Hem gunlerin uzun olması hem de sıcaklar, oruc tutmayı gucleştiriyor. İftar zamanı kurulan detaylı sofralar ise mide şişkinliğine sebep oluyor. Coğu kişi iftarda fazla kacırıp sahur zamanına kadar uyku bile uyuyamıyor.

Bu sıcak Ramazan akşamlarında rahatlamak icin ictiğiniz soğuk iceceklerinize faydalı baharatlar ekleyerek midenizi de rahatlatabilirsiniz. Ya da bu baharatların cayını demleyerek sıcak olarak tuketebilirsiniz. Ancak tansiyon ya da kalp ilacı kullanan kişilerin doktorlarına danışmadan baharatları kullanmaları doğru olmaz.


Hangi baharatlar midenizdeki şişkinliği alarak rahatlatır?



Her derde deva Zencefil Cayı!

Zencefil uzun yıllardır mide tedavilerinde iyileştirici olarak kullanılan bitkilerdendir. Yemekler sonra mideyi rahatlatmak, mide asidi uretimini azaltmak, şişkinliği gidermek icin kullanılır.
Taze zencefili bir kac dilime ayırıp suya atın ve demleyin. Tat katmak icin icerisine tarcın, karanfil, limon veya portakal koyabilirsiniz. Demlendikten sonra biraz ılımış cayın icerisine bal katarak tatlandırabilirsiniz.

Bebeklerin minnoş cayı Rezene Cayı!

Bebeklerde gaz gidermek icin kullanılan rezene cayı bir cok sindirim sorunununa da iyi gelmekte. Sindirimi kolaylaştıran lifler barındıran rezene bağırsakların calışmasında da etkili. Aynı zamanda bebeklerde olduğu gibi bizlerde de gaz sorununu gidermede yardımcı.
Birkac rezene tohumunu kaşığı arkası ya da havan yardımı ile ezin ve bir bardakta sıcak su ile demleyin. Tatlandırmak icin icerisine limon ya da portakal koyabilirsiniz. Biraz soğuduktan sonra bal ya da esmer şeker ekleyebilirsiniz.

Ciğerlerinizi acacak ferahlıkta Nane Cayı!

Nane mide bulantısından, mide ağrısına bir cok mide sorununa iyi gelen otlarımızdan. Mide ekşimesini azaltır, sindirime yardımcı olur, mide bulantısını gecirir ve hazımsızlığı giderir.
Taze ya da kuru naneyi normal cay gibi demleyin. İcerisine bir miktar elma kabuğu katarak tadını değiştirebilirsiniz.




Mis gibi kokan Melisa Cayı midenizin de dostu!

Melisa mis kokusuyla bilinen bitkilerimizden aynı zamanda bircok rahatsızlığa da iyi gelmekte. Bu rahatsızlıklardan biri de hic şuphesiz mide sorunları. Sindirimi kolaylaştıran bitkinin gaz giderici ve sindirime yardımcı olan etkileri de oldukca yuksek.

Yarım litre kaynamış suya yaklaşık 10gr kurumuş melisa koyarak 10 dakika kadar demleyin. İcerisine tat katması icin karanfil, tarcın ya da zencefil katabilirsiniz.

Midenize baharı getirecek Papatya Cayı!

Bircok hastalığa iyi gelmesi ile bilinen papatya cayı, siyah ve yeşil caydan sonra en sık tuketilen cay olarak bilinmekte. Yemeklerden sonra tuketildiğinde sindirimi kolaylaştırma ve hazımsızlığı giderme gibi faydaları olan cay aynı zamanda ulser ve gastrit ağrılarına ve mide kasılma ağrılarına da iyi gelmekte.

2-3 C.K kurutulmuş papatyanın uzerine yaklaşık yarım litre sıcak su dokup 10 dakika demleyin. Ardından tatlandırmak icin icerisine, bal, limon, portakal kabuğu ve benzeri şeyler katabilirsiniz.




Bir yemek sonrası klasiği Soda!

Turk insanı olarak yemeye cok meraklıyız hatta bazen ipin ucunu kacırmamız an meselesi olabiliyor. İftarda da dayanamayıp midenize bir anda yuklendiyseniz. En basitinden yemekten bir sure sonra soğuk bir soda icmeniz. İcerisine istediğiniz meyvelerin purelerini ya da sularını ekleyerek doğal yollardan midenizi rahatlatabilirsiniz.

Maydanoz Cayını hic duydunuz mu?

Evet her otun bir faydası var bu otlardan bir başkası da maydanoz. Tadı kotu de olsa, sindirim sorunlarına bire bir etkili maydanoz yemeklerden sonra icildiğinde hazımsızlığı gideriyor aynı zamanda mide ağrılarınıza iyi geliyor.

Yaklaşık yarım litre su icerisine yarım 10 dal maydanoz koyup 10-15 dakika kadar kaynatın. Suyun rengi hafif yeşile donuşecektir. Suzup icerisine limon sıkarak tuketebilirsiniz.

Gizli kalmış bir lezzet Ceviz Yaprağı Cayı

Ceviz yağlarıyla ve lifleri ile sağlığımıza bir cok alanda iyi gelen besinlerden. Peki ya yaprağı? Akla gelmeyecek faydaları olan ceviz yaprağının en buyuk yararlarından biri ise sindirime yardımcı olması ve kabızlığı engellemesi.

Yarım litre sıcak suyu 1-2 dal (korpe ve taze olanlardan) ceviz yaprağının uzerine koyun ve 10 dakika kadar demlemeye bırakın. İcerisine tarcın, zencefil, karanfil ya da zerdecal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Tek ihtiyacınız biraz limon biraz karbonat: Karbonat Kuru

Karbonat temizlikten hastalığa yaşamımızın her anında bize yardımcı olan maddelerden biri. Ozellikle hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelen karbonatı yemeklerden sonra tuketmelisiniz.
Bir bardak su icerisine iki cay kaşığı karbonat biraz limon suyu ve şeker katın.

Hic duyulmamış bir mucize: Acıağac Cayı

Cok cok az miktarda tuketilmesi onerilen cay hazımsızlığın baş duşmanı olarak biliniyor. İsminden de anlaşıldığı uzere oldukca acı olan bitkiyi dikkatli tuketmelisiniz.
4 bardak sıcak suya 5gr acıağac konur ve 10 dakika demlenir. Yemekten sonra bir corba kaşığı icilmelidir.

Midenize yazı getirecek Ahududu Cayı.

Tatlı kokusu, canlı rengi ile ahududu da midenizi rahatlatacak bitkilerden biri. Hazımsızlığınızı giderici bitkinin bir diğer faydası da kan şekerinizi duzenlemesi.

4 bardak sıcak su icerisine 50gr ahududu ciceği koyun ve 10 dakika demlenmeye bırakın. İcerisine tarcın,esmer şeker ya da bal katarak tatlandırabilirsiniz.

Kuru ya da taze elmanın her hali mide dostu: Elma Kuru

Elma midedeki asidi azaltır aynı zamanda sindirim sorunlarına yardımcı olur. Hem kuru hem taze olarak tuketebileceğiniz ve iceceğini hazırlayabileceğiniz elma, sizi iftar sonrası hazımsızlığınızdan kurtaracak.

Yarım elmayı dilimleyip 5 dakika sıcak suda bekletin. Ardından icerisine 3 adet kakule atıp 3 dakika demlenmeye bırakın. Yemekten sonra arzunuza gore icerisine bal katarak tuketebilirsiniz.
4 bardak su icerisine 1 cay kaşığı kurutulmuş elma kabuğu koyun ve 15 dakika kaynatın. Soğuttuktan sonra icerisine şeker ya da bal katarak tuketebilirsiniz.

Meyan Koku Kuru ile midenizi rahatlatın.

Meyan koku de diğer bitkiler gibi hazımsızlığa iyi geliyor. Bunun yanı sıra ulser ağrılarına da iyi geldiği biliniyor.

Bir bardak sıcak suya bir miktar rezene bir miktar ıhlamur ve bir tutam meyan koku atıp demleyin. İcerisine tatlandırmak icin tarcın, zencefil ya da bal ekleyebilirsiniz.

Hem size hem midenize sakinlik: Yasemin Cayı

Yasemin hem midenizi hem de sinirlerinizi yatıştıran mucize bitkilerden biri. Duzenli tuketildiğinde mide bulantısı ve yanmasına iyi geldiği gorulmuş.

Bir bardak sıcak su icerisine bir miktar yasemin cayı bir miktar yeşil cay ve 1 adet kok zencefil koyarak demleyin. İcerisine bal koyarak tuketin.

Mutfağa uzak midenize dost olacak Karahindiba Cayı

Mutfakta fazla kullanmadığımız bitkilerden karahindiba bir cok hastalığa iyi gelmekte. Bunlardan birisi de sindirim sorunları. Sindirimin yanı sıra mide yatıştırıcı etkisi olan karahindibanın koku caylarda kullanılmakta.

Karahindiba kokunu demleyin icerisine biraz portakal ve tarcın katarak tatlandırabilirsiniz.

Ramazan ayında gonul rahatlığıyla icebileceğiniz tek anason: Anason Cayı

Anason hem hazımsızlık hem gaz sorunlarınıza tek başına cozum olacak. İftardan sonra bir bardak icmeniz yeterli.

250ml kaynamış su icerisine 1-2 cay kaşığı anason koyarak demleyin. İcerisine bir miktar bal koyarak tuketebilirsiniz.

Her turlu mide sorununa en doğal cozum: Kekik Cayı

Genel olarak mide sorunlarında etkili olan kekik suyunun cok daha rahat icilebilir hali kekik cayı.. İftar menusunu biraz fazla kacırdıysanız işte vazgecilmeyecek bir rahatlatıcı.

Yarım litre su icerisine 5-10 dal kekik koyup demleyin. İcerisine limon koyarak icebilirsiniz.

Kaynak:estanbul