Alerjisi olanlar sonbahara dikkat !Mevsimsel alerjiler denildiğinde akla, ilkbaharda gorulen polen alerjileri geliyor, oysa sonbaharda gorulen polen alerjileri, cevresel faktorlerle birleşerek alerjik hastalıkları daha cok arttırıyor. Yabani otlardan yayılmaya başlayan polenler, yağışlarla birlikte artan kuf mantarları, kapalı mekanda oluşan ev tozu akarları ve artan viral enfeksiyonlar alerjileri ve astım hastalığını tetikliyor.
Doğa kışa hazırlık yaparken, Ağustos sonu başlayan, Kasım ortasına kadar devam eden polenler cevresel faktorlerle buluştuğunda alerjik hastalıklar artar. Alerjik bunyeli kişilerin bu donemde cok dikkatli olması gerekmektedir. Ozellikle solunum yolu alerjisi olanlar cevresel faktorlere karşı kendilerini korumalıdırlar. Sigara dumanı, egzoz, parfumler, deodorantlar, camaşır suları, yumuşatıcılar, deterjan kokuları kirli havayı oluştururu ve alerjik kişiler ozellikle bu donemde bu tip ortamlarda bulunmamalıdır. Sonbaharda alerjileri tetikleyen bir başka faktor de, yağışlarla birlikte artan nem ve yine dokulmuş yaprakların etkisiyle toprakta coğalan kuf mantarı sporlarıdır.
Sonbahar Alerjileriyle Nasıl Başa Cıkabiliriz?
Alerji tedavisinde ilk yapılması gereken şey korunmaktır. Oncelikle alerjinin sebebini bulmak, polenlerin yoğun olduğu donemde pencereleri kapalı tutmak, ev icinde havalandırma sistemleri ve hava filtreleri kullanmak, polenlerin yoğun olduğu 10:00 ile 16:00 saatleri arasında mumkun olduğunca dışarıda bulunmamak, dışarıdan eve gelindiğinde duş almak, butun kıyafetleri değiştirmek, kıyafetleri yatak odalarına koymamak, polenlerin cok olduğu yerde spor yapmamak, ağız ve burunu koruyan maske kullanmak dikkat edilmesi gereken hususlardır.
Alerjide En Etkili Tedavi Nedir?
Polen alerjilerinin tedavisinde ki en etkili yontem aşı tedavisidir. Aşı tedavileri dışında diğerleri hastalığı sadece kontrol eder, hastalık sıklığını ve şiddetini azaltmasına rağmen, tamamen yok etmez. Kan ve deri testleriyle hastanın aşı tedavisi icin iyi bir aday olup olmadığının belirlenmesi gereklidir. Aşı tedavilerinin amacı, vucudun savunma sistemine, alerjik maddelere karşı
“Tolerans” dediğimiz cevap vermeme tepkisini oğretmektir.
Alerjik kişilere tavsiyelerimiz;
Bol Guneş: Gun icinde fırsat buldukca acık havda temiz havdan ve guneşten faydalanmak gerekir. Guneşten aldığımız en onemli şey D vitaminidir ve D vitamin eksikliği alerjileri olumsuz etkileyen faktorlerin başında gelir.
İyi Beslenme: Vucudumuzun benzini olan besinlerimizi iyi secmemiz gerekir. Sağlıklı bir vucut icin gerekli olan şeyler mumkun olduğunca bol sebze ve meyve tuketmek, mumkun olduğunca cok renkte ve ceşitte besin tuketmek ve tabi mumkun olduğunca bunlarda organik olarak tuketmek gerekir.
Spor: Spor yapmak ozellikle yuzme sporu alerjik kişiler icin tavsiye edeceğimiz aktivitelerin başında gelmektedir. Fakat her turlu spor, spor yapmamaktan iyidir.





[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]