
Kış aylarının en gozde iceceklerinden olan tarcınlı salep, sindirimi kolaylaştırarak kabızlığı onluyor. Tarcınlı salepin grip, soğuk algınlığı, oksuruk ve bir cok rahatsızlığa iyi geldiği de zaten biliniyor. Uzmanlar, kışın etkilerini kolay atlatabilmek ve ust solunum yolu rahatsızlıkları ile mucadele edebilmek icin kış aylarında bol bol tarcınlı salep icilmesini oneriyorlar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kolukırık, yaz mevsiminin vazgecilmez serinleticisi olan dondurmanın lezzet ve kıvamını veren salebin, sıcak sutle karıştırılıp kullanıldığı soğuk kış gunlerinde de en cok tercih edilen iceceklerden biri olduğunu belirtti. Dyt. Kolukırık, uzerine tarcın serpiştirilerek ve ceviz ya da fındıkla suslenerek icilen salebin lezzetinin yanında bircok faydasının da bulunduğunu soyledi.
Kabızlığa karşı birebir
Salebin bağırsakların calışmasını duzenlediğine ve kabızlığı onleyip sindirimi kolaylaştırdığına değinen Dyt. Kolukırık, “Salep, musilaj (suyla şişen maddeler) gibi her gıda, kabızlığı engeller. Salebin uzerine serpiştirilen tarcın, kan şekerini duzenler ve acıkmayı geciktirir. Sutle pişirilerek yapılan salep ise sutun icerdiği kalsiyum ve proteinin yararlı etkilerini taşır. Bu yuzden ara oğun olarak tercih edilebilir” dedi.
Evde hazırlanan salep en sağlıklısı
Salebin evde yapıldığında daha sağlıklı olduğunu ve grip atmaya yardımcı bir etki oluşturduğunu belirten Dy. Cansu Kolukırık, “Kışın sutle hazırlanarak icilen salep, oksuruğe ve bronşit rahatsızlıklarına iyi gelir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların, daha rahat atlatılmasına yardımcı olur. Hazır olarak tuketildiğinde enerji iceriği yuksek bir icecek olan salep, toz halinde evde alınıp yapılması ve uzerine tarcın eklenerek icilmesi en sağlıklısıdır” dedi.
Tok tutuyor
Tarcın eklenerek icilen salebin tok tuttuğunu kaydeden Diyet Uzmanı Cansu Kolukırık, “Salep, orkide bitkilerinin yumrularından elde edilir. Bu yumrular mevsimi geldiğinde toplanır ve toz haline getirilir. Kendimizi halsiz hissettiğimizde ve şişkinlik olduğunda icilecek bir fincan bol tarcınlı salep, tok tuttuğu gibi şişkinliği de alacak ve vucuda enerji depolayacaktır” diye konuştu.
Kaynak:estanbul