ABD ile Turkiye arasında bir suredir 'papaz' gerilimi yaşanıyor. ABD Başkanı Trump, bizzat FETO uyeliğinden tutuklu Pastor Andrew Brunson'ı istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dun yaptığı acıklamada "Bizden papaz istiyorlar, sizde de bir papaz var verin yargılayalım diyorum." diyerek FETO elebaşı Fetullah Gulen'in iadesine işaret etti. Dışişleri Bakanlığı Sozcusu Heather Nauert, ‘Bu tur bir şeyin soz konusu olabileceğini zannetmiyorum’ diyerek takas ihtimalini reddetti. Peki Ankara-Washingon hattında gerilime sebep olan Papaz Andrew Craig Brunson kim?
Ankara’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan bizzat iadesini istediği FETO uyeliğinden tutuklu Pastor Andrew Brunson’ı bir takas konusu olarak gorduğu uzun zamandır Washington’da dillendirilen bir iddiaydı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bizden papaz istiyorlar, sizde de bir papaz var. Verin yargılayalım’ şeklindeki sozlerle ‘Fetullah Gulen’e karşılık Brunson’ imasında bulunmasına ABD’den yanıt gecikmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sozcusu Heather Nauert, ‘Bu tur bir şeyin soz konusu olabileceğini zannetmiyorum’ diyerek takas ihtimalini reddetti. Nauert, Ankara’nın Gulen’in iadesi icin gonderdiği dosyaların hala incelenmekte olduğunu ve bu konuda henuz bir gelişme olmadığını da kaydetti.
ANDREW CRAİG BRUNSON KİMDİR?
Protestan cemaatine ait İzmir'deki Diriliş Kilisesi'nin papazı olan Andrew Craig Brunson 9 Aralık 2016'da FETO Uyesi olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.
Toygun Atilla'nın haberine gore ABD ile Turkiye arasında diplomatik gerginliğe de neden olan tutuklanma sonrası ABD Başkanı Trump, bizzat papaz Brunson'un iade edilmesini de istemişti.
Papaz Brunson faaliyetleri ve FETO irtibatları konusunda tanıklar ve gizli tanıklar İzmir'de ifade vermişti. Yeni deliller ışığında, cezaevindeki papaz Brunson, buyuk guvenlik onlemleri altında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirilmişti.
Guvenlik gerekcesi ile gizlilik icinde yurutulen surecte, papaz Brunson'un yanında avukatı Tuğba Aydın bulunmuştu. Savcılık sorgusunun ardından İzmir 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne cıkartılan papaz Brunson'a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme, Turkiye Buyuk Millet Meclisini ortadan kaldırmaya teşebbus etmek,Anayasal duzeni değiştirmeye teşebbus " suclamaları yonetilmişti.
Suclamaları kabul etmeyen papaz Brunson ise ifadesinde , " Ben İsa mesihi savunan biriyim. Kilise kuran ve bunu devletin bilgisinde yapan bir din adamıyım. Hic bir İslami hareketi asla desteklemem. Hayatımda da tanıdığım hic bir FETO'cu yoktur " diye konuşmuştu.
Rahip Andrew Craig Brunson, 11 Nisan 2011’de Alsancak’taki Protestan Diriliş Kilisesi avlusunda cemaatle sohbet ettiği sırada, Mehmet Ali Eren’in silahlı saldırısına uğramış ve hafif yaralanmıştı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ABD SESİNİ CIKARTMIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan Perşembe gunu Polis Akademisi Mezuniyet toreninde yaptığı konuşmada şunları soyledi: ‘Pensilvanya'da bu nasipsiz adamın peşinden giden profesorler var. Amerika onlara 400 donum arazi tahsis etmiş. Amerika'nın bir sesi cıkıyor mu? Cıkmıyor. Defaatle goruşmemize rağmen, 85 koli dosyayı bunlara gondermemize rağmen ses cıkıyor mu? Cıkmıyor. Bizden papaz istiyorlar, sizde de bir papaz var verin yargılayalım diyorum. Hemen, 'karıştırma orayı' diyorlar’.
kaynakca:http://www.hurriyet.com.tr/dunya/kim...papaz-40594210