Şavşat, M.O.900-650 yılları arasında Urartu ve Kimmerler, daha sonraları sırasıyla Saka Turkleri, Romalılar ve Sasanilerin egemenliği altına girmiştir. Yavuz Sultan Selimin Trabzon Valiliği sırasında Rize ilinin Osmanlı topraklarına katılması sonrasında, Artvin, Ardanuc, Şavşat ve Borcka cevreleri de Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Yavuz Sultan Selimin Trabzondan ayrılması uzerine Şavşat, Ardanuc , Oltu, Tortum ve Artvin yeniden Osmanlı Devletinden ayrılmışlardır. 1829 yılında Ardanuc Sancağına bağlanan, 1877 - 1878 Osmanlı Rus savaşı sonrasında da 13 MART 1878 de imzalanan Berlin Antlaşması ile Batum, Kars ve Ardahan ile birlikte Carlık Rusyaya bırakılan ilce, 1879 tarihinde resmen kesinleşen Osmanlı - Rus sınırı ile de Artvin, Ardanuc ve Borcka ile birlikte Anavatandan koparılmıştır. Daha sonra 1921 yılında imzalanan Gumru Anlaşması ile Doğu sınırlarımız cizilmiş oldu. Şavşat ilcesi 27 Şubat 1921 tarihinde Ardahan Sancağına bağlı olmak uzere ilce haline getirilmiş, 7 Temmuz 1921 tarihinde ise Artvin İline bağlanmıştır.

Şavşat, doğuda Ardahan il merkezi ile Hanak İlcesi, kuzeydoğuda Posof İlcesi, guney ve guney batıda Ardanuc, batıda Artvin Merkez ve Borcka İlcesi, kuzeyden de Gurcistan Devleti ile cevrilidir.

1.317 kilometrekarelik dağlık ve engebeli bir arazi uzerine yayılmış bulunan Şavşat İlcesinin dort yanı yuksek dağlarla cevrilidir. 3.537 metreye yukselen Karckal dağları, ilcenin batı ve kuzeybatı yonunu sınırlandırır. Kuzeyde 2.250 metre yukseklikteki Sivritepe (Arsiyan) dağları ile 3.000 metreyi aşan Cin dağları bulunmaktadır.

Doğuda Ardahan-Artvin sınırlarını teşkil eden Yanlızcam sinsilesinden 2.650 metre yukseklikteki Sahara Dağları, Guneyde ise 3.050 Metreyi bulan Karagol dağları vardır. İlcenin rakımı minimum 950 metre, maksimum ise 1800 metredir. İlce Merkezin rakımı 1100 metredir.
Şavşat ilcesi Akarsu bakımından zengindir. İlcede cok sayıda buzul golu bulunmaktadır. Gollerin en buyuğu Karagol dağlarında bulunan ve bu dağa kendi adını veren Karagoldur. Bol miktarda alabalık bulunan golden sulama amaclı olarak yaralanılmaktadır. Meşeli Koyu orman ici mevkiinde Milli parklar kapsamı icerisinde bulunan ikinci bir karagol mevcut olup piknik, mesire yeri ozelliğine sahiptir. Pınarlı koyu yakınlarında Balık Golu, Arsiyan yaylasında ise Kız Golu, Boğa Golu ve Koyun Golu isminde goller bulunmaktadır.

İlce dahilinde şifalı maden suları mevcuttur. Bunlardan Cermik-Coraklı Koyu sınırları icerisinde bulunan sıcak su kaplıcası romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir. İlcede Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geciş iklimi hakimdir. Yuksek rakımlı olan yerlerde kışlar cok uzun surer. Bu bolgelerde kasım ayında başlayan kar yağışları nisan ayı ortalarına kadar surer.
İlce bitki ortusu bakımından zengindir. Zengin orman alanları mevcut olduğu gibi alcak rakımlı yerlerde her turlu geniş yapraklı ağaclara da rastlanır.

Yuzolcumu 1.317 kilometrekare olan İlcenin genel nufusu 25.624 olup, İlce Merkez Nufusu 7.325 Koylerin Toplam Nufusu 18.299 dur. İlcede nufus artış hızı %o (-) 23.09, nufus yoğunluğu 19 kişidir. İlcenin Merkez Belediyesi ile Meydancık Belde Belediyesi ve 61 koyu bulunmaktadır. Koylerde binalar genellikle iki katlı olarak ve ahşaptan yapılmıştır.

