Ayurveda Uzmanı ve Aile Hekimi Dr. Ender Sarac "Zerdecal, nane ve yeşil elma kokularını gunde 25-30 kere derin derin icinize cekerek, iştah merkezini rahatlatabilir, aclık hissinizi bastırabilirsiniz"
Ayurveda Uzmanı (Yaşam Bilgisi) Dr. Ender Sarac, kilolu insanların vucut tiplerine gore beslenerek zayıflamaları gerektiğini soyluyor. Bu konuda "Sağlıklı Zayıflamanın Sırları" adlı bir de kitap yazan Dr. Sarac, bilincsiz diyet uygulamalarının zararına dikkat cekiyor.
Kalori hesabına dayalı, kısa sureli, klasik diyetlerin handikapları neler?
Artık devir sadece kalori hesabına dayalı klasik diyetle zayıflama devrini gecti. Beden tipinize uygun, yaşa, cinsiyete uygun, mevsime uygun ve yaşamsal ozelliklerinize uygun
sağlıklı ve bilincli doğal beslenme var artık. Cunku sadece kalori hesabına dayalı diyetlerle zayıflıyorsunuz ama sonra verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alıyorsunuz.
Siz hastalarınıza kilo verdirmek icin beden tiplerinden yola
cıkıyorsunuz. Bunu biraz acıklar mısınız?
Standart diyetleri doğru bulmuyorum ben. Uzmanlık alanım olan Ayurvedaya gore, belli beden tipleri var. Mesela bircok insan "Ender bey, butun gunu ac geciriyorum, sadece salata yiyorum, bir turlu zayıflayamıyorum" diye geliyor bana. Yediklerine ve vucut tipine bir bakıyorsunuz; aslında tere, roka gibi yeşil salataları hic yememesi gerekiyor. Yani ac
kalıyor ama vucut tipine uygun olan gıdaları yemediği icin zayıflayamıyor. Halbuki, doğru bir sisteme gectiğinizde, tıkır tıkır, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye ve sağlığına kavuşmaya başlıyor.
Sizce zayıflama konusunda yaptığımız en onemli yanlış hangisi?
Zayıflama işi biraz disiplin ister. Turk toplumundaki en buyuk problem ise, disiplin eksikliği. Diyetleri nisan mayıs aylarında, iki aylık bir heves şeklinde yapıyoruz. Ondan sonra uzun kollu, kat kat giyilmeye başlandığı anda, olayı rafa kaldırıyoruz. Ve sonra
tekrar dengemiz bozuluyor. Doğru yaşam bicimini edinmez veya doğru beslenme felsefesini benimsemezseniz, en iyi diyetisyenlere, en iyi doktorlara, merkezlere bile gelinse, bir yere kadar işe yarar. Şunu kabul etmek gerek: İki ay cok yoğun diyet yapıp, bıkıp, yorgun duşmek yerine, yılın 12 ayına daha az kurallı, doğru, boğucu olmayan
bir yaşam bicimi ve doğru beslenme felsefesi şeklinde yaymak daha sağlıklı.
Sadece bilincli beslenme yeterli mi?
Bilincli beslenme işin en onemli ayağıdır. Fakat sadece doğru beslenmeyle olmaz; mutlaka duzenli egzersiz de gerekir. Şok diyetler, aclık rejimleri, zamana karşı yarışan diyetler, tek gıda rejimleri, 10 gun lahana corbası, karpuz diyeti, karbonhidrat diyeti, sadece protein diyeti, butun bunlar yanlış. Dengeli beslenilmeli. Ama sadece bilincli diyetle de olmaz, duzenli egzersiz, yuruyuş yapılmalı. Haftada uc- dort gun,
bir bucuk saat civarında orta sporlar; mesela tempolu yuruyuş, hafif koşu, fitness, aerobik, yuzme, neden zevk alınıyorsa, o spor
yapılmalı.
Spor yapılan saatin herhangi bir onemi var mı?
