Duzce İl Cevre ve Orman Mudurluğu teşkilat yapısı İl Cevre ve Orman Muduru ve buna bağlı;
1. Cevre Yonetimi ve Cevresel Etki Değerlendirme Şube Mudurluğu
a. Cevre Yonetimi Teknik Burosu
b. Cevresel Etki Değerlendirme ve Planlama Teknik Burosu
2. Ağaclandırma-Erozyon Kontrolu ve Doğa Koruma- Milli Parklar Şube Mudurluğu
a. Ağaclandırma ve Erozyon Kontrolu Muhendisliği
b. Doğa Koruma ve Milli Parklar Muhendisliği
c. Fidanlık Muhendisliği
3. Orman-Koy İlişkileri Şube Mudurluğu
a. Orman-Koy İlişkileri Muhendisliği
4. İdari ve Mali İşler Şube Mudurluğu
5. Doner Sermaye Saymanlığı
Şeklinde yapılanmıştır.
İlimiz genelinde Cevre Yonetimi CED ve Planlama Şube Mudurluğumuz tarafından 2872 sayılı Cevre Kanunu ve bu kanuna istinaden cıkarılan Yonetmeliklere gore denetim ve izin verme calışmalarına devam edilmektedir. 2006 yılı icerisinde toplam 457 adet işyeri denetimi ve arazi incelemesi yapılmıştır.
İlimiz sınırları icerisinde 6 adet dere, 1 adet baraj golu ve 1 adet sulak alan bulunmaktadır.
İlimizde 2006-2007 ısınma doneminde uygulanacak yakıt programı konusunda 27.07.2006 tarih ve 2006/07 nolu Mahalli Cevre Kurulu toplantısında, kullanılmasına izin verilen yakıtların ozellikleri, komur satış izini verilmesi icin istenilen şartlar, yakma istemleri, motorlu taşıtlardan ve sanayi tesislerinden kaynaklanabilecek hava kirliliğinin onlenmesi icin yapılması gerekenler, ısı yalıtımı, alternatif enerji kaynakları, sıcaklık şartları ve yakma saatleri, halkın bilgilendirilmesi ve denetim konularında karar alınmış bu kararlar uygulanmaktadır.
İlimizde İl Sağlık Mudurluğu tarafından Aziziye Mahallesi 1. nolu İstasyonda Hava Kirliliği (Partikul Madde ve Kukurtdioksit) olcumleri yapılmaktadır. Sağlık Mudurluğu ile yapılan goruşmelerde; Ekim, Kasım ve Aralık (2006) aylarında yapılan olcumlerin Hava Kalitesinin Korunması Yonetmeliğinde belirtilen Kış sezonu Ortalaması Sınır Değerlerini (Kukurtdioksit 250 µg/m³ ve Havada Asılı Partikul Madde 200 µg/m³

Bakanlığımızca Ulke capında Hava Kalitesi İzleme Ağının yaygınlaştırılması kapsamında İlimizde Hava Kalitesi Olcum İstasyonu kurulmuştur.
İlimizdeki sanayi tesislerinin hava kirliliği İl Cevre ve Orman Mudurluğunce surekli takip edilmekte ve denetlenmektedir. 47 adet sanayi tesisi ve kuruluşa Emisyon İzni verilmiştir. İlimiz Merkez ve D-100 Karayolu uzerinde bulunan ve zaman zaman bacalarından yoğun duman cıkışı olan ağac kaplama fabrikaları kazan dairelerinde yakıt olarak ağac kaplama atıkları ve odun parcaları kullanılmaktadır. Yoğun duman cıkışı ise kazanların ilk yanma anında olup cok kısa surede normal emisyon seviyesindeki seyrine devam etmektedir.
Aracların egzoz gazları olcumu 04.08.2005 tarihinden itibaren İl Cevre ve Orman Mudurluğunce yapılmaktadır. 2006 yılı icerisinde 12219 Adet Aracın Egzoz Olcumu yapılmıştır. Egzoz olcumlerine devam edilmektedir.
