Son gunlerde oğretmenler arasında oldukca eleştiri alan bir konu; secimde RE SEN gorev verilmesi…Kendine has kanunu nedeniyle sorumluluğu oldukca ağır olan aynı zamanda milli iradenin tescilinin sorumluluğunun da sırtlanıldığı bu gorevi oğretmenlerimiz almak istemiyor.
Oğretmenlere Re Sen Verilen Secim Gorevi! Pek cok ilce de oncelikle gonullu oğretmenlerin tespiti yapıldı.Gonullulerin sayısı mevcut oğretmen kadrosunun % 15 i kadar oldu. Gorev almak istemeyen geri kalan %85 arasından ise re sen gorevlendirmeler yapıldı. Secim kanunun ilgili maddesi aynen şoyle; “Sandık kurulu başkanının belirlenmesi MADDE 22- İlcede gorev yapan tum kamu gorevlilerinin listesi, mulki idare amiri tarafından yerleşim yeri adresleri esas alınmak suretiyle ilgili ilce secim kurulu başkanlıklarına gonderilir. İlce secim kurulu başkanı, bu kamu gorevlileri arasından ihtiyac duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu gorevlisini ad cekme suretiyle tespit eder ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirler. Sandık kurulu başkanının goreve gelmemesi halinde, kamu gorevlileri arasından belirlenen uye, bu uyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı uye kurula başkanlık eder.” Kanun aslında acık ,ama nedense bu gorev buyuk oranda oğretmenlere RE SEN verilmektedir.Dahası pek cok ilce den gelen bilgiler gosteriyor ki bu resen yapılan gorevlendirilmeler bile oldukca ozensiz yapılmaktadır.Mesela ; secim kararının alınmasıyla birlikte ilce secim kurullarına mazeretlerini belirten dilekceleri veren oğretmenlere dahi resen gorev verildi.Bunların icerisinde kanser hastası olan oğretmen de, 7 aylık hamile olan oğretmen de , hatta karı koca oğretmen olup cocuklarını başkasına bırakma şansı olmayanların her ikisine birden re sen secim gorevi verilmiş durumdadır. Burada bir koordinasyonsuzluğun acık gostergesi soz konusudur.Secim oncesi bu gorevlendirmelerin daha duzenli şekilde yapılması gerekmektedir.Ayrıca şu da unutulmamalıdır , İlce de gorev yapan tek kamu gorevlisi oğretmen değildir. Gorev buyuk oranda oğretmenlere verilmek isteniyorsa ; yeterli sayıda gonullu oğretmen bulunmadıysa ;İlce secim kurulu İlce Milli Eğitim Mudurluğu ile koordineli hareket edip gonullu olmayan oğretmenler arasından RE SEN gorev verilebilecek oğretmenlerin isim listesi istenebilir.Boylelikle personelini yakından tanıyan İlce Milli Eğitim Mudurluğu en azından gercekten herhangi bir mazereti bulunmayanların isim listesini vermesiyle resen gorevlendirmelerde itiraz ya da rahatsızlık en aza indirilmiş olacaktır. Oğretmen haklarını savunmakla gorevli tum sendikaların bu konuya dair girişim yapmaları ve gorevlendirmelerden sorumlu ilce secim kurullarının bu konuda biraz daha sağduyulu olmaları ve sağlıklı bir secim sureci icin biraz daha ozen gostermeleri gerekmektedir. Saygılar… MURAT MEHMET GULER Eğitimci –Yazar
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- Oğretmenlere Zorunlu Gorev!!!