Evet, var. Ayurvedaya gore, sabah 6 ile 10 ya da 18.00 ile 22.00 saatleri arasında daha cok yağ yakıyoruz. Cunku bunlar Ayurveda'ya gore vucudun 'kapha' saatleri, yani daha cok biriktirme, yağlanma saatleri. Bu saatlerde metabolizmayı ısıttığınızda daha iyi sonuc alınıyor. Egzersizden bıkmamaya calışın. Cılgınca egzersiz yapmayın, sporu zamana yayın. Cok ağır egzersiz ve cok ağır spor yanlış. Cunku vucudu hem cok ac olmak savunmaya sokar, hem de aşırı ağır egzersizler savunmaya sokar. Cunku vucut bunları bir tehdit olarak ele alır. Bu nedenle, mutlaka duzenli yapılan egzersizlere ağırlık vermek lazım.
Sizce zayıflamanın en onemli kriteri nedir?
En onemli şey, bu fikre hazır ve zayıflamaya kararlı olmak. Bana zayıflamaya gelenlere, ilk once şunu soruyorum: "Hazır mısınız, kararlı mısınız?" Eğer gercekten hazırsanız ve kararlıysanız bu işe başlayın. Şişmanlıkta şoyle bir şey saptıyorum: İnsanın sinir
sistemine bir virus bulaşmış gibi oluyor, bilgisayar virusu gibi... Bu virus sizin kilo vermeniz icin gerekli olan doğru davranış, beslenme ve hareket alışkanlıklarınızı olumsuz etkiliyor. "Boş ver şimdi yurume, sonra yurursun", "Bu cikolatalı kek cok guzel; bir
dilim daha ye" gibi uyaranları gonderiyor adeta. Onun icin ilk başta bu virusleri silmek lazım.
Zayıflamaya karar verenlere destek olacak, cesaretlerini artıracak destek yontemler de var mı?
Evet, bitki cayları, doğal ve bitkisel zayıflama preparatları...
Doğal bitki ozlu cayların hepsi zayıflama surecinde tuketilebilir mi?
Piyasada tanınmış firmaların hazırladıkları form caylarının formulleri guzel. Gunde iki-uc fincan icilebilir. Birkac hafta icip, ondan sonra ara vermek gerekir. Bunun dışında, mesela gazımız varsa rezene cayı, iştahımız cok fazlaysa ıhlamur cayı, sindirimimiz zayıfsa zencefil cayı, hormon krizlerinden dolayı daha cok yiyorsak adacayı, metabolizmayı canlandırmak icin yeşil cay, bağırsakları calıştırmak icin sinameki cayı, şekerimiz cok yuksekse kekik cayı gibi bitkisel cayları tuketebiliriz.
Diyetlerde baharatların yeri nedir?
Baharatlar cok onemli. Mesela zencefil yağları yakar, zerdecal karaciğerden toksin attırır,
biberiye iyi bir antioksidandır, kekik şekeri duşurur, sarmısak zayıflamaya yardımcı olur. Bir de ozel ayurveda tabletleri var. Bunlar, zayıflamaya yardımcı, yan etki oranı son derece duşuk olan, guvenilir doğal preparatlar. Bu tabletler de metabolizmayı
canlandırıyor, aynı zamanda kişinin incelmesine ve iştahının azalmasına katkıda bulunuyor.
Kişi zayıflamak istiyor, oğun saati değil ama cok acıktı. Aclığını bastırmak icin yapabileceği bir şey var mı?
İştahı azaltan ve zayıflamaya yardımcı bir ipucu şudur: Zerdecal, nane ve yeşil elma
kokularını gunde 25-30 kere derin derin icinize cekerek, iştah merkezini rahatlatabilirsiniz.
Bu karışım tokluk hissi mi yaratıyor?
İştah merkezini sakinleştiriyor. Almanya'da yapılan bir araştırmada yeşil elma ve nane koklayan kişilerin, (bunların aromatik yağları da olabilir) daha hızlı kilo verdiği saptanmış.
Ayurveda Uzmanı Dr. Ender Sarac'tan zayıflama onerileri
Alternatif Tıp0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Alternatif Tıp
- Ayurveda Uzmanı Dr. Ender Sarac'tan zayıflama onerileri