Hayirli aksamlar.
Klavyem'den dolayi oncelikle ozur diliyorum. Turkcemde bir kusur var ise duzeltebilirsiniz.
Ben Almanyada dogdum ve yakinda yuksek lisansimi yapacagim. Haftada 20 saatlik buyuk bir firmada universite ogrencisi olarak calisiyorum ve lisansimi universitede bu somestr bitirecegim. 25 yasinda evlendim (27 yasindayim) esimde burda dogan bir turk. Ikimiz aslinda iyi anlasiyoruz. Hobbilerimiz egitim standardimiz birbirine benziyor.
Simdi konuyu acmak istiyorum:
Benim bir eltim (ayni yasdayiz, kendisi 2 cocuklu) ve kayinvalidem var. Tum ailenin erkek fertleriyle iyi anlasiyorum. (almanyada dogan buyuyen veya burda uzun sure yasamis ve egitim gormus)
Eltim turkiyede bir koyde buyumus orta okul imam hatip mezunu (meslek yapmamis). Kayinvalidem ise okumamis / okutmamislar.
Eltimin bazi hareketleri beni cok uzuyor ve ayni zamandada sinirlendiriyor.
Misal veriyim:
Ben onlarin ailesine gittim (ayri evlerde yasiyoruz) ve eltim bizi kendi evine davet etti (kayinvalidemle alt ustlu yasiyorlar). Sonra bazi konular hakkinda sordu.
Misal: Nerede yasamak istiyorsunuz diye. Bende once cevap vermek istemedim. Esimle size soyleriz dedim ama kendisi beni usteledi sonra ortaboy bir sehirde yasamak (200.000 nufuslu sehir) isterim dedim. Ardindan bizim yasadigimiz sehir ne buyuklukde diye sordu (kendisinin almancasi olmadigi icin almanya ile ilgili pek birsey bilmiyor) bende 70.000 dedim.
Cevabi bu idi: Senin istedigin gibi sehir vermiyoruz dedi ardindan kayinvalideme benimle iyi gecinmeye bak gelinin gelmiyor ben tek sana bakacagim dedi.
Sonra kayinvalidem bana 1 saat boyunca kadin erkek nereye giderse oraya gider diye saydi. Eltim de tek bu duruma tebessum etti.
Bu gibi konular cok oluyor. Ben mi guzelim o mu guzel diye kiyaslamalar. Neden Instagram, Whatsappde benim resimlerimi begenmiyorsun gormuyorsun...vesayre
Sonra kapida hosgeldin diye opmedigim icin kayinvalidem ile benim hakkinda dedikodu yapmalar (ben burda buyudugum icin turk alman kulturunu yasiyorum. Bu gibi davranislara pek dikkat etmiyorum). Kendisi cok dedikodu yapan bir karakter. Insanlar uzerine alay etmeyi cok sever (sakasina yapiyorum der sonra). Bende kendi halime yasayan bir insanim ve herseyi kendi basima yapmayi severim. Makaleler okuyup kendimi egitirim.
Eltim ise gun yapar. Dunyasi 2 cocugu, yemek yapmak ve kendisinden ve ailesinden resimler...Hep basit konular uzerine konusuruz (burda bu ucuzlamis, bu bunu yapmis, yemek boyle yapilir) ben ise politika, piskoloji vesayre konulari cok heyecanli buluyorum ondan ailenin erkeklerinle bu konular uzerine konusmayi seven insanim (tek bu cogu zaman olmuyor kadinlar kendi aralarinda oturduklari icin)
Renjite edici davranislari evlenmeden once bile yasadim. Turkcemi kotulediler (eltim ve kayinvalidem). Turkcen zayif diye. Tamam olabilir ama ben dort dil biliyorum ve yuksek seviyede (C1 ve C2) konusabilen bir insanim.
Bunu 2 senelik evliligimiz icinde en az 10 sever tekrarlamislardir. En son severde herkes ile konusmak istedim beni renjite edici hal ve harektlerinden pek hosnut kalmadigimi arz etmek icin.
Kendisi hatalarini gormek istemedi. Eside eltimin tarafini tutdu. Neyse bunu konusduktan sonra bu gibi konular bitti sanmistim. Ama ertesi gun ailem geldi misafire (biz esimle orda geceligine kalmistik). Annemin ve 3 teyzenin yaninda turkcemi kotuledi kayinvalidem. Yok turkcem zayifmis vesayre.
Benim de tepem atti. Ben dedim 4 dil biliyorum. Okuyorum. Almanyada buyudum dedim. Sonra siz tek turkce biliyorsunuz anlamiyorsunuz almanlarin konustuklarini vesayre saydim. Tepem attigi icin sinirden cogu dedigimi unuttum suan.
Asil gelelim konuya:
Benim esim kendi ailesinle iyi anlasiyor. Cogu zaman cok sabirli ve herseye olumlu bakiyor. Benimde oyle olmami istiyor. Ama benim icime cok sogukluk girdi. Nefret ediyorum eltimden. Kayinvalidem cok ezildigi icin ve yasli oldugu icin birsey demiyorum. Simdi onlara gidecegiz yakinda... gitmek bile istemiyorum yine ayni sartnameler. Neden insta ma bakmiyorsun..aramiyorsun vesayre
Bende sart koymak istedim bu sever: Sende Almanca ogren demek istiyorum
ilk okul almancanla (kendisi daha az biliyor) 2 senede bir cumle almanca konusmadi ve bir kelimesini duymusutum ve baya kotu A1 seviyesinde sanirim. Misal:
"Ich gehen" diyebilir
"Ben yurumek" almaca cevirisi. Benim turkcem ise B1 - B2 seviyelerinde
iki cocuga nasil egitim vereceksin, kizina ornek olacaksin ...herkese yuksun esin seni doktora goturuyor tercume ediyor vesayre diyecegimDE...
Esimle cok bozuluruz ondan piskotrauma yasiyorum...gunlerdir kendimle konusuyorum...bunu derse bunu diyecegim diye...
Siz nasil dusunuyorsunuz?
Esimin ailesi ve ben kultur ve hayat anlayisi
Kadınca0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Esimin ailesi ve ben kultur ve hayat anlayisi