QEMU nedir?
QEMU yani Quick EMUlator ozgur bir sanallaştırma yazılımıdır. Sanallaştırma yazılımları işletim sistemi icerisinde işletim sistemi calıştırmanızı sağlayan bir teknolojidir. Mesela diyelim ki Windows kullanıyorsunuz. GNU/Linux'u denemek istediniz ama bunu bilgisayarınıza kurmadan yapmak istiyorsunuz. Boyle bir durumda sanallaştırma yazılımları yardımınıza koşar.
Kurulum
İşletim sistemiKomutUbuntu, Debianapt install qemuArch Linuxpacman -S qemuFedoradnf install qemuGentooemerge --ask app-emulation/qemuOpenSUSEzypper install qemuWindows, macOS Download QEMU - QEMU

Kaynak kodundan derleme Bash:Panoya kopyala
git clone https://gitlab.com/qemu-project/qemu.git cd qemu git submodule init git submodule update --recursive ./configure make sudo make install
Kullanım
Once sanal diskimizin turunu belirlememiz gerekli.
RAW imajı .img uzantılı dosyalardır. Bu dosyayı USB diske dd komutu ile basabiliriz fakat eğer sanal makinede cok fantastik işler yapıyorsanız bilgisayardaki diske zarar verebilirsiniz. qcow2 RAW dosyalarına nispeten diskinizi daha az eskitir. Fakat USB diske basmak RAW dosyaları kadar kolay değil. Eğer fantastik işler yapacaksanız bu daha iyi bir secim olacaktır. Sonra bu sanal diski oluşturalım.
[CODE lang="bash" title="RAW icin"]qemu-img create [isim].img [boyut]G[/CODE]
[CODE lang="bash" title="qcow2"]qemu-img create -f qcow2 [isim].qcow2 [boyut]G[/CODE]
Sanal diskimiz hazır! Artık oluşturduğumuz diski bir ISO dosyası ile başlatıp işletim sistemini kurabiliriz. Şu komut ile calıştıralım:
Bash:Panoya kopyala
qemu-system-x86_64 --enable-kvm -hdd [isim].[uzantı] -cdrom [isim].iso -m [ram boyutu]G
İşte bu kadar basit! Eğer RAW imajı kullandıysanız calıştırırken boyle bir uyarı alabilirsiniz. Bunu aldırış etmenize gerek yok.
İşinize yarayabilecek bazı parametreler:
boot -dSanal diskten başlatır.boot -cISO dosyasından başlatır.-m 2G2GB RAM kullanır.-cdrom [dosya][dosya]'yı CDROM olarak ayarlar.-hda [dosya][dosya]'yı birincil sanal disk olarak ayarlar.-hdb [dosya][dosya]'yı ikincil sanal disk olarak ayarlar.-hdc [dosya][dosya]'yı ucuncul sanal disk olarak ayarlar-hdd [dosya][dosya]'yı dorduncul sanal disk olarak ayarlar.--enable-kvmSanallaştırmayı KVM ile destekler.-cpu hostYerel makinenin işlemci adını kullanır.smp cores=22 cekirdek kullanır.-vga cirrusEkran kartı olarak cirrus gosterir-vga vmwareEkran kartı olarak wmware gosterir.-nic user,hostfwd=tcp::2222-:22Sanal makinadaki 22 portunu hostun 2222 portuna yonlendirir.
Yararlandığım web siteleri:
Qemu-KVM Kullanımı
QEMU

KVM ve QEMU Nedir? Nasıl Kurulur? - SYSNETTECH Solutions Bu yazımızda, Linux sistemler uzerinde sanallaştırma teknolojisini kullanmaya izin veren KVM ve QEMU kurulumu nasıl yapılır inceleyeceğiz.
İnşallah bir sonraki rehbere kadar kendinize iyi bakın.