Eğitim - Oğretim ve Kulturel Yapı

İlce genelinde, 2002-2003 Eğitim ve Oğretim yılında 1 adet anaokulu, 27 adet ilkoğretim okulu, 1 adet yatılı ilkoğretim okulu, 1 adet pansiyonlu ilkoğretim okulu ve 3 adet lisede toplam 2.859 oğrenci eğitim ve oğretim gormuştur. Şavşat, turizm potansiyeli acısında son derece zengin bir ilcedir. Koy ve yaylalarında ahşap mimari yapı ozelliklerine sahip evleri, ormanlık alanları, yaylaları, golleri ve yuruyuş parkurları alanları ile eşsiz doğal guzelliklere sahiptir. İlcede her yıl temmuz ayının dorduncu haftasında, kaymakamlık ve ilce belediye başkanlığınca duzenlenen Sahara Pancarcı Festivali buyuk ilgi gormektedir.

Sağlık Hizmetleri

İlcede 50 yataklı devlet hastanesi, 7 Sağlık Ocağı, 39 koy ve mahalle sağlıkevi bulunmaktadır. Bu kurumlarda gorevli 2si uzman 23u pratisyen 25 hekim, 87 yardımcı sağlık personeli mevcuttur.

Ekonomik Yapı

Şavşat, Artvinin diğer ilcelerinde olduğu gibi engebeli araziye sahip bir ilcedir. İlcede, tarımsal arazilerin sınırlı olması, sanayi tesislerinin bulunmaması, başlıca diğer sektorlerin de gelişmemiş olmasının sonucu olarak istihdam olanakları yetersiz kalmaktadır. Gelişime uygun potansiyeli bulunan turizm sektorunun ilce ve il ekonomisine katkısının artırılması amaclı calışmalar surdurulmektedir. İlce ekonomisi buyuk olcude tarımsal uretime dayalıdır. Tarımsal uretim, ağırlıklı olarak, geleneksel aile tipi işletme yapısı şeklinde gorulur. İlce ekonomisinde onemli yeri bulunan hayvancılık, giderek azalan bir trend izlemektedir. 61 koyu bulunan ilcede, 16.037 adet buyukbaş ve 12.535 adet de kucukbaş hayvan bulunmaktadır. Hayvancılık acısından son derece elverişli imkanlara sahip ilcede, hayvancılığın teşvik edilmesi amaclı calışmalar surdurulmekte olup, bu kapsamda yonlendirme ve kamusal destekler sağlanmaktadır. Şavşat buyuk ve kucukbaş hayvancılık yanında arıcılık acısından da son derece uygun koşullara sahiptir. Arıcılık alanında da ureticilere, kamusal imkanlar dahilinde teşvik ve yonlendirme desteği sağlanmaktadır. Başlangıcında, Coruh havzasında uygulanan seracılık-ortu altı yetiştiriciliğinin iklim koşullarının uygunluğu ve ciftcilerden gelen talepler uzerine il genelinde yaygınlaşması ile Şavşatta da seracılık faaliyetlerine başlanılmıştır. 1997 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Dayanışma Vakfı parasal desteği ile başlatılan seracılık faaliyetleri yaygınlaşmaktadır. Bu kapsamda amaclanan yeni istihdam alanlarının yaratılması, tarımsal uretimde ceşitlilik ve verimin sağlanması hedefine ulaşılmıştır. 1317 kilometrekare yuzolcumu bulunan ilcenin tarım arazisi varlığı 175.696 dekar, sulu arazisi 54.840 dekar, kuru tarım alanı 120.856 dekar, mera alanı 364.166 dekar, orman alanı 552.565 dekar ve kultur dışı arazi de 224.573 dekardır. İlcenin tarım arazileri genellikle cayır olarak değerlendirilmektedir. İlcede yetiştirilen başlıca urunler patates, armut, elma, ayva, erik, kiraz, kızılcık ve cevizdir. İlcede Tarım kesimi ile Esnaf kesimine kredi sağlayan Ziraat Bankası bulunmaktadır