İnsanların alkolle tanışmasından sonra alkol tedavilerde ,keyif amaclı ve yakıt olarak kullanılarak hayatımızın vazgecilmez sarf malzemelerinden biri olmuştur.Tum ulkelerde bazen yasaklanmış,gizli satılmış fakat bir şekilde insan hayatından kopmamıştır.Alındıktan sonra dozuna gore kim sakileşirken bazısı kontrolden cıkıp istemediği davranışları sergilemiş ve bir anlamda Kızılderililerin dediği ‘ateş suyu’ sıfatıyla bazen de ‘alkol şişesinde durduğu gibi durmaz ‘ ata sozuyle ortuşmuştur. Alkollu icecek ya da kısaca icki, etanol iceren bir icecektir Etanol (CH3CH2OH), alkollu iceceklerin etkin katkı maddesidir. Coğunlukla fermantasyon (bazı maya ceşitlerinin etkisi ile) karbonhidratlarınoksijensiz ortamda alkole donuşmesi) yontemi ile elde edilir.
[h=3]ALKOLUN ETKİLERİ:[/h][h=3]ZEHİR ETKİSİ: Alkol Karaciğere varınca orada, tesir bakımından etilalkolden daha zehirli olan asetaldehide donuşur ve vucudun dokularına taşınır ve oralarda parcalanarak asetik asit hÂlini alır. Bu da sonunda karbondioksit ve suya ayrışır.vucuttan atılması icilen alkolun oranına gore 48-72 saattir.[/h][h=3]Hormonlara olan etkisi kanda testosteron hormon seviyesini duşurerek estrogene donuşumunu hızlandırır.Bu etkide vucutta yağ depolanmasına ve su tutulmasına sebep olur.[/h]BOBREKLER:Alkol idrar miktarını arttırır.Bu vucudumuzun su kaybına neden olur.Uzun sure alkol alımı bobreklerde hasar oluşturur bu da yuksek tansiyon yapar.
Karaciğer:Alkolun karaciğerde metabolize olması sonucu acetaldehyde oluşması enzim faaliyetlerini aksatır.siroz oluşur Karaciğere:kan şekerini kullanarak şeker seviyesini duşurur.Karaciğerde yağ depolanmasına sebep olur
Sindirim sistemi :alkol kullanımı vitamin ve mineral maddelerin emilimini engeller.
Pancreas: Alkolun yuksek dozlarda alımı pankreasta tepkiye neden olur.kusma,ateş,kilo kaybı oluşur.
Bağırsaklar.:Yoğun alkol kullanımı sindirim sistemi ulserine ve kolon kanserine zemin hazırlar.Vucudumuza yararlı olan vitamin ve mineral maddelerin emilmesini onler
Ureme organlarına : Spermleri tahrip eder.impotans oluşturur.hamile hanımların bebeklerinde hasar oluşturur.
Osteoporosis :Yuksek dozda alınan alkol kemik kaybına ve kırıklara neden olur
BEYİNE ETKİSİ:Beyin icin hayati değer taşıyan oksijen teminini azaltır.Oksijen temin edemeyen beyinde yuzlerce hucre olur..Hatırlama ve oğrenme fonksiyonları azalır..
KANSERLEŞME ETKİSİ
Karaciğerde depolanması dolayısıyla ağız ve karaciğer kanseri icin teteikleyicdir. Alkolle kullanılan sigara da bu olayları daha fazla aktive edicidir.
[h=3]KAN HASTALIKLARI: Oksijeni taşıyan eritrositler uzerine toksik etki yapar,sayıları azalır.kansızlık(anemi) yapar.trombosit sayısı azalır. megakaryocytesler uzerine toksiktir.[/h][h=3]KASLARA ETKİSİ :Kaslara az giden kan gucsuzluk ve zayıfama yapar[/h][h=3]AKCİĞERLERE ETKİSİ:Az miktarda alkol bile solunumu hızlandırır. Kalp atışı yavaşlar,tansiyon duşer. Kusma dolayısıyla ve akciğer hassasiyeti ile zature daha kolay oluşur.[/h][h=3]DİĞER ETKİLERİ[/h][h=2]Davranış bozuklukları,konsantrasyon,koordinasyon bozukluğuna sebep olur.[/h]
Alkolik iceceklerin kısa bilgileri
Şarap: ozellikle uzumden şeftaliden,erikten,kayısıdan yapılır.
Bira : arpa,mısırdan,pirincten,buğdaydan fermentasyon yoluyla yapılır .. 8 bin yıl once Mezopotamyalıların arpayı ekmek yapma esnasında buldular.
