Cocuklar yaklaşık 1 yaş civarında kendi cinsiyetini farkına varmaya, karşı cinsiyeti araştırmaya başlar. Bu pek cok yetişkini rahatsız edebilen bir davranıştır. Oysa oteden beri cinsellikle ilgili sorunlara bakıldığında hep bazı şeyleri bilmek değil, bilmemek yatıyor. Bu nedenle artık ulkemizde de cocuk ve genclere cinsellikle ilgili eğitim verilmeye calışılıyor. Ancak eğitimin amacına ulaşabilmesi icin eğitim kurumu ile ailenin ifadeleri tutarlı olmalıdır. Yoksa bir butunluk teşkil etmez ve cocuğun aklı daha da karışır.

Cocuk sorular sormaya başladıysa;

. Doğruyu anlatmaktan cekinmeyin ancak her ayrıntıyı da anlatmanız gerekmediğini bilin. Cocuğunuzun yaşını goz onunde bulundurarak cevaplayın.
. Yaşı ilerledikce daha fazla bilgi ve daha fazla ayrıntı isteyecektir. Bu nedenle nasıl cevap vereceğiniz konusunda bilginiz yoksa bir kitap edinebilir yada ozel veya genel mesaj yollayabilirsiniz.
. Cocuğunuz sorduğu soruda ne sormak istediğini tam anlayınız. Gerekirse sorusunu farklı cumlelerle tekrarlayabilirsiniz. Orneğin " Anne ben nereden geldim" sorusunu "Sen şimdi nereden doğduğunu mu merak ediyorsun" diyerek soruyu tekrarlayabilirsiniz.

Cocuklar Ne Tur Sorular Sorarlar

. Ben karnında nasıl yaşadım?
Sen benim karnımda, senin icin hazırlanmış bir odada yaşadın. Doğum icin buyuyene kadar oradaydın. Zamanı gelince de doktor seni oradan aldı.

. Bebek neden annenin karnında buyuyor?
Bebeğin odası annesinin karnında olduğu icin, bebeği annenin taşıması gerekiyor.

. Erkek cocukları babalar, kız cocukları da anneler mi yapar?
Hayır, hem kız, hem erkek cocuğu anne ve baba bir araya gelerek yapar. Sen benim ve babanın cok ozel bir karışımısın.

. Seks nedir?
Seks birbirini cok seven iki yetişkinin birbirine farklı bir tarzda sarılması ve opuşmesi şeklidir.

. Seks yapınca mı bebek olur?
Seks aslında birbirlerine aşık olduklarını gosterme bicimidir ama eğer bebek
sahibi olmak da isterlerse olabilirler.

Sevgiyle kalın..
Meltem Erdemli