Merhabalar.
Bu rehberimde sizlere Arch Linux ve Arch Linux'u taban alan dağıtımlarda Vestel 14MB24A (Faz 1) Akıllı tahta icin dokunmatik suruculerin nasıl kurulduğunu gostereceğim.

Dikkat. Bu işlemleri oğretmen izniniz olmadan kesinlikle yapmayın. Yapacağınız yanlışlar ve ortaya cıkacak sorunlardan sizin ve oğretmenlerinizin başı yanabilir. Uyarmadı demeyin.

Oncelikle akıllı tahtamıza Arch Linux yukluyoruz. Ben bunun icin hazır bir betik oluşturdum. Dilerseniz onu kullanabilirsiniz.
Ayrıca yukleme işlemi icin grafik arayuzu olan bir dağıtım kullanırsanız işiniz daha kolay olur. Mesela EndeavourOS kullanabilirsiniz.

İşlemlere başlarken root kabuğunda olmanızda yarar var. Yeri geldiğinde tekrar kullanıcı kabuğuna donebilirsiniz. root kabuğuna erişmek icin sudo su veya su root komutunu kullanabilirsiniz.

GitHub - abdullah-rgb/etap-arch-install-sh Contribute to abdullah-rgb/etap-arch-install-sh development by creating an account on GitHub.
github.com

sudo pacman -Sy komutunu girdiğinizde sertifika hatası alıyorsanız şu adımı izleyin:

http://sertifika.meb.gov.tr/

Buradan .cer uzantılı sertifika dosyamızı indirelim. Daha sonra, sudo / root hakları ile bu sertifika dosyasını /usr/share/ca-certificates dizinine atacağız. Dosyayı indirdiğiniz dizini secip oradan bu klasore atacağız. İndirdiğiniz dizine iyi bakın.

Bash:Panoya kopyala
sudo cp ~/Downloads/MEB_SERTIFIKASI.cer /usr/share/ca-certificates

Bu komut, $HOME klasoru icerisinde bulunan Downloads klasorunden .cer uzantılı sertifika dosyasını alır ve /usr/share/ca-certificates dizini icerisine kopyalar.

Sonrasında yine sudo / root hakları ile update-ca-trust komutunu calıştırıyoruz. Boylece Arch Linux makinesine MEB sertifikasını yuklemiş olduk.

Kurulumu yaptınız ve masaustune ulaştınız.
Yapmamız gereken şey Linux kernelinin 4.19.257 surumunu derlemek. Bunun icin isterseniz The Linux Kernel Archives sitesinden 4.19.257 surum kernelini indirip el ile konfigurasyon yapabilirsiniz. Veya:

GitHub - abdullah-rgb/etap-linux419: Linux kernel for Vestel 14MB24A Linux kernel for Vestel 14MB24A. Contribute to abdullah-rgb/etap-linux419 development by creating an account on GitHub.
github.com

Reposuna attığım kerneli alıp direkt derlemeye başlayabilirsiniz.
Adımlar şu şekilde:

Oncelikle bu adımda varsa Mobil veri kullanmanız gerekebilir. Cunku [email protected] internet ağında AUR uzerinden indirme yapılmıyor.

Kod:Panoya kopyala
git clone https://aur.archlinux.org/downgrade.git ~/downgrade cd ~/downgrade makepkg -si

İle manuel olarak kurabilirsiniz.

yay yuklediyseniz:

yay -S downgrade

Komutu ile hızlıca yukleyebilirsiniz.
Yukledikten sonra:

sudo downgrade mkinitcpio kmod

Komutunu giriyoruz ve duşurulecek paket surumu olarak 28 seciyoruz. İki paket icin de boyle.

Ve şimdi kerneli derleyeceğimiz kısım burası:

Linkten GitHub adresine gidin.

Daha sonra:

Bu şekilde ZIP dosyası olarak indirin.

ZIP'i silmeyeceğiniz bir klasore cıkarın. Mesela ~/kernelbuild dizini icerisine indirip orada klasore cıkarabilirsiniz.

Aşağıdaki komutları girmeden once base, base-devel, bc, inetutils paketleri de yuklu olsun.
Yuklemediyseniz:

sudo pacman -S base base-devel bc inetutils

Komutu ile yukleyebilirsiniz.

Daha sonra terminalden o dizine gidip şu komutları sırasıyla calıştırın:

make -jN menuconfig # Ekstra konfigurasyon yapılacaksa bu komut girilir. Opsiyonel make -jN make -jN modules sudo make -jN modules_install make bzImage sudo cp -v arch/x86/boot/bzImage /boot/vmlinuz-linux419 ################################################## ######################################### sudo echo '# mkinitcpio preset file for the 'linux419' package ALL_config="/etc/mkinitcpio.conf" ALL_kver="/boot/vmlinuz-linux419" PRESETS=('default' 'fallback') #default_config="/etc/mkinitcpio.conf" default_image="/boot/initramfs-linux419.img" #default_options="" #fallback_config="/etc/mkinitcpio.conf" fallback_image="/boot/initramfs-linux419-fallback.img" fallback_options="-S autodetect"' > /etc/mkinitcpio.d/linux419.preset ################################################## ######################################### sudo mkinitcpio -p linux419 # mkinitcpio ve kmod paketinin 28 surumunde olması gerek sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

-jN kısmındaki N, CPU Thread sayısını temsil eder. Mesela benim deneme yaptığım tahtada 4 Thread vardı bu yuzden -j4 olarak girdim.

Kernelin derlenmesi 20 - 40 dakika kadar surebilir. Sabır ile bekleyin.
İşlem tamamlandıktan sonra Akıllı tahtayı yeniden başlatın ve sistemi linux419 kerneli ile, yani derlediğiniz kernel ile başlatın.

Boot edildiyse, kernel panic hatası yoksa, GDM ekranı geldiyse, ses calışıyorsa problem yok. Devam ediyoruz.

Şimdi surucumuzu kuracağız.

Kurmadan once AUR uzerinden touchegg ve touche paketlerini kurmalıyız. Bu paket, bize hareketleri konfigure etmemize yarıyor.

yay -S touchegg yay -S touche yay -S usbutils dkms sudo systemctl enable touchegg sudo systemctl start touchegg

Komutları ile kurabilirsiniz. usbutils paketi surucu icin gerekiyor. Dokunmatikler USB aygıtı olarak gozukuyor cunku. lsusb komutu ile kontrol edebilirsiniz.

Daha sonra:

Index of /etap/pool/main/e/eta-touchdrv/

Bu adresten .deb uzantılı paketi indirin. Daha sonra sonra bu paketin icerisindeki data.tar.xz dosyasını dışarı aktarın. Ardından o dizinde terminal acıp şu komutları girin:

sudo cp -r lib/* /lib/ && sudo cp -r usr/* /usr/ sudo systemctl enable eta-touchdrv && sudo systemctl start eta-touchdrv cd /usr/src/eta-touchdrv-0.2.0/touch2/ sudo make sudo insmod OpticalDrv.ko cd /usr/src/eta-touchdrv-0.2.0/touch4/ sudo make sudo insmod OtdDrv.ko sudo systemctl restart eta-touchdrv sudo systemctl restart touchegg

insmod komutu ile surucuyu derledikten sonra oluşan .ko (kernel object) uzantılı dosyaları yukluyoruz. Ve dokunmatik calışmaya başlıyor.

GitHub - abdullah-rgb/etap-arch-optictouch Contribute to abdullah-rgb/etap-arch-optictouch development by creating an account on GitHub.
github.com

Ve işlemler bu kadar. Fakat her yeniden başlatmada insmod komutu ile .ko uzantılı dosyaların yuklenmesi gerekiyor. Bunun icin otomasyon sağlayan bir betik yazabilirsiniz. Veya bir tane Systemd servisi de olabilir.

Fakat bazı bilinen sorunlar var. Dilerseniz sizlere bunları sıralayım:
Sağ tık yapmak icin uzun sure bassanız da bu işe yaramıyor. Touche paketini yukledikten sonra gelen uygulama ile ayarlanabilir mi bilmiyorum. Bakabilirsiniz. Firefox uzerinde aşağı - yukarı sayfayı hareket ettirmek icin parmağınızı kaydırdığınızda sayfanın metinleri seciliyor. Yani sayfa hareket etmiyor. Bunun icin Pardus ekibi şoyle bir program geliştirmişler. Kurulum adımlarını takip ederek bu program ile dokunmatiği ayarlamayı deneyebilirsiniz. Fazla test etme imkanım olmadı. Tahtalara bugun format atılması gerekiyordu ve deneyebildiğim en hızlı şekilde bir şeyler denedim.
Kalibrasyon konusunda cok sorunlu değil. Hatta gayet guzel calışıyor. Dokunmatik coğu zaman doğru yere basıyor.

GIMP ile de test yaptım ve sonuclar gayet olumlu.

Evet, bu rehberimde sizlere Arch Linux ve Arch Linux'u taban alan dağıtımlarda nasıl Vestel 14MB24A Akıllı tahtanın dokunmatik surucusu kurulur bunu gosterdim. Umarım işinize yarar. Ben bunun uzerinde uğraşırken bircok yeni şey oğrendim. Hatta planlamalara 1 ay oncesinden başlamıştım ve en sonunda deneyerek sonucu gordum.

Hicbir zaman pes etmeyin.

İyi sosyaller...