Whisky : distile edilerek hububatlardan mısır,pirinc ,arpadan yapılır
Rum: melas,,şeker kamışının en az 3 yıl fermente edilmesiyle oluşur.
Brandy:meyva sularının fermentasyonu ile yapılır,ve meşe fıcılara konur.
Gin:alkol ve ceşitli cicek ozlerinden distilasyonla yapılır.
Kımız:Orta asyada sutun fermentasyonu ile yapılmıştır..
Votka: Ukraynada yetişen bir patatesten yapılır.
Likor.meyve , cicek,bitki ozlerinden yapılır.
%20-65 alkol ihtiva eder.
ALKOLİK İCECEKLER VE ALKOL ORANLARI.
Brandi % 40 - 50
Wiski % 40 - 55
Rum %40 – 55
Likor %20-65 alkol ihtiva eder.
Şarap %10 - 22
Bira % 4 - 8
ALKOLUN FAYDALARI

Damarları genişletir, kişiyi neşelendirir.,mikropları oldurmede kullanılır.,eklem kreclenmelerini azaltır, CRP ve IL-6 (kalp sektesi belirleyicileri) uygun seviyede kalır.HDL (iyi kolesterol)artar.kan pıhtısı oluşumunu engeller,strese karşı korur,tansiyonu ve kan şekerini duşurur.Safra kesesinde taş oluşumunu azltır.Kolon ve goğus kanser olgularını azaltır. Kanda estrogen seviyesini yukseltir.Bira bir B vitamini ve silikon deposudur.
ALKOLUN TEBABETTE FAYDALARI.
Alkol tıpta medikal temizlikte,miropları bir yuzeye yapıştırarak (fixe) boyayıp incelemelerde,organ parcalarının muhafazasında, ve ciltte sterilizasyon amaclı kullanılır.Orneğin elimizin mikrop bulaşlarında 100 ml %75-80 lik etil alkol icine 5-6 damla gliserin damlatıp el temizliğinde kullanabiliriz.Şurup tarzındaki sıvılarda da kullanılır.Enjeksiyon oncesinde de aynı amacla kullanılır.
Endustrude de alkol antifriz olarak (metil alkol) ,boya,kir sokucu olarak ,ucakların yuzeyini buzlanmasını onlemede ve daha cok amaclı kullanılır.
[h=3]İDEAL ALKOL ALIMI: bir ounce (ounce sıvı icin) = 29.58 (30) mililitre[/h][h=3]Haftada en fazla 140-210 grm,kadınlarda bu oran 84-140 g.[/h][h=3]Karaciğerimiz ancak 15 ml etonolu metabolize eder.Hamile olmayan ve emzirmeyen hanımlar daha azını almak kaydıyla erkeklerde 250-330 ml bira,120-150 ml şarap ,50 ml distile edilmiş alkol cinslerini alabilir.[/h][h=3]Karaciğerimiz ancak 15 ml etonolu metabolize eder).[/h][h=3]Midemize gelen alkol karaciğerimizde imal edilen dehydrogenase enzymi ile parcalanır,boylece %20 oranında alkol bunyemize giremez.Kadınlarda bu enzim erkeklere gore azdır sarhoş kolay olurlar.Alkol idrarla,solunum yolları ile atılır.Fazla miktarda alkol alımı gozlerde kan oturması,ciltte kuruluk ve kırışıklık,baş ağrısı,ishal arazları yapar.[/h][h=3]1 DOZ İCKİ 14 GRAM %100 ETANOL İCEREN İCKİDİR.[/h][h=3]350 ML BİRA[/h][h=3]120 ML ŞARAP[/h][h=3]36 ML LİKOR BİR DOZDUR.[/h]
ALKOLLU İCKİLER VE KALORİLERİ(Birgram alkol yakıldığında 7 kalori oluşur)
Yeni rakı(aslant sutu) : 175 ml de 129—140 kc
beyaz şarap (175ml) = 130
kırmızı şarap (175ml) = 120
Bir şişe beyaz şarap =555
Bir şişe kırmızı şarap=510
Elma şirası(473 ml) =180-250
Siyah bira (473 ml) =210
Bira(100 ml)
43kalori (
33'luk = 142 kcal, 50'lik = 215 kcal)
Bira/light)(100 ml) 29 kc
Likor (50ml) =100 -170
1.5 ounches(45 ml tekila) = 98 kalori
Brandy (50ml) =110
Whiskey (25ml) =55
(275ml karışık alkol ) = takriben 160-228
[h=2]İstanbul Enfeksiyon Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]