Kenger (Gundelia tournefortii), papatyagillerden, 70-80 cm boylanabilen, tuylu, dikenli, sutlu cok yıllık otsu bitkidir. Sakız otu ismiyle de bilinir ve koklerinden kenger sakızı elde edilir. Ege yoresinde ise kahvesi yapılmaktadır. Kenger yemekleri bazı yorelerde oldukca meşhurdur.
Kenger Nedir? Kenger Nerede Yetişir? Nisan-Mayıs aylarında cicekleri acan Kenger Otu, derimsi yapraklı, damarlı, beyazımsı tuyludur ve govde yaprakları sapsızdır. Kırmızı mor arası cicekleri vardır.Ulkemizin hemen her yerinde yuksek kesimlerde yetişir. Turkiye ’de yetiştiği yerler: İc Anadolu ve Doğu ve Guneydoğu Anadolu, Akdeniz Bolgesi ve Ege Bolgelerinde yetişir. Ama en cok yemeklerinin ve salatalarının tuketildiği yer Ege bolgesidir. Kenger Otu turşu şeklinde basılıp daha cok doğu illerimizde turşu şeklinde tuketilir.
Kengerin Faydaları Neler?
Kramp cozucudur ve migrene karşı faydalı olduğu soylenir. Sindirim sistemine iyi gelmektedir.Sinirleri guclendirir ve kanı temizler. Damar tıkanıklığını onlemeye yardımcı olur. Kenger sakızı dişleri temizlemekte ve diş etlerini kuvvetlendirmektedir. Kenger Bitkisi ozellikle karaciğer organı icin cok faydalıdır. Karaciğer yağlanmasına tavsiye edilmektedir.
İşte sizler icin derlediğimiz Kenger Yemekleri
Kenger yemekleri ve salatası dışında koklerinden sakızı ve kahvesi ile de tuketilmektedir.
Kenger Turşusu ( Cok Basit )
Kengerler ayıklanıp yıkanır ve bir hafta tuzlu suda bekletilir. Hepsi bu kadar. Tuzlu sudan cıkarılan kengerlerin hemen tuketilmesi gerekmektedir yoksa tuzlu sudan cıkar cıkmaz rengi siyahlaşır. Kenger turşusu, turşu olarak yenildiği gibi kavrularak yumurtalı yoğurtlu hafif yemekleri de yapılır.
Kenger Meftunesi
MALZEMELER
Yarım kg. yağlı kuzu eti ( Kuzu eti yerine diğer etler de olabilir )
1,5-2 kilo kenger bitkisi ( 1-2 saat suda bekletilir )
2 yemek kaşığı tane sumak ( 2 adet limonda iş gorur, daha zahmetsizdir )
1 yemek kaşığı salca
1 yemek kaşığı pul biber
5-6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
HAZIRLANIŞI
Oncelikle Taze sumak 1 bardak ılık suyla, kenger ise temizlendikten sonra bir miktar suyla karıştırılır ve her ikisi 1-2 saat bekletilir.Yarım kg. parca kuzu eti suda pişirilir. Sonra; tencereye yağ eklenir ve temizlenmiş ve suda bırakılmış kenger, etin uzerine eklenir ve hafif ateşte pişirilir. Daha sonra bir kaşık salca katılır. Piştikten sonra kengerin uzerini bir parmak kadar gececek miktarda beklettiğimiz sumak suyu eklenir. Et piştiğinde yemekte hazırdır.
Afiyet Olsun.
Kenger Sakızı Tarifi:
Eğer yolunuz Haziran sonundan Ağustos başına kadar Anadolu ’nun kırac yerlerine duşerse mutlaka Kenger Otunu sorun mutlaka size gostereceklerdir. Zaten yaz aylarında cocuk yaşlı demeden bu işin meraklıları soluğu dağlarda alır. Hatta Anadolunun pek cok şehrinde ( Sivas, Malatya, Elazığ, Maraş ) yazları pazarlarda ve koşe başlarından bu sakızı satan satıcılarla rastlaşırsınız. Kenger kanatmaya sabah gitmelisiniz, kengerleri bir guzel kanattıktan sonra geri donup, oğleden sonra guneş tesirini yitirince gidip toplayabilirsiniz. Yanınıza cukur kazmak icin kucuk bir alet ve kokunu kanatmak icin bir cakı alın. Kengerin kokune doğru hafifce bir cukur acın ve siyahımsı renkteki koku gorduğunuzde o bolgeye cakınızla hafifce bir cizik atın. Kesin toprak kokusunda bembeyaz bir sut akmaya başlayacaktır. İhtiyacınız kadar kenger bulup aynı işlemleri tekrarlayın ve kuruması icin bırakın. Akşama doğru kenger sakızlarınızı gidip toplayabilirsiniz. O guzel tadı tum zahmete değecektir. Tabi topraktan arındırmanız icin bir sure sakızları yıkamanız gerekir.
Kenger Kahvesi ( Diken Kahvesi ) Tarifi
Bir diğer Anadolu ’ya has lezzette Kenger Kahvesidir. Tadı; toprak kokusu ve bildiğimiz kavruk kokusunun muhteşem bir karışımındadır. Bu kahveyi icerken insanın burnuna yağmurla birlikte burnunuza gelen taze toprak kokusunu anımsatıyor. Kenger Kahvesi yapmak icin oncelikle olgunlaşan kenger otunun başları ezilir ve icerisinden cıkan tohumlar kurutulur. Daha sonra ise kurutulan tohumlar bir guzel kavrularak diken kahvesi yapılır. Rivayet odur ki eski zamanlarda kıtlık olduğu vakit, halk kahve ihtiyacını kenger kahvesi icerek giderirmiş.
Sağlıcakla Kalın…
Kaynak: organik yaşam