lazer epilasyon gunahmı epilasyon gunah mı kadının erkeğe selam vermesi lazer gunahmıdır yaptırmak gunahmı
Sual: Tanımadığımız kadınlar, telefonla veya dukkanımıza girince selam veriyorlar. Bunların selamlarını almak gunah mıdır?
CEVAP
Gunah değildir.Selam; emniyet, huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, kurtuluş gibi manalara gelir. Selam vermek, yani Selamun aleykum demek, (Ben muslumanım, benden sana zarar gelmez, selamet uzere ol, Musluman olarak ol) manalarına da gelen en guzel bir duadır.

Mecelle
’nin 39. maddesinde, (Zamanın değişmesiyle, hukumler değişir) kaidesinin acıklaması şoyledir: Zamanın değişmesi ile, orf ve Âdete ait hukumler değişebilir. Nassa, delile dayanan hukumler, zamanla değişmez. (Durer-ul-hukkam)

Namaz, oruc, zekat gibi hukumler zamanla değişmez ama, Âdete ait hukumler değişebilir. Mesela sokakta tanımadığınız bir kimseye selam verseniz, (Bu adam beni nereden tanıyor, niye selam verdi) gibi size tuhaf tuhaf bakar. Selamı yaymak dinimizin emri iken, boyle durumlarda herkese selam verilmez. Dinimizde bid’at ehline, fasıklara selam verilmez. Ama gunumuzde bunlar tanıdık kimseler ise, karşılaşınca selam verilir. Selam vermeseniz veya selam almasanız, (Bu adam bana niye selam vermedi, selamımı niye almadı) diye duşunur. Halbuki eski devirde, bir kimseye selam vermeyince, o kimse anlardı ki, ben şu gunahı acıkca işlediğim icin bana Muslumanlar selam vermiyorlar. Bugun bunu uygulamak fitneye sebep olur. Gerektiğinde kÂfire de selam vermek caizdir.

Bazı hukumler, Darulharb denilen gayri Muslim ulkelerde farklıdır. Peygamber efendimiz, boyle ulkelerde, onlardan faiz almanın caiz olduğunu bildirmiştir. Alış verişe ait fasid hukumler de caizdir.

Hazret-i Omer, gunah işleyen şarkıcı kadına kamcı ile vururken, kadının başı acıldığında, (Haram işlemeyi Âdet edindiği icin, hurmeti kalmamıştır, ihtiyac kadar saclarına bakmak gunah olmaz) buyurmuştur. Ebu Bekr-i Belhi hazretleri de, dere kenarında giderken, başları ve kolları acık kadınlar goruyor, (Bunların hurmetleri kalmadığı icin ihtiyac kadar bakmak gunah değildir) buyuruyor. İş icabı boyle kadınlara selam vermek ve selamlarını da almak caizdir.

Calışmaya mecbur kalan muhtac, kimsesiz kadınlar, işin gerektirdiği kadar, ayaklarını ve kollarını acabilir. Erkeklerin, bunları, iş icin gormeleri, şehvetsiz bakmaları, verdikleri selamı almaları ve onlara selam vermeleri caiz olur.

Yukarıda acıklanan sebeplerle bazı yasaklar mubah hale geliyor. Mesela iş yerimize gelen veya onların iş yerlerine gittiğimizde, konuşmak zorunda kaldığımız kadınlara selam vermek, selamlarını almak gunah olmuyor. Hatta kadın, hoş geldiniz diyerek elini uzatırsa, tokalaşmak bile caiz oluyor. Halbuki ihtiyacsız bir kadınla tokalaşmak haramdır. Bu konudaki birkac hadis-i şerif meali şoyledir:
(Başından bir şişle vurulmak, yabancı kadına dokunmaktan daha hafiftir.) [Beyheki]
(Yabancı kadına şehvetle bakmak, goz zinası, ona dokunmak el zinasıdır.) [R. NÂsıhin]

(Pislik icindeki bir domuza surtunmek, yabancı kadına dokunmaktan iyidir.)
[Taberani]
(Yabancı kadınla tokalaşanın elleri bağlanıp, Cehenneme atılır.) [R.NÂsıhin]

Dinimizin verdiği ruhsatlardan ihtiyac kadar faydalanmalı, fitneye sebep olmamalı. Fitne yoksa dinin emri ne ise ona uymalıdır.

alıntı