YOK’e tepkiler cığ gibi: Amac meslek liselileri tecrit etmek
Yuksekoğretim Kurulu’nun 22 Haziran’da İstanbul’da yaptığı toplantıda, meslek lisesi mezunlarına OSS’de uygulanan katsayı adaletsizliğini daha da artıran bir karar alındığının ortaya cıkması kamuoyundan sert tepki gordu. Uygulama, “meslek liselerinin kokunu kurutacak bir karar” olarak nitelendirildi.
YOK’un meslek liselilere yonelik aldığı son karara tepkiler buyuyor. Yuz binlerce meslek liselinin kendi alanlarındaki fakulteleri tercih etmeleri halinde verilen ek puanın duşurulmesine toplumun tum kesimlerinden sert eleştiriler geliyor. Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler YOK’un amacını; ‘meslek liselileri eğitimden tecrit etmek’ şeklinde acıklıyor.
Buyuk Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, uygulama sonucunda meslek liselilere yapılan adaletsizliğin giderilmediğini aksine artırıldığını soyledi. YOK’un kararını ‘Anadolu cocuğunun onunu kesmek’ olarak niteleyen Yazıcıoğlu, katsayı uygulamasının yeniden adil şekilde duzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Hukumetin de uzerine duşen gorevi yapamadığını belirten Yazıcıoğlu, “Universite sınavında mağdur olanlar iktidara sorunu cozmeleri icin oy verdi. Mağduriyetlerin giderilmesi icin gerekeni yapmalıdırlar. Oysa iktidar soruna cozum getirmedi.” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir de YOK’un kararını eleştirdi. Karademir, meslek liselerinden mezun olanların kendi alanlarında yuksekokul okumalarının kolaylaştırılması gerekirken onlerinin tıkanmasını ‘toplumsal gerilim oluşturacak adım’ olarak nitelendirdi. YOK ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki anlaşmazlığın meslek liselileri mağdur ettiğini aktaran Karademir, “Devletin iki kurumu bu sorunu cozmelidir.” acıklamasında bulundu.
Turk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Ozcan, YOK’un aldığı kararın mesleki eğitimi bitirme yonunde bir adım olduğunu soyledi. Uygulamanın gerici bir politika olduğunu ifade eden Ozcan, meslek liselilerin adım adım sindirildiğini ve eğitim-oğretim hayatından uzaklaştırılma noktasına getirildiğini belirtti. YOK’un siyasi tavrını bir kenara bırakması gerektiğini kaydeden Ozcan, “Meslek liseli oğrencilerin hak ettiği mertebeye ulaşması geleceğimiz acısından elzemdir.” diye konuştu.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yaptığı yazılı acıklamada, YOK’un meslek liselerine olan bitmeyen kininin ve onyargısının toplum uzerinde gerilim oluşturduğunu ifade etti. YOK’un son aylarla kurumsal meşruiyetini kaybettiğini savunan Aksu, YOK’un kaldırılmasını istedi. YOK’u ‘Turkiye’nin sırtındaki kambur’ olarak nitelendiren Aksu, hukumete cağrıda bulunarak; “YOK’u buzdolabına değil, tarihin copluğune koyun. Millet de sizi alkışlasın.” dedi.
Meslek liselerine verilen katsayının duşurulmesine OSTİM Bolge Mudurluğu de tepki gosterdi. OSTİM Bolge Muduru Ahmet Rıza Balım, alınan kararın sanayinin geleceğini karanlığa hapsetmek anlamına geldiğini soyleyerek, universiteye girişi zorlaştıran uygulamanın meslek lisesine giren oğrencilerin kalitesini duşurduğunu dile getirdi. Balım, “Ortada nitelikli eleman bekleyen sanayi var; ama YOK bu okulları bitirme yonunde adımlar atıyor. Mesleki eğitimin kalitesini artırmak icin katsayı uygulamasının kaldırılması bir elzemdir.” şeklinde konuştu.
Turkiye Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise Meclis’in olağanustu toplanarak YOK’u yeniden yapılandırmaya gitmesi gerektiğini soyledi. Uygulamayı Turk eğitim sistemine ‘buyuk bir ihanet’ olarak nitelendiren Başoğlu, “Turk ekonomisine ve sanayisine de buyuk zarar verecek uygulamanın onune gecilmesi icin YOK’un yeniden yapılandırılması gerekiyor. RTUK Yonetim Kurulu uyelerini secmek icin toplanan Meclis, bu konuda hic vakit kaybetmeden olağanustu toplanmalıdır. Ve bu kurum yeniden yapılandırılmalıdır.” diye konuştu.
16.07.2005
Hasan Bozkurt
Ankara

kaynak:zaman gazetesi