Merhaba arkadaşlar, bugun sizinle FSF onaylı (ya da yonergelerini takip eden) distro incelememizin ucuncu rehberini cekiyorum. Bugun elimizde telefon surumune de sahip olan ve bizzat kullandığım Debian tabanlı PureOS'in kurulumunu anlatacağım. Gizlilik ve ozgurluk icin gercekten guzel bir tercihtir kendisi. Debian Testing reposunu kullanıyorlar. Son kullanıcı icin Trisquel'den sonraki en iyi distrodur bence PureOS.
Dipnot: Sahipli yazılıma sahip suruculeriniz varsa (Wi-Fi ozellikle) sorun yaşamanız muhtemel.
Sistem Gereksinimleri:
+64 Bit CPU
+4 GB RAM bellek
+15GB veya ustunde dahili depolama
Arayuz olarak GNOME kullanmaktadır.
Kuruluma gecelim oyleyse:
PureOS ISO'sunu sitesinden (Download PureOS) indirin ve SHA değerini kontrol edip flash belleğe Rufus (dd modu ile), Ventoy, balenaEtcher veya dd if komutu ile yazdırın.

Sisteminizi yeniden başlatıp boot menuyu acıp sistemi flash bellekten başlatın. Ben sanal makine ile kurulumu yapacağım.
GRUB menusu geldiğinde Test or install PureOS'u secelim.

Hoş geldiniz ekranından dilimizi secelim.

Klavyemizi secelim.

Gelen ekrandan lokasyon ayarını acıp kapatabilirsiniz.

Gelen ekrandan skip diyoruz.

Start Using PureOS diyerek hoş geldin ekranını kapatıp Activities kısmından yukleyicimizi acıyoruz.

Gelen Calamares yukleyicisinden dilimizi secip ilerliyoruz.

Bolgemizi secip ilerliyoruz.

Klavyemizi secip ilerliyoruz.

Geldik kuracağımız diskimizi secmeye. Ben diski sil diyerek ilerleyeceğim, siz isterseniz elle bolumlendirebilir veya diskinizi "Sistemi Şifrele" diyerek devam edebilirsiniz.
(Edit: "Diskimi Sil" seceneği kapalı olunca elle ayarladım diskimi. Ayrıca bir şey daha, benim bolumlendirmem MBR/Legacy sistemler icin; kalkıp GPT/UEFİ bir sistemde bu şekilde bolumlendirmeyin, cok uzulursunuz benden soylemesi. )

Kullanıcı hesabımızı ve şifremizi oluşturalım. Tavsiyem mumkun mertebe guclu bir şifre oluşturun.

Gelen ekrandan yukle deyip ardından cıkan uyarıya şimdi yukle diyerekten kuruluma başlayalım.

Nihayet kuruldu PureOS, şimdi yeniden başlatı secip tamam diyerek kurulumumuzu bitirelim.

Flash belleği cıkartıp enter tuşuna basalım.

Bende yine GRUB gelmedi, siz PureOS'u başlatın GRUB'dan gene.

Ve nihayet sistemimiz acıldı, hoş geldin ekranında tercihlerimizi secilmemişse aynen secip kullanmaya başlayabiliriz.

Artıları:
+Debian Testing repolarını kullanması
+Gizliliğe odaklanmaları
+Sadece bilgisayar icin değil, telefon icin ekstra bir surumunun de olması (Purism)
+Wayland kullanması

Eksileri:
+Bu tam olarak PureOS'in eksiği değil aslında ancak yukarıda belirttiğim gibi sahipli surucunuz varsa uğraşmanız gerekebilir
+GNOME arayuzu bir tık eski kalmış, 40 veya ustu bir surumu kullanabilirlerdi

Ve rehberimiz bu kadardı, umarım beğenmişsinizdir. İyi Sosyaller, sağlacakla kalın.