Ebeveynlik Tarzınız Nedir?...
Aşağıdaki testi size uygun gelen seceneği doldurarak cevaplayınız. Tum sorulara cevap verdikten sonra, test sonunda ki acıklamaya gore puanlarınızı toplayıp sonraki sayfaya gecerek puanlarınızın karşılığına denk gelen "Ebeveynlik tarzınız" hakkında yazılmış olan bilgileri okuyun...
1 - Cocuğunuz,buyuk bir super marketteki unlu mamuller bolumunun ucretsiz olarak verdiği kurabiyelerden almak icin kendini yerlere atıp,tepiniyor.Siz yemek vakti olduğu icin “hayır” dediniz.Herkes size bakıyor,gorevli cocukta kurabiyeyi size uzatmış,gulumsuyor.
A Kurabiyeyi almasına izin verirsiniz.
B Elinden tutup onu uzaklaştırırken,onu ikna etmeye calışırsınız.”Tatlım,kurabiyeyi cok istediğini biliyorum.Birisi sana bir şey teklif ettiği zaman onu reddetmenin zor olduğunu da biliyorum.Ama birazdan yemek yiyeceksin ve bu kurabiye iştahını kapatacak. Evde yemekten sonra bir kurabiye yiyebilirsin.Lutfen artık ağlama.”
C Onu elinden tutup ya da kucağınıza alıp,sessiz bir koşeye ya da arabaya goturerek,bir sure sakinleşmesini bekler,markete geri donersiniz.
D ”Bunu sana almayacağım. Sen cok kotu bir kızsın.” Diye bağırırsınız. Poposuna bir tane vurup,” bu davranışını derhal kes, kucuk hanım.”dersiniz.
2 - Mutfakta yemek hazırlıyorsunuz. Cocuklarınız iceride bir oyuncak icin kavga ediyorlar. Birden bir cığlık ve ağlama sesi duyuyorsunuz. Biri ”benim oyuncağımı aldı” diye bağırıyor, diğeri “o başlattı” diye ağlıyor.
A Kendi kendinize “bu cocuklar neden birbirleri ile gecinemezler?”diye soylenirsiniz.
B Ayrıntıları dinleyip,hatalı olanın doğru davranmasını sağlarsınız.
C Kendi aralarında sorunu halletmelerini onerirsiniz.
D Birini ( ya da her ikisini de)biraz ara vermeleri icin odalarına gonderirsiniz.
3 - Cocuğunuz bahcede oynamak istiyor.Yemek vakti olduğu icin izin vermiyorsunuz.” Lutfen!” diyor. Siz yine “hayır” diyorsunuz.”Soz veriyorum, sadece 10 dakika sonra geleceğim. Saattim de var. Hemen yakında oynayacağım. Lutfen?”
A ”Tamam,ama 10 dakika sonra burada olacaksın” dersiniz.
B Cocuğunuza,yemek zamanı olduğunu ve ne zaman yemekten once dışarıda oynamaya izin verseniz, sofraya gec gelindiğini yemeğin soğuduğunu ve herkesin sofrada birlikte olmasını istediğinizi acıklıyorsunuz. Cocuğunuz yemek vaktine daha 15 dakika olduğunu ve hemen arka bahcede oynayacağını soyluyor. Bunu mantıklı bulduğunuz icin,” tamam, cağırdığım zaman hemen gel” diyorsunuz.
C ”Yemekten sonra oynarsın” diyorsunuz.Cocuğunuz yalvarmaya devam ediyor ve yine “yemekten sonra oynayabilirsin“diyorsunuz.
D ”Sızlanmayı kes” diyorsunuz. Cocuğunuz devam ediyor,” hemen odana git. Soylenmenden,sızlanmandan bıktım. Bu akşam TV seyretmek yok.” diyorsunuz.
4 - Cocuğunuz oyalandığı icin okul servisini kacırıyor.
A Okula kendiniz goturursunuz.
B Okula kendiniz goturursunuz.Yolda giderken ,organize olmanın ve sabahları belli bir duzen icinde işlerini yapmanın onemini vurgularsınız.ertesi gun icin daha organize olma sozu alırsınız.