İlimizde mevcut durum itibarı ile de Merkez ilce ve civarında toplanan katı atıklar, geri kazanım sağlanmadan Camkoy mevkii Kucuk Melen Suyu kenarındaki alana dokulmektedir.
2005 yılında Duzce Merkez, İlce ve Belde Belediyelerini kapsayacak şekilde Katı Atık Duzenli Depolama Sahası ve Bertaraf Tesisi ile ilgili yer secimi yapılmıştır. İlimiz Merkez İlce Fındıklıaksu Koyu hudutları dahilindeki 8 heltarlık ormanlık alanda tesisin kurulması icin 22.08.2006 tarihinde Bakanlığımızca “CED Olumlu” kararı verilmiştir. Soz konusu saha ile ilgili 14.06.2006 tarihinde Proje İhalesi Duzce Belediyesi Başkanlığı tarafından yapılmıştır. 2007 yılı icerisinde yapım ihalesi ve inşaat calışmaları Duzce Belediyesi tarafından yapılacaktır.
Cevre ve Orman Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 14.10.1999 tarihinde imzalanan ‘’Cevre Eğitimi’’ konularında yapılacak İşbirliği Protokolu gereğince İlimizde de İl Milli Eğitim Mudurluğu ile yapılan goruşmeler sonucunda ’Uygulamalı Cevre Eğitimi Pilot Projesi’’si 2006 yılında hayata gecirilmiştir.
Yapılan bu protokol kapsamında; Aziziye İlkoğretim Okulu, Azmimilli İlkoğretim Okulu, Bilgi İlkoğretim Okulu, Fatih İlkoğretim Okulu, Mehmet Akif Ersoy İlkoğretim Okulu, Hikmet Akın İlkoğretim Okulu, Gazi Mustafa Kemal İlkoğretim Okulu, İrfan Ozturk İlkoğretim Okulu Hamidiye İlkoğretim Okulu, Yenimahalle İlkoğretim Okulu, 23 Nisan İlkoğretim Okulu, Cumhuriyet İlkoğretim Okulu olmak uzere 12 (on iki) adet proje okulu secilmiştir.
İl Cevre ve Orman Mudurluğu faaliyet alanı icindeki iki adet tohum bahcesinde bakım, Cam kese boceği ile mucadele, toprak işleme ve tohum toplama faaliyetleri gercekleştirilmiştir. Yaklaşık 2 ton kozalak toplanmıştır. İl Cevre ve Orman Mudurluğumuze bağlı Duzce Fidanlığında 179.000 adet muhtelif yapraklı fidan uretimi yapılmıştır. 37.500 adet ibreli tur fidan tupe alınmıştır. Fidanlık icerisindeki toprak işleme ve fidan repikaj calışmaları tamamlanmıştır. 2006 yılında toplam 15.000 adet fidan vatandaş, kamu kurum ve kuruluşlarına bedelsiz dağıtım yapılmıştır. Yaklaşık 86.000 adet fidan satışı yapılmıştır.
Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı alanını 2006 yılı icerisinde 5573 kişi ziyaret etmiştir. Tabiat anıtı bitişiğinde ziyaretcilerin piknik ihtiyacını karşılamak uzere gunubirlik piknik alanının ziyaretcilere acılması icin faaliyetlere başlanılmıştır.
2006 yılı icerisinde Efteni Yaban Hayatını Geliştirme Sahasına toplam 1.000 adet sulun doğal hayat icerisine bırakılmıştır. Yoğun kış aylarında yaban hayatının surdurulebilmesi icin toplam 7 ton yem alımı yapılmış ve yemleme calışmaları kış ayları boyunca devam ettirilmiştir. Av yaban hayatını izlemek icin 1 adet gozetleme kulesi inşa edilmiştir. Efteni Golunun daha fazla su tutma kapasitesini arttıracak sedde tamiratı yaptırılmış ve su tutma kapasitesi arttırılmıştır.
GOLYAKA EFTENİ GOLU YABAN HAYATINI GELİŞTİRME SAHASI
Tur: Su Kuşları
Alanı: 764 Ha
Duzceye Uzaklığı: 10 km
Tescil Tarihi: 14.02.1992
SAMANDERE ŞELALESİ TABİAT ANITI
Kuruluş:19.12.1988
Alanı: 14 Ha
Cavlan, Cağlayan ve Cadıkazanı gibi ilginc jeolojik ozellikler yer yer anıt ağacların da var olduğu zengin ve bakir bitki ortusune sahiptir.
DEMİRCİONU TABİATI KORUMA ALANI
Kuruluşu:12.04.1994
Alanı: 430 Ha
Duzce İli Akcakoca İlcesi sınırları icerisindedir. Sahada kayın, gurgen, kestane ve meşe turlerinin yer yer saf yer yer karışık meşcereler oluşturması bu ozelliğe sahip ekosistemleri icerisinde doğal ozelliği bozulmamış bir ornek olmasının yanı sıra zengin bir alt flora ve fauna potansiyeline sahip olmasıdır.
KURUGOL A TİPİ MESİRE YERİ
Tescil Tarihi: 16.01.2004
Alanı : 21,95 Ha
Duzce’ye Uzaklığı: 15 Km
NALBANTOĞLU A TİPİ MESİRE YERİ
Tescil Tarihi: 13.12.2002
Alanı: 14,05 Ha
Duzce’ye Uzaklığı: 7 Km
GUZELDERE A TİPİ MESİRE YERİ
Tescil Tarihi: 05.08.2003
Alanı: 15 Ha
Duzce’ye Uzaklığı:22 Km
Orman ve Koy-İlişkileri (Orkoy) Genel Mudurluğu’nun asıl amacı ormanların korunması,geliştirilmesi,işletilmesi ve genişletilmesi hedeflerine ulaşmasını sağlamak icin,ormanların icinde veya bitişiğinde yaşayan koy halkının kalkınmalarına katkıda bulunmak suretiyle bunların ormanlar uzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaktır.Amaca uygun olarak orman ici ve orman bitişiği koyler calışma kapsamına girmektedir.
Bu anlamda İl Cevre ve Orman Mudurluğu Orkoy Şube Mudurluğu tarafından, ormancılık faaliyetlerine destek vermek, orman alanları uzerindeki sosyal baskıyı azaltmak ,orman idaresi ve halk arasında denge sağlamak amacı ile ormancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu ve sosyal sorunların yaşandığı bolgelerde ,2006 yılı icin Sosyal Destek Projesi cercevesinde pilot il secilen Duzce’de 212 aileye kredi yardımında bulunulmuştur.
Bu proje icin Orkoy Genel Mudurluğu tarafından ilimize tahsis edilen 500.000,00-YTL odenekle 192 aileye Guneş Enerjisi İle Su Isıtma Sistemi kredi yardımı olarak toplam 240.000,00-YTL,20 aileye de Sut Sığırcılığı projesi dahilinde 259.275,00-YTL kredi kullandırılmış olup %100 gercekleşme sağlanmıştır.
Guneş Enerjisi ile su ısıtmada orman tahribatının en aza indirilmesi, binlerce ağacın kesilmesinin onlenmesi yıllık odun tuketiminin azaltılması ve ekolojik dengenin korunması amaclanmaktadır.Guneş enerjisi kredi yardımı eşit taksitle 3 yıl vadeli % 0(Sıfır) faizle uygulanan bir kredidir.
Sut Sığırcılığı kredisi yıllık %3 faizle uygulanan 6 yıl vadeli ve 1 yıl odemesiz devresi olan ekonomik amaclı bir kredidir.