Merhabalar Linux kullanmaya başlayalı 2 ay oluyor. Linux'ten cok memnunum ve size gecmeniz icin bazı nedenler soyleyeceğim.

1-Performans
Linux'teki performans diğer işletim sistemlerine gore cok daha fazladır. Bunu hem kendiniz oyunlarda, hem de interneti oluşturan sunuculardaki performanstan anlayabilirsiniz. Microsoft bile azure (sunucu servisi) icin Linux kullanıyor!

2- Acık kaynak kodu
Her şeyden once, acık kaynak kodu nedir?
Bir programın veya aletim acık kaynaklı olması neyi değiştirir?
Acık kaynak kodu demek, bir şeyin kodunu herkese acık yapmak demek. Boylece kodu indirebilir, değiştirebilir, hatta o programın kendi versiyonunu oluşturabilirsiniz! Peki bir şeyin acık kaynak kodlu olması neden mi onemlidir? Cunku kodun icinde neler donup bittiğini gorup insanlık hali hataları duzelten kişiler topluluğun kendisidir. Linux ilk cıktığından beri acık kaynak kodludur ve Linux topluluğu yuzlerce yeni distro oluşturmuştur.

3-Kişiselleştirme
Dediğim gibi, Linux tamamiyle acık kaynak kodlu olduğu icin istediğiniz yapabilirsiniz, mesela iconla, renkler konumlar, davranışlar, ve hatta o sinir bozucu gorev cubuğunu tamamen kaldırabilirsiniz! Tek sınır hayal gucunuz ve teknik bilginiz. Hatta chromebook ve Android bile Linux'un uzerine kurulan işletim sistemleridir.

4-Her gecen gun buyuyen topluluk
Linux ilk cıktığında kucğk bir topluluk olsa bile her gecen gun buyuyor! Boyleye soylediğim gibi insanlık hali buglar ve hatalar topluluğun kendisi tarafından cozuluyor. Her ne kadar şu anda Linux kullanımı %2 olsa da son gecen yıllarda buyuk ilerleyiş kaydetti.
Doğru bildiğim yanlışları duzeltebilirsiniz.
5- gizlilik, guvenlik ve tarafsızlık (Bu kısımda linus tech tips kanalından alıntı yapacağım)
Linux acık kaynak kodlu olduğu icin siber guvenlikciler kodu inceleyeip guvenliliğini kontrol edebilir. Bu nedenle hem guvenli, hem gizliliğe yarıdm eden hem de tarafsız bir işletim sistemidir. VPN ile Windows kullanırkan kendinizi gizli veya guvende mi sandınız?

Bazı kişiler şunları soyleyecektir. Ama ben oyun oynuyorum, oyunların cok azı Linux'te destekli, Linux bu konuda cok zayıf ve oyun yapımcıları kucucuk bir topluluğa oyun desteği getirken zorlanıyorlar. Gibi şeyler. Evet Windows kullanıcısı dostum bu doğru, ancak proton, Wine gibi acık kaynak kodlu projeler sayesinde Steam'deki oyunların %65'ini kolayca oynayabiliyoruz. %5'i ise zaten Linux'u şimdiden destekliyor! Kendim normalde oynadığım oyunları Linux'te oynarken hicbir zorluk cekmedim.
Şimdi populer olan oyunların desteklerine bakalım.

Cyberpunk 2077 - altın.
CS:GO- Linux'u destekliyor.
Left 4 Dead- altın.
Left 4 Dead 2 - Linux'u destekliyor.
GTA V - altın.
The Witcher 3 - Platinum (normalden duşuk FPS alabilirsin dostum!)
Maalesef Origin veya Epic Games Linux'u desteklemiyor ama Lutris gibi programlar sayesinde yine de oradaki oyunları da oynayabiliyoruz.
Roblox maalesef destekli değil.