Diş sağlığıyla ilgili doğru ve yanlışlar
Bembeyaz dişlere sahip olmada ilk adım, diş sağlığı hakkında bilincli olmaktır.
“Dişlerimi karbonatla bastırarak fırcalıyorum ki beyazlasın”, “Diş taşlarımı temizlettim, daha da kotu oldu”, “ Diş ağrısına kolonya iyi geliyor”… Hangisi doğru hangisi yanlış? Maalesef halk arasında doğru bilinen yanlışlar diş kayıplarından, diş eti rahatsızlıklarına kadar pek soruna neden oluyor. Bu nedenle diş sağlığına oldukca bilincli bir şekilde yaklaşmamız gerekiyor. İşte diş hastalıklarında doğru bilinen yanlışlar…
“Dişlerimde onemli bir problem yoksa, diş hekimine gitmeme gerek yok. Nasıl olsa problem olsa hissederim.” (YANLIŞ)
Genelde aksayan diş hekimi kontrolleri erken teşhisi imkansız kılar. Erken tanıyla saptanıp en kolay yolla cozulebilecek diş probleminiz icin, daha fazla zaman ve para harcamak zorunda kalabilirsiniz.
“Dişlerimi cok sert fırcayla bastıra bastıra, cok uzun sure ve cok sık fırcalıyorum. Ama buna rağmen dişlerim beyazlamıyor, rengi hep aynı.” (YANLIŞ)
Fırcalamadaki amac, ağız hijyenimizi en iyi seviyede tutup, dişlerimizi en iyi şekilde temizlemektir. Dişleri cok sert fırca, cok sert kuvvetle, cok uzun sureyle fırcalama, mine tabakalarında aşınmaya neden olur. Dişin alt tabakasının ortaya cıkması, hassaslaşmasına ve daha sarı gorunmesine neden olur. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Diş Hastalıkları Bolumu’nden Dt. Aslı Tapan, bir diş hekimi yardımıyla ağız bakımı yontemlerinin ve etkin urunlerin saptanarak belirlenmesi gerektiğini soyluyor ve “Eğer dişlerde kalıcı bir beyazlık arzulanıyorsa, yine diş hekimi kontrolu ile yapılacak uygun beyazlatma yontemlerini oğrenmek ve uygulamak daha doğru olur” diyor.
“Dişlerimi karbonat ve tuzla fırcalıyorum; cok beyazladı.” (YANLIŞ)
Bu işlem cok bilincli bir yaklaşım olmamasının yanı sıra, diş minesinde oluşan cizikler nedeniyle daha fazla renk değişikliği yapabilir.
“Yaş acısından cok gec kaldım artık. Dişlerimdeki capraşıklıklar artık duzelmez.” (YANLIŞ)
İlerleyen yaşınız kaybedilmiş zaman olmayabilir. Artık her yaşta ortodontik tedavinin mumkun olduğunu soylemek doğru olur.
“Diş taşlarımı temizletmek istemiyorum, cunku diş minelerim cizilir, daha fazla renklenir, daha fazla taş oluşur.” (YANLIŞ)
Diş yuzeyinde oluşan taş ve plak temizlenmediği takdirde, daha yoğun sorunlara yol acar. Diş etlerinizde kanama, hassasiyet, ilerleyen vakalarda sallanma, daha yoğunlaşan periodontal problemlerle beraber dişinizi kaybetmenize neden olabilir. Dolayısıyla, diş yuzeyinde olmaması gerekli taş ve plak uzaklaştırılmalı, diş minesine herhangi bir zarar vermesi onlenmelidir.
“Kalıcı olarak dişlerimi beyazlatmak istiyorum. Dişimin minesi eriyip hassaslaşır diye endişeleniyorum.” (YANLIŞ)
Diş hekimi kontrolunde belirlenen yontemler ve hastanın beklentisine uygun bir ortak calışma yurutulerek yapılan bilincli beyazlatmanın hicbir zararı yoktur.
“Ağzımdaki hareketli protezleri camaşır suyu ve leke cıkarıcı urunlere koyuyorum, cok temizleniyor.” (YANLIŞ)
Bu tur temizlik malzemeleri, ozellikle metal destekli protezlerde, metali korozyona uğratıp protezinizi kırılgan hale getirir ve bozar. Protezinizi en iyi temizleme yontemi, cok guzel fırcalayıp ozel temizleme tabletlerini kullanmaktır.
“Diş fırcalarken dişlerim cok kanıyor. Ben de diş etlerim sağlıklı olsun, iltihap boşalsın diye, bastırarak ve kanata kanata fırcalıyorum.” (YANLIŞ)
Kanama, diş eti hastalığının en onemli belirtisidir. Fırcalama esnasında yoğun oluşan kanama, sizi hemen bir diş hekimine goturme sebebidir.
“Dişim cok ağrıyordu. Dişin uzerine kolonya, rakı, kesmeyince aku suyu koydum. Ağrım hemen kesildi.” (YANLIŞ)
Bu tur maddeler ağrı kesici ve tedavi edici ozelliği bulunmadığından, sıkıntınızı gecirmeyecektir. Diş etlerinizde hasarlara neden olacaktır. Dişteki ağrı ancak mevcut sorun ortadan kaldırıldığında kaybolacaktır.
“Dişimi uyuşturmadan cektirdim. Bir kere ağza uyuşturucu madde yapılırsa, tum dişlerimi kaybederim.” (YANLIŞ)
Diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezik maddelerin bağımlılık yapma, diş dokme gibi yan etkileri yoktur.
“Cocuğum sut dişlerini nasıl olsa kaybedecek. Dolguya ne gerek var; cekelim gitsin!” (YANLIŞ)
Sut dişleri, alttan gelen daimi dişler icin rehberlik gorevi ustlenir. Erken yaşta cekimin alttan gelen dişin doğru gelmemesi, oluşabilecek diş capraşıklıkları, cene kemiği gelişim bozuklukları gibi sıkıntılara yol acar. Tedavilerini onemsemek gerekir.
“Hamileliğimde diş tedavisi yaptıramam. Zaten hamilelik bir diş kaybettirir.” (YANLIŞ)
Yeterli ağız bakımının sağlanamaması, tedavi edilmeyen curuk ve diş eti hastalıklarının varlığı, diş kaybettirebilir. Artık diş tedavileri hamileliğin her doneminde yapılabilir. Ancak bu donemlerde, aciliyet gereken sıkıntıları belirlemek faydalı olur.
“Ağrıyan dişin bana faydası olmaz. Kanal tedavisi de, dolgu da tutmaz.” (YANLIŞ)
Her ne olursa olsun, kişinin kendi dişi kadar sağlıklı bir protez, ne estetik, ne de fonksiyon olarak mumkundur. Kendi dişlerimizi sağlıklı bir şekilde korumak onemlidir.
Diş sağlığıyla ilgili doğru ve yanlışlar
Ağız ve Diş Sağlığı0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ağız ve Diş Sağlığı
- Diş sağlığıyla ilgili doğru ve yanlışlar