
Kengel sakızının dişleri beyazlattığını soyleyen Aktar Abdullah Yakar, Turkiye ’nin bircok bolgesinde yetişen bu sakızın faydalarını aktardı.
Kenger sakızının ozellikle Anadolu ’da cok sık kullanıldığını ifade eden Abdullah Yakar, “Ulkemizin bircok bolgesinde doğal olarak yetişen kenger, şifa yonu cok olan bir bitkidir. Doğu Anadolu, Guney Doğu Anadolu ve Akdeniz bolgesinde bol miktarda bulunur. Kenger otu, sebze olarak kullanıldığı gibi koklerinden elde edilen sakız da kullanılır. Kenger sakızı olarak anılan sakız Anadolu ’da oldukca yaygındır. Sık kullanılan ve bilinen bir sakız turudur” dedi.
Diş ağrılarına iyi geliyor, diş fırcası gorevi goruyor
Diş ağrıları ve diş eti rahatsızlıklarında kenger sakızının kullanılabileceğini dile getiren aktar Yakar, “Kramp cozucu, hazımsızlığı giderici ve sinirleri guclendirici ozellikleri vardır. Migrene karşı faydalıdır, kan temizleyicidir, terletici ve vucuda rahatlık verici ozelliği vardır. Damar tıkanıklığını onlemeye yardımcı olur. Ciğ olarak tuketildiği gibi yemeği, salatası ve turşusu da yapılır. Aynı zamanda koklerinin kurutulup toz haline getirilmesiyle kahve olarak da tuketilebilir. Kenger sakızı da, kengerin kok bolgesine yapılan bir cizikle beyazımsı bir sut akar ve bu sutun katılaşmasıyla kenger sakızı elde edilir. Doğal bir sakız olduğundan cok fazla tercih edilir. Ozellikle diş hastalıkları başta olmak uzere bircok rahatsızlığa iyi gelir. Hoş kokusu ve kendine ozgu tadı ile yore insanın vazgecilmezleri arasındadır. Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında buyuk etkisi vardır. Ayrıca safra kesesindeki taşların duşurulmesinde, mide ağrısı ve şişkinliğine iyi gelir. İştah acıcı ozelliği vardır, hazımsızlık rahatsızlıklarında, tansiyon, yuz felci ile şeker hastalarına iyi geldiğine dair halk arasında yaygın bir inanış vardır. Yine kenger sakızı, doğal yapısı ile diş fırcası gorevi gorur, dişlerin temizlenmesinde etkin rol oynar. Ağızdaki eklemleri calıştırıp diş etlerine de masaj yapar” diye konuştu.
Su icinde muhafaza edilmeli
Kenger sakızı ciğnemenin sabır istediğini soyleyen aktar Abdullah Yakar, sakızın yumuşamasının yaklaşık bir haftayı bulduğunu ifade etti. Yakar, “Bu arada kenger sakızı mutlaka su icerisinde muhafaza edilmelidir. 5-6 ay gibi surede kullanılabilir. Ozellikle Darende ilcesinde bircok ev halkının gecim kaynağı olan kenger, keşfedilmesi gereken bitkilerimizin arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.
İHA
Hurriyet