Butun acıyan yerleri opun.

· Parklara cocuğunuzla gidip beraber sallanın.

· Anne ve babaların da hata yapabileceğini gosterin, yeri geldiğinde ondan ozur dileyin.

· Cocuğunuzun, yanınızda olmadığı anlarda onu ne kadar sevdiğinizi, ozlediğinizi acıkca belirtin.

· Cocuğunuzu bir meyve, sebze bahcesine goturup, meyveleri ya da sebzeleri kendisinin kopartmasına izin verin, bunun yanında meyve, sebzelerin ne şekilde buyuduklerini, hangi ağaclara sahip olduklarını gosterin.

· Birlikte gazete, dergi okumaya calışın, eğer okuyacak duzeydeyse bırakın onun komik, okumasıyla zevk almaya calışın.

· Eğer koşmaktan zevk alıyorsanız, onun yanınızda bisikletle eşlik etmesine izin verin.

· Ben sana demiştim demek yerine, olmadığına uzuldum canım ya da bir keresinde bana da aynısı olmuştu ya da biliyorum bu senin icin cok zor tatlım gibi sozler soyleyin.

· Cocuğunuzun yaptığı resimleri, karalamaları duvara yapıştırın ya da cerceveye koyup odasına koyun.

· Cocuğunuzu aile icindeki haberlere, olaylara, yakın tutmaya calışın boylece cocuğunuz kendisini bu ailenin parcası olarak hissedecek, ileride sizinle olayları paylaşmakta zorlanmayacak.

· Cocuğunuzu duygularını soylemesine alıştırmak icin onu devamlı destekleyerek, yanıt verin. Mesela, onun teşekkur etmesi gerektiğinde, siz one atılıp, ikimiz birden size teşekkur ediyoruz deyin.

· Cocuğunuzla birlikte mutfakta beraber bir yemek hazırlayın, sonra da oturup ikiniz birlikte yiyin, pizza, makarna, sandvic gibi pratik şeyler.

· Cocuklarınızla oynarken, eğitimli olmalarına da dikkat edin.

· Cocuğunuzun odasını onun sececeği renklere ve dekorasyona gore olmasına dikkat edin, eğer ozel bir oda hazırlayamayacaksanız, onun istediği renk, bicimde olması gibi ufak detaylarla onun olduğu hissini verebilirsiniz.

· Cocuğunuz icin, yılda bir kere olmak uzere, guzel bir doğum gunu hazırlayın, onun sevdiği renklerden pasta, guzel hediyeler, şarkılar.

· Birlikte oturup video izleyin.

· Cocuğunuzla birlikte bir vazoya cicek yerleştirin, birlikte cicekleri secip, yaprakları ayırıp, boylarını kesip, birlikte renklerine ve cicek ceşitlerine gore bir duzen yapın.

· Cocuğunuzun, iyi bir insan olmasına yardımcı olun, (teşekkur ederim, beni rahatsız etmeden telefon konuşması yaptırdığın icin, gibi.)

· Cocuğunuz icin cocuk dergilerine uye olun.

· Onun resim yapmasına, oyun oynaması icin bir kutuda boya kalemi, kağıdı, uhu, cocuklar icin ozel makas bulunduran bir kutu hazırlayın.

· Cocuğunuzun arkadaşlarını eve ozel olarak cağırıp, onlar icin kurabiye, meyve suyu hazırlayıp, onlara guzel cocuk kasetleri videoya koyup guzel bir zaman gecirmesini sağlayın.

· Cocuğunuza asla tutamayacağınız sozlerde, vaatlