Organik sozu, kimyasal ilacların artık urun yetiştirmede vazgecilmez olmasından sonra hayatımıza girmiş olsa da, son 10 yıldır market raflarında ve pazarlarda giderek daha fazla organik urun goruyoruz ve tuketmeye calışıyoruz. Ancak organik ile normal uretim besinlerin iceriği hakkında yeterince bilgimiz olduğu soylenemez. Bu konu uzerine de yapılmış yuzlerce araştırma bulunuyor.
Hayvansal gıdalarda organik ve normal uretim uzerine, daha once yapılmış 200 ’den fazla calışma gozden gecirilerek yeni araştırma bulgularına ulaşıldı.
İngiltere ’deki Newcastle Universitesi ’nde yapılan araştırmanın sorumlusu Carlo Leifert, insanların organik sutu ve eti uc temel sebepten dolayı tukettiğini soyluyor: Sağlıklı hayvanlardan elde ediliyor olmaları, organik tarımın cevreye olan olumlu etkileri ve bu gıdalardan elde edilebilecek muhtemel sağlık faydaları. Ancak Leifert, bu insanlarının coğunun tukettikleri urunlerin besin kalitesi hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtiyor. Bu nedenle de bu tur araştırmalara ihtiyac duyuluyor.
Bu geniş kapsamlı araştırmada, sut urunleri uzerine yapılmış ve aynı alanda calışan bilim insanlarının incelemesinden gecmiş 170 araştırma ile farklı et urunleri uzerinde yapılmış 67 araştırma yeniden gozden gecirildi. Calışmanın sonucu iki farklı makale olarak British Journal of Nutrition ‘da yayımlandı.
Araştırma sonuclarına gore; organik etler, normal etlere gore ortalama yuzde 47 daha fazla omega-3 yağ asitleri iceriyorlar. Organik sutlerde ise, normal sutlere gore yuzde 56 daha fazla omega-3 yağ asitleri bulunuyor. Organik urunler daha fazla omega-3 icerseler de daha fazla yağ icermiyorlar. Araştırmaya gore, bu fark hayvanların yetiştirilme şeklinden kaynaklanıyor. Diğer yandan organik sutun iceriğindeki yağlar da daha sağlıklı olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda organik et ve sut urunlerinde yuksek miktarda E vitamini ve karatenoid de bulunuyor.
Araştırmanın bir diğer sonucuna gore de organik sut ve et urunleri, normal uretim sut ve ete gore yuzde 74 daha az iyot iceriyor.
Araştırmada yer almayan University of Reading ’de besin değerleri uzerine profesor olan Ian Givens ’in belirttiğine gore, sut iyot acısında onemli bir kaynak. İyot ozellikle cocuk gelişiminde onem taşıyor. Bu yuzden sut, hamile kadınlar icin yine temel iyot kaynağı.
Tansiyonu duşurmesi, kan damarı fonksiyonlarını iyileştirmesi, genel inflamasyonu ve trigliseritleri azaltması gibi Omega-3 yağ asitlerinin bircok faydası bulunuyor.
Yeterli omega-3 alımı sadece organik sut ve organik et tuketerek yeterli seviyede sağlanamayabilir. 2 bardak organik tam yağlı sut, gunluk omega-3 ihtiyacının yuzde 16 ’sını karşılıyor. Yaklaşık 90 gramlık somon ile omega-3 ihtiyacının tamamını karşılamak mumkun. Elbette her gun somon yiyerek omega-3 alımı damağınıza hitap etmeyebilir. Bu durumda Omega-3 kaynaklarını ceşitlendirmeyi tercih edebilirsiniz.
Kaynak:Elma Elma