Sedef hastalığıyla yaşamak ve tedavi etmek zor olabilir. Sedef hastalığı tamamen iyileştirilemediği icin en iyi secenek sedef hastalığını yonetmektir. Doktorunuzun onerdiği ilaclar ve tedavilere ek olarak yeme alışkanlıklarınızı değerlendirerek sedef hastalığını yonetebilirsiniz, sedef hastalığını nasıl yoneteceğinizi merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin.


Sedef hastalığı cilt problemi değil, doğuştan gelen bir hastalıktır. Bu hastalık aşırı aktif bağışıklık sistemi, kronik inflamasyon ve sızıntı yapan bağırsakla ilgili olabilir. Bu gastrointestinal sorunlar, migren, eklem ağrısı, egzama ve sedef olarak ortaya cıkabilir. Besin tetikleyicilerinin belirlenmesi, bağırsağın temizlenmesi ve bağırsakların iyileşmesi vucudun her yerindeki iltihaplanmayı azaltmak icin cok onemlidir. Ayrıca cildin iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin guclenmesinde buyuk rol oynar.



Beslenme ve sedef hastalığı arasındaki bağlantıyı anlamaya yonelik yapılan araştırmalar sonucunda bazı besinlerin semptomları sedef hastalığını daha iyi veya daha kotu hale getirdiği gosterilmiştir. Sedef hastalığı semptomlarını duşurun besinler…

Kabuklu sebzelerden kacının

Patates, domates, biber ve patlıcan gibi kabuklu sebzeler iltihabı artırabilir ve sedef hastalığının semptomlarını daha da kotuleştirebilir. 1200 sedef hastası uzerinde yapılan araştırmada % 51'inin diyetlerinde bu besinleri azaltması sedef semptomları iyileştirdiğini gosterdi.

Takviyeleri dikkate alın

Belirli takviyeler gelişmiş semptomlarla bağlantılı olabilir. Sedef hastalarının D vitamini ve B12 vitamininin duşuk olma ihtimali vardır. Ceşitli calışmalar, D vitamini takviyesi ile pek cok durumda sedef hastalığının semptomlarını tamamen veya orta derecede duzeldiğini bulmuştur. Balık yağları, cam kabuk ozu, uzum cekirdeği ozutu, sut dikeni ve zerdecal takviyeleri alabilirsiniz.

Zerdecal tuketin

Zerdecalın faydalarını kanıtlamak icin bir suru klinik calışma yapıldı. Zerdecal kurkumin ve anti-inflamatuar ozelliklere sahip olduğu icin sedef hastalığı olan kişiler diyetlerine zerdecal ekleyerek sedef hastalığını yonetebilirler. Uzmanlara gore konsantrasyon uzerinde etkili olması icin zerdecal kapsullerini tercih etmenizi gerekiyor. Ancak kapsullerle aynı eşdeğeri elde etmek ve istenen anti-inflamatuar etkiye sahip olmak icin de gunde 6 ila 8 cay kaşığı toz halinde zerdecal da tuketebilirsiniz.

Gluteni kesin

Bazı araştırmalar sedef hastalığı olan kişilerin gluten icin daha fazla duyarlılığa sahip olduklarını ileri suruyor. Eğer mevcut gluten duyarlılığınız varsa, sedef hastalığınızın semptomları daha da kotuleştirebilir. Ayrıca, araştırmalara gore sedef hastalarının %53'u gluteni ortadan kaldırarak cildi oranda iyileştirdiği goruldu.

Vucut gluteni istilacı olarak gorduğunden antikor oluşturuyor. Bu nedenle, gluten duyarlığı olan insanlar, anti-gliadin antikor duzeylerini yukseltebilir. Anti-gliadin antikorlarını azaltabilirseniz, iltihaplanmayı ve diğer sedef semptomlarını azaltabilirsiniz.

Protein ve sut urunleri tuketimini azaltın

Sedef hastalığı ve beslenme arasındaki bağlantıyı gozden gecirdiğimizde hem kırmızı et hem de sut tuketimi sedef hastalığını tetikleyen araşidonik asit icerdiğini buldu. Kırmızı et ve sut urunleri yerine balık, meyve ve sebze tuketiminizi arttırabilirsiniz.

Size uygun olan diyeti secin

Basit olan anti-inflamatuar diyet ile sedef hastalığı belirtilerini semptomları durdurabilirsiniz.
Organik gıdalar, sebzeler, soğuk su balıkları gibi şeker oranı duşuk olan pagano diyeti ile sindirimi zor gıdaların, aşırı asitli gıdaların ve gıda allerjenlerinin giderilmesini engelleyebilirsiniz.
Merve Ağdağlı /milliyet.com.tr