C Bu hicbir zaman olmaz,cunku sabahları herkesin sıkı bir şekilde uyacağı bir duzen uygularsınız.
D ”Bu cok oyalandığın icin oldu.Şimdi paltonu giy ve okula yuruyerek git.”dersiniz.
5 - Yeni yurumeye başlayan cocuğunuz,muzik setinin kontrol duğmelerine dokunmakta ısrar ediyor.Ona surekli olarak “hayır” diyorsunuz.Bu mucadeleden yorulmaya başladınız.
A Onu gormezden gelirsiniz.Zaten muzik setini bozamayacaktır.
B Ona oyuncak bir muzik seti alısınız.
C Muzik setini daha yukarılarda bir yere kaldırırsınız.
D Sete her dokunduğunda eline vurursunuz.Ona dokunmamayı oğrenecektir.
6 - Cocuğunuz 6 yaşında.Her zamanki gibi,oturma odasına girdiğiniz anda butun oyuncaklarının odanın her tarafına dağılmış olduğunu goruyorsunuz.Bu dağınıklıktan cok sıkıldınız artık.
A Derin bir nefes alıp,odayı toplamaya başlarsınız.
B Cocuğunuzu karşınıza alıp,bu dağınıklık icinde daha fazla yaşayamayacağınızı soyler ve bu problemin cozum yollarını onermesini istersiniz.
C Cocuğunuza “oyuncakların yeri oyuncak kutusu,kitapların yeri de kitaplıktır.Bu odayı yemekten once toplamanı istiyorum” dersiniz.
D Bir cop poşeti alıp,oyuncakları icine doldururken bir yandan da “Artık yeter!Bunların hepsi cope gidiyor” diye bağırırsınız.
7 - Saat akşam 11.30 ve 10 yaşındaki cocuğunuz uyuyor.Kopeğinizin hala beslenmediğini veya dolaştırmaya cıkarılmadığını fark ediyorsunuz.Bu her gun yaşadığınız bir problem.
A Cocuğunuzun ne kadar sorumsuz olduğunu soyleye soyleye,kopeği besler ve dışarı cıkarırsınız.
B Kopeği besler ve dışarı cıkarırsınız.Ertesi gun cocuğunuzla kopek beslemenin yukumlulukleri hakkında konuşursunuz.
C Kopeği besler ve dışarı cıkarırsınız.Ertesi gun cocuğunuzun gunluk bir program hazırlamasına ve işleri yapmadığı zaman katlanacağı sonucları da programına koymasına yardımcı olup,planı uygulamasını sağlarsınız.
D Cocuğunuzu uyandırıp,”derhal gidip kopeğini besleyecek ve dolaştıracaksın! Bu işleri senin yerine yapmak zorunda kalmaktan bıktım usandım” dersiniz.
8 - 8 yaşındaki cocuğunuzun balığı beslenmediği icin oldu. Balığı beslemek cocuğunuzun sorumluluğundaydı.Cocuğunuz divanın uzerinde icini ceke ceke ağlıyor.
A ”Lutfen ağlama tatlım.Sana iki tane yeni balık alacağım.”dersiniz.
B Balığı cocuğunuzun yerine beslemediğiniz icin sucluluk duyarsınız.
C Cocuğunuzun yanına oturur,”insanın beslemediği hayvanını kaybetmesi cok uzucu,biliyorum” dersiniz.Ona uzuntunuzu gosterir,fakat bunun oğrenmesi gereken bir hayat dersi olduğunu duşunursunuz.
D ”Belki bu sana sorumluluklarını yerine getirmen gerektiğini hatırlatır.Eğer,balığını besleseydin,olmezdi.”dersiniz.
9 - 10 yaşındaki cocuğunuz,bu ay icinde ikinci kez okul defterini kaybediyor.
A Ona yeni bir defter alır,daha dikkatli olmasını soylersiniz.
