Ağız kokusu ve besinler ile cozum yollarıKotu ağız kokusunun tıptaki adı halitosisdir. Bazen bu konuda başınız derde girmiş olabilir. Ağız kokusu genelde kişinin cevresindekileri, bazen de kendisini rahatsız eden bir durumdur. Kişinin yedikleri ve ictikleriyle cok yakından ilişkilidir.
Bazı hastalıklar nedeniyle oluşan ağız kokularının haricinde yeme alışkanlıkları ve yeterli ağız hijyeni sağlanamaması dolayısıyla da meydana gelebilmektedir. Sindirim sistemindeki problemler ve kabızlık da ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Kotu ağız kokusunun en onemli 3 nedenini şoyle sıralayabiliriz.
· Yiyecekler ve icecekler; ozellikle sarımsak, soğan, peynir, aşırı yumurta, deniz urunleri ve portakal suyu tuketimi
· Ağız hijyenin yeteri kadar sağlanmaması, dişlerin yeterli fırcalanmaması ve diş ipi kullanılmaması, diş curukleri veya apseler, dişler arasında kalmış olan besin artıkları, tartar, diş eti iltihapları
· Sigara ve alkol kullanımı
Ağızda yeterli hijyen sağlanamadığı durumlarda kotu ağız kokusu ortaya cıkar. Ozellikle ağzınızda yiyecek kalıntıları kaldıysa, bu yiyecekler curur, nefesiniz kokmaya başlar ayrıca kalan bu parcalar bakterileri oluşmasına ortam sağlar ve kokuyu arttırır. Dişlerin arasında sıkışmış partikulleri temizlemek icin gunde mutlaka bir kez dişler diş ipiyle temizlenmelidir.

Ağızda meydana gelen problemler, burun ve sinus, akciğer veya mide ve sindirim sistemi kaynaklı olabilir. Sinusleri ve burun tıkanıklığını acıcı baharatlardan ozellikle zencefil, tarcın, hardal, yaban turbu yenilebilir. Ayrıca bir kase sıcak su icine 5-6 damla okaliptus yağı koyup bu keskin ve yakıcı buharı icinize cekmenizde işinize yarayabilir.

Kronik goğus enfeksiyonlarında tıbbi bir tedaviye ihtiyac duyulur ancak korunmak icin sigara icilmemesi ve havuc, brokoli, ıspanak ve narenciyeler gibi beta karoten ve C vitamininden zengin besinler tuketilmesi de akciğer dokularını korumaya yardımcı olur.

Kabızlık, ulser ve hazımsızlık da kotu ağız kokusunu tetikler. Nanenin kendisini veya naneli sakız ciğnemek hazımsızlık icin işe yarayabilir. Kabızlık durumunda en iyi yontem ise lif ve su alımını arttırmak olacaktır. Kabızlığın onune gecebilmek icin beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli ve daha fazla su icmelidir. Eğer kotu ağız kokusu sorununuza bir turlu cozum bulamıyorsanız mutlaka bir diş hekimine ya da kulak-burun-boğaz uzmanına gorunmelidir. Lutfen bunu atlamayın cunku neden ciddi olabilir.

Ağız kokusundan siz de şikayetciyseniz bunları bol miktarda tuketin!!!
· Elma, cilek gibi meyveler ile nane, kereviz gibi sebzeler ağız kokusunda tuketilebilir.
· Maydanoz cok iyi bir nefes temizleyicidir. Bu nedenle ince bir dal ciğnemek inanılmaz etkiler yaratabilir.
· Bazı doğal otlar ve baharatlarda doğal nefes tazeleyicilerdir. Karanfil, zencefil, corekotu ve anason ciğnenebilir.
· Probiyotik icerikli urunler tercih edilmelidir.
· Lif ve su oranı yuksek olan besinler ozellikle ciğ sebzeler, elma ve armut diş etlerine masaj yapıp sağlıklı kalmalarına yardımcı olur.
· Sinuzit icin zencefil, tarcın, hardal, yaban turbu yenilebilir.
· Tam tahıl urunleri ve su tuketimi kabızlığı engeller.
· Beta karoten ve C vitamininden zengin havuc, brokoli, ıspanak ve narenciyeler (portakal, mandalina, greyfurt ve limon) enfeksiyonlardan korur.
Tuketimini azaltın!!!
· Diş ve diş eti sağlığı, plaklardan korunmak icin şeker, tatlılar, şekerli icecekler, kek ve biskuviler azaltılmalıdır.
· Sarımsak, soğan gibi kukurtlu besinler
· Alkol ve tum tutun urunleri.
· Salam, sucuk, pastırma.
· Rokfor gibi cok kokulu bazı peynirler.
ONERİLER
· Yemeklerden sonra dereotu veya kahve taneleri ciğneyerek, portakal veya limon kabuğu emerek yemek kokuları giderilebilir.
· Nefesteki sarımsak ve alkol kokusunu gidermek icin, kimyon ve kakule tohumlarını da ciğnemekte fayda vardır.
· Ağızdaki mekanik parcalanma cok onemlidir boylece tuketilen besinler ile tukuruk salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parcası kalma olasılığı azalır.
· Sakız ciğnemek tukuruk miktarını ve akışkanlığını artırarak, dil ustunde ve ağızda bakterilerin yerleşmesini kısmen engeller.
· Yapılan bir calışma yoğurdun icinde bulunan bakterilerin, ağızda kotu kokuya neden olan kukurtlu bileşikleri azalttığını gostermiştir.
· Kahve ve bira yerine su veya meyve suyu icmek nefesi daha ferah tutacaktır.
· Gunde 2 kez dişler ve dil ustu fırcalanmalıdır. Boylece yenilen yemeklerle ilişkilendirilen kokuları uzaklaştırır. Eğer yemek yedikten sonra yanınızda diş fırcanız ve macununuz yoksa en azından suyla ağız iyice calkalanmalıdır. Cunku plaklar bakterilerin yaşaması icin en verimli yerlerdir ve nefesinizin kotu kokmasını tetikler.
· Sodyum bikarbonatlı diş macunları ve sakızlar, ucucu kukurt bileşiklerini ucucu olmayan bileşikler haline donuşturup kotu kokuyu ortadan kaldırırlar.
· Eğer hızlı bir şekilde ferah bir nefese ihtiyacınız varsa ağız gargarasıyla ağzınızı calkalamak iyi bir fikirdir ancak etkisinin 20 dakika sureceğini unutulmamalıdır.
Son olarak yılda 2 kez duzenli olarak diş hekimine gidilip kontroller yaptırılmalı ve dişler temizletilmelidir

Dikkat!!! Bazen ağız kokusu, tıbbi teşhiste bir anahtar olabilir.
Eğer ağzınızda;
· Aseton kokusu varsa diabetik koma
· Amonyak kokusu varsa uremi (bobrek yetmezliğine bağlı gelişen bir durum)
· Balık kokusu varsa karaciğer yetmezliği gostergesi olabilir.

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak


[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]