Disiplin kelimesi eminim coğumuzun yuzunu gulumsetmiyordur. Cunku disiplin her zaman kotu bir şey olarak algılanır. Ama disiplin illa ki yasaklarla kazanılacak bir durum değildir. Cocuğunuzu pozitif davranışlarla da disipline edebilir, onun kişiliğine ve kendine olan saygısına zarar vermeden de ona hayatta bazı limitler olduğunu anlatabilirsiniz. Nasıl mı?

Neler Yapabilirsiniz?

● Oncellikle cocuğunuza onu anladığınızı ve onun sebebini kabul ettiğinizi gosterin,

Bu oyuncağı cok sevdiğini ve onunla oynamak istediğini biliyorum ama... Burada benimle kalmak istediğini biliyorum ama...

Bu durum cocuğunuza onu anladığınızı ve onu yalnız bırakmadığınızı gosterir, unutmayın ki sizi yanında hissetmesi onun icin her şeyden onemli. Ayrıca uzak ve otoriter bir tavır sizi sadece cocuğunuza uzaklaştırır, onu disipline etmenize yardımcı olmaz.

● Cocuğunuza izin vermediğiniz durumlar icin acıklama yapın.

Bu oyuncağı cok sevdiğini ve onunla oynamak istediğini biliyorum ama şu anda onunla kardeşin oynuyor.
Burada benimle kalmak istediğini biliyorum ama işe gitmem gerek.

Cocuğunuza yaptığınız acıklamalar ona başka insanların da ihtiyacları olduğunu gosterir, bu da cocuğa başka insanların da bakış acılarını gorme fırsatı verir.

● Cocuğunuza cozumler sunun.

Bu oyuncağı cok sevdiğini ve onunla oynamak istediğini biliyorum ama şu anda onunla kardeşin oynuyor. Sen de şu oyuncakla oynayabilirsin ya da bana yardım edebilirsin.

Ya da saati gosterebilir ve cocuğunuza beklemesi icin belli bir sure verebilirsiniz.

● Bazen yapmaması gereken davranışın ardından doğru davranışı sizin orneklemeniz cocuğunuza gerekli mesajı vermek icin iyi bir yol olur.

Puzzle parcaları atmak icin değildir, hadi gel beraber bu parcaların yerlerini bulalım.

● Her hayır dediğinizde ona iki oneride bulunun.

Hayır, bu kitap buyukler icin ama sen bu kitabı ya da şu kitabı kullanabilirsin.

Boylece cocuğunuzun dikkatini sizin kitabınızdan cekip, farklı iki kitaba yonlendirmiş oluyorsunuz. Cocuğunuz boylece dikkatini diğer iki kitaba vererek secim yapmaya calışır.

Bunları Yapmaktan Kacının...

Cocukları disipline etmek icin kullanılabilecek olan tum negatif davranışlardan kacının ve şunları asla yapmayın,

● cocuğunuzu olumsuz bicimde eleştirmeyin
● onun kendine olan guvenini zedeleyecek davranışlardan uzak durun (alay etmek, kıyaslamak...)
● asla fiziksel şiddete başvurmayın
● onu odasına kilitlemeye ya da herhangi bir şekilde izole etmeye calışmayın

Ve unutmayın ki bunlar bir kez uygulamaya başlarsanız uygulamaya devam edersiniz, bu nedenle cocuğunuzu disipline etmek icin asla bu yontemleri kullanmayın, cunku bu yontemlerin hepsi cocuğunuzu disipline etmek yerine onun kendisine verdiği değeri azaltacak, size olan saygısını kaybetmesine neden olacaktır.

Hatırlamanız Gereken Onemli Noktalar...

● cocuğunuzun kendine guvenmesini ve kendine değer vermesini sağlayın
● onun duygu ve duşuncelerine onem verdiğinizi her zaman ona gosterin
● onu paylaşımcı olmaya teşvik edin
● cocuğunuz buyudukce ona yeni sorumluluklar verin
● oncelikle başkalarını suclamak yerine kendini değerlendirmesini ona oğretin