B Onunla sorumlulukları hakkında konuşur,yeni defterin maliyetinden bahseder,eşyalarına nasıl sahip olacağını oğretirsiniz.Daha dikkatli olacağına dair soz alırsınız.
C Bir sure kağıtlara yazmasını ve yeni bir defter icin harclığını biriktirmesini istersiniz.
D TV seyretmek veya dışarıda oynamak gibi bir ayrıcalıktan mahrum edersiniz.
10 - 17 yaşındaki oğlunuzun arkadaşlarının coğu kulaklarını deldirtmiş ve şimdi gururla kupelerini gosteriyorlar.Oğlunuz da bunu yapmak istiyor.
A Hayır dediniz ama o yine de yaptı.
B Hayır dediniz, ama o her gun tekrar soruyor.Aile toplantılarında, okulda takmayacağına ve cok kucuk bir kupe olacağına dair soz veriyor. Sizde tamam diyorsunuz.
C Ona, bu fikri hic sevmediğinizi ve bunun nedenlerini vermesi gerektiğini soylersiniz.
D Kesinlikle yasaklarsınız. Sizin oğlunuz kesinlikle kupe takamaz!
11 - Cumartesi gunu dışarıda yağmur yağıyor ve 6 yaşındaki cocuğunuz dışarıya cıkıp,su birikintilerinin icinde oynamak istiyor.
A Ona hayır diyorsunuz.Komşu cocuklarının da dışarıda olduğunu,cok dikkatli olacağını,havanın cok ılık olduğunu ve yağmurun da ciselediğini soyluyor.Kabul ediyorsunuz.
B Yağmur yağdığını ve dinene kadar beklemesi gerektiğini soyluyor,onu oyalayacak başka bir şeyler bulursunuz.
C ”Olur.Ama lutfen,bir havluyla kuru kıyafetlerini,geldiğinde kullanmak uzere,kapının onune hazırla” diyorsunuz.
D ”Aptallık etme,dışarıda yağmur yağıyor.Git iceride oynayacak bir şeyler bul” dersiniz.
12 - Odaya girdiğinizde 3 yaşındaki cocuğunuzun duvara yazdığını goruyorsunuz.
A ”Oh,Tanrım!Ne yaptın?Şimdi bunları nasıl temizleyeceğim?Ev sahibi de kim bilir ne soyleyecek?Duvarlara yazmaman gerekiyor.Şimdi ben bunları temizlerken sen icerde oyna” dersiniz.
B ”Bu ne felaket!Sen burada kağıt vermeden,kalemlerle yalnız bırakmak benim kabahatim.Lutfen bunu bir daha yapma!”dersiniz.
C Kesin bir ifadeyle “duvarlara değil kağıda yazarız.Şimdi bir bez alalım da,şunları beraber temizleyelim” dersiniz.
D Eline bir tane vurup,”Hayır” Sen kotu bir cocuksun!”diye bağırır,onu odasına gonderirsiniz.
PUANLAMA
Her A cevabınıza 0
Her B cevabınıza 2
Her C cevabınıza 4
Her D cevabınıza 6 puan verin.
Toplam puanınızı hesaplayın.
Test Sonucları
0 - 14 Puan
Hoşgorulu Ebeveyn
Cocuğunuza hayır demeyi genellikle cok zor buluyorsunuz.
Israrlarına pek dayanamıyorsunuz. Cocuğunuz uzerindeki kontrolunuz az olduğu icin kızgın ve hayal kırıklığı icinde olabilirsiniz. Bu biraz hayatınızı zorlaştırsa da diğer acılardan kotu bir ebeveyn veya zayıf bir insan değilsiniz. Sadece bazı yeni beceriler kazanmanız gerekiyor. Cocuğunuzla işbirliği yapmayı ve yanlış davranışlarla baş etmeyi oğrendiğiniz zaman, ebeveynlikten ve cocuğunuzla olmaktan cok daha fazla zevk alacaksınız.
