Soğan Kuru Son donemlerde ozellikle Profesor Dr. İbrahim Saracoğlu tarafından sık sık tavsiye edilmektedir. Soğan kuru, polikistik over, hamile kalma, iyi huylu prostat buyumesi, miyom, kıl donmesi, menopoz gibi rahatsızlıklarda tedavi amacıyla kullanılan bitkisel bir kurdur.
Soğan tuketiminin fazla olduğu ulkelerde, kanser hastalığının cok daha az olarak gorulduğu tespit edilmiştir. Evlerinizde kolay ve masrafsız olarak hazırlayabileceğiniz kur, 15 gun boyunca duzenli olarak kullanıldığında hastalığınıza care olabilmektedir.
Soğan evlerimizde bir cok yemek ceşidinde kullandığımız sebze olmanın haricinde, iceriğinde bulunan B, A ve C vitamini, iyot, fosfor, silis, kukurt gibi maddeler, antibiyotik gorevi yapan icerikler ve hazmı kolaylaştıran fermentlere sahip olan şifalı bir sebzedir.
Soğan Kuru Nasıl Hazırlanır?
Soğan kurunu hazırlamak icin gerekli olan malzemeler bir adet acık kahverengi kabuklu kuru soğan ve iki bardak klorsuz sudur. Soğanı kabukları kırmızı, mor veya beyaz kabuklu olandan secmeniz gerekmektedir. Kullanılması gereken soğan turu yemeklerde kullanılan kuru soğandır. Soğanı kok ve kabuğuyla birlikte kullanılması gerektiğinden dolayı, yıkayıp sirkeli suyun icinde bir sure bekletmek lazım.
Bu uygulama ile soğanın dezenfekte olması sağlanır. İlk olarak su bir tencerenin icine koyarak, ocağın uzerinde belirli bir sure kaynamaya bırakılmalıdır. Kaynadıktan sonra kuru soğan dort parcaya bolunerek suyun icine atılır. Bu şekilde yaklaşık olarak beş dakika kadar kaynatılmalıdır, boylece soğan kuru hazır hale gelecektir. Kullanıma hazır olması icin biraz ılınmasını beklemek gerekir.
Hazırlanan soğan kurunde bilhassa kuru soğanın taze olmasına dikkat edilmesi gerekir. Soğan kuru mutlaka taze olarak hazırlamalıdır. Soğan kuru ılık olarak tuketilmelidir. Hazırlanmış olan soğan kuru oğlen ve akşam yemeklerden en az 10 dakika once icilmelidir. Tadını beğenmeyenler icin soğan kuru limon, bal veya şekerle tuketilebilir. Ağız kokusuna sebep olması muhtemeldir. Kalabalık ortamlardan uzak durmak iyi olacaktır.
Soğan kuru tuketmeye başlandıktan ilk ay 15 gun icinde tuketilmelidir. Sonraki aylarda ise bu sayı 10 gune kadar inebilir. 6 ay sonunda ise soğan kuru kullanımına ara verilmelidir.
Uzmanların vermiş olduğu bilgiye gore soğan kurunun bugune kadar bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmuyor. Soğan kuru etkisini kısa surede gostermektedir.
Soğan Kurunun Faydaları Nelerdir?
1- Dolaşım sistemini duzenleme ozelliği bulunmaktadır
2- Sinuzit rahatsızlığının ilerlemesine engel olur.
3- Kıl donmelerinde fayda sağlayacaktır.
Soğan kurunu uyguladıktan sonra ikinci adeti gormeden 10 gun once tekrar 5 gun veya 7 gun bu soğan suyu kurunu uygulamak gerektiğini belirtmektedir.
4- Menopoz şikÂyetlerini azaltmak icin icilmelidir.
5- Vajinal akıntılarda kullanılmalıdır.
6- Kadınların yaşadığı adet duzensizliğini ortadan kaldırmaya oldukca etkilidir. Prof Dr İbrahim Saracoğlu, soğan kurunun adet doneminde de uygulanabileceğini, ancak etkili olması icin uygun zaman adet bitiminden en erken 7 gun sonrasıdır.
7- Ciğ soğan tuketmek, yemek sonrasında kandaki total gliserit oranını duşurur.
8- Ciltte cıkmış olan iltihaplı sivilce ve aknelerde tedavi edici ozelliğe sahiptir.
9- İceriğinde bulunan sulfosid nedeniyle antibiyotik ozelliğine sahiptir.
10- Kadınlarda meydana gelen cikolata kisti (endometriosis) ve miyom oluşumlarına karşı tedavi edicidir
11- Bağışıklık sistemini guclendirici etkileri vardır.
12- Vucutta oluşan yağlanmayı azaltacağından, zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
13- Stres giderici ve balgam sokturucu etkileri bulunmaktadır.
14- Prostatta meydana gelen iltihapları azaltıcı etkilerinden dolayı, ağrıların azalmasına yardımcı olur.
15- Hamile kalmak isteyenlerin, uygulayıp sonuc alabilmesi mumkundur. Hamile kalmak icin bu kurun ardından mutlaka kuru incir kurunu uygulamak gerekir.
16- Polikistik over sendromu tedavisinde faydalıdır.
Kaynak:Bilgi doktoru