Merhaba. Sanırım Linux sistemlere epey ısındım.
Dual-Boot kurulum yapmadan once USB uzerinden denemeler yapmayı duşunuyorum.
Windows 10'un hantallığı ve RAM duşmanlığı yuzunden geciyorum. Linux, epey iyi sanırım bu konuda.
Bir de boyle guzel bir sistemi detaylıca oğrenmek istiyorum.

Daha once Linux Mint kurmaya calıştım ve kurdum da. Ne yazık ki kurulum icin gecen zamandan daha az kullanıp sildim sistemi.
Cok seri calışıyordu, sanırım bu yuzden aklım Linux'a gecmemi soyluyor.

Sorularımı sıralamak istiyorum. Moderatorler soruları parcalamazsa sevinirim cunku hepsi benimle alakalı.

Konuya tam girmeden once belirteyim ki; programlama dili oğrenen biri olarak Linux'a gecmek istiyorum.

Donanımımdaki her parcayı verimli bir şekilde kullanabilecek miyim?
CPU: i5 10210U RAM: 8 (2x4) GB 2666 MHz CL19 GPU: MX 130 SSD: 512 GB Toshiba NVMe (Başka depolama yok ve iki sistem de buraya kurulacak.) HDD: Yok ama ileride bağlayabilirim. Anakart: Lenovo IdeaPad 3 15IML05 Bluetooth: Kullanabilmeyi cok isterim.

Şu programları genelde kullanıyorum. Eğer alternatifi ve kendisinin Linux surumu yoksa lutfen ozellikle belirtin.
Cok araştırmadım da bu konuyu.

Surprizbozan: İstediğim Programlar Programlama ile ilgili olanlara değinmiyorum. Yalnız, C# kullanabilme ihtimali ve Office programları yuzunden zaten Dual-Boot kuracağım. Adobe Photoshop (Bildiğim kadarıyla Linux surumu yok ve onun yerine Gimp var. O da olur.) JDownloader (Bildiğim kadarıyla var.) Internet Download Manager (Olmasa da olur.) OBS Studio (Alternatif vardır herhalde) ShareX (Bunun da alternatifi vardır tahminimce) Adobe Connect (Windows'tan gireceğiz yine. ) Format Factory (Alternatif lazım.) VLC Player (Linux var.) Android emulatoru. (Olmasa da olur.) Lenovo Vantage aracında pili, şarjda olsa bile istediğim zaman şarj edebiliyorum. Sanırım Linux desteği yok ve sanırım alternatifi de yoktur. FN tuşları (Sanırım sonradan ayarlanabilir.) Sanırım bu kadar. Başka ozel program kullanmıyorum. Tarayıcı olarak Edge'e alıştım ama Brave kullanırım buyuk ihtimalle.

Dağıtım secimi:

Linux Mint mi kursam Ubuntu mu? Başka oneri de olabilir. Bu konuda beni siz yonlendirin.

Basit olsun diye bir derdim yok ama her iş icin de kod aratmasın bana.
Basit olsun diye de ozellikleri kısıtlı dağıtımlar onermeyin. Cabuk oğrenirim.
Zaten direkt Linux'a gecmeyeceğim. Once alışmam gerekiyor.

Bir programcı icin uygun bir oneri yapabilirsiniz. Bir de USB diske kurup deneyebiliyor muyum; bunu oğrenmek istiyorum.
Daha sonrasında kurulum aşamasına gecip takıldığım yerlerde konu acarım (Merak etmeyin. Once araştırırım elbette. ).
Onereceğiniz dağıtımla ilgili forumda bildiğiniz yaralı konular olursa ve paylaşırsanız hepsini okurum. Ne yazık ki bircok faydalı konu kaybolmuş coktan. Sabite alınsalarmış keşke.

Bu konuda bilgili kişileri tam olarak bilmiyorum ama bugun bana fikir veren birini teşekkur etmek icin ve fikrini sunması icin etiketleyeyim.
@dengesiz Kokarca