14 - 36 Puan
Demokrat Ebeveyn
Cocuğunuzla işbirliği sağlamaya uğraşıyorsunuz ve bunu bir olcude başarmışsınız. Cocuğunuza eşit haklar tanımaya adil ve tutarlı olmaya calışıyorsunuz. O zaman neden hala daha iyi bir şeyler yapabileceğinizi duşunuyorsunuz. Neden cocuğunuz hala yanlış davranışlar gosteriyor? Belki de ebeveynlik yonteminiz size engel oluyor.Her durumda kusursuz,adil ve mantıklı olmak icin gereğinden fazla uğraşıyorsunuz. Cocuğunuzu disipline ederken uzun vadeli sonuclarını cok duşunuyor, ”cok mu sert davrandım?Cok mu yumuşak davrandım?Bu yaptığım doğru mu?” diye surekli kendinizi sorguluyorsunuz. Daha az konuşup daha fazla hareket ederseniz daha iyi sonuc alacaksınız. Ebeveyn ve cocukların eşit olamayacağını unutmamanız gerekir. Cocuğunuzun buyuduğu yıllarda evdeki otorite siz olmalısınız ve o da bir yetişkin olduğu zaman aranızda oluşması gereken arkadaşlığın temellerini bu yıllarda atmalısınız.
Cocuğu artık dinlememe noktasına getirene kadar,surekli nasihat etme veya ders verme demokratik ebeveynin en yaygın eğilimidir. (Cocuğun soylenenleri duymama davranışına ”ebeveyn-sağırlığı” diyoruz.)
36 - 50 Puan
Dengeli Ebeveyn
İşinizi cok iyi yapıyorsunuz ya da ankete doğru cevaplar vermediniz. Bu konuda kitaplar okumuşsunuz ya da kurs almışsınız.
Dengeli bir ebeveyn olmak kendinize fazla yuklenmenize neden olabilir. Cocuk eğitimi konusunda cok şey bilmeniz kotu bir gununuzde yaptıklarınızı başarısız gormenize neden olabilir. Mukemmel ebeveynlik diye bir şeyin olamayacağını unutmamak gerekir. Sizin genel ebeveynlik yonteminiz sağlıklı ve uretken.
Sizin icin cocuğunuzu yetiştirmekten daha onemli bir iş yok. Ne kadar cok oğrenirseniz, cocuğunuz icin o kadar yararlı olacaktır.
50 - 72 Puan
Otoriter Ebeveyn
Sanırım evinizdeki durumu aşağıdakilerden biri anlatacaktır.
Cocuğunuz 15 yaşından kucuk ise cok iyi bir cocuk. O cok iyi davranıyor cunku oyle olması gerektiğini biliyor. Ama burada bir olumsuzluk var. Ceza korkusu veya odul beklentisi ile iyi davranışlar sergileyen bir cocuk ebeveyn yanında olmadığı zamanlarda ona yardımcı olacak oz-disiplini edinemez. Otoriter ebeveynleri olan cocuklar otoriteye boyun eğmeyi oğrenirler ve kendilerini ifade etmeyi oğrenemezler. Onlara her zaman ne yapmaları gerektiğini soyleyen birisinin varlığına alışmaları onları yanlış yerlere goturebilir. (yanlış gruplara katılmak gibi) Ayrıca, otoriter tutum ebeveyn - cocuk bağını zedeleyeceği icin etkili iletişim yollarını tıkayacaktır.
Cocuğunuz 15 yaşından buyukse, yeni problemlerle karşılaşmaya başlamışsınızdır. Otoriter yontem ergenlik doneminde isyanlara neden olacak ve onu bugune kadar hizada tutmaya yeten yontemler artık etkisiz kalacaktır.
Bunlar size uymuyorsa belki de ebeveynlikten hic zevk almıyorsunuz. Kendinizi surekli cocuğunuza bağırırken ya da vururken buluyorsunuz. Hep stres icindesiniz. Biraz duzeltilmesi ve kontrol edilmesi gereken doğru fikirleriniz var. Ancak cocuk eğitimi ile ilgili kitaplar okumanızda yarar var.,
Ebeveynlik Tarzınız Nedir?...
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Ebeveynlik Tarzınız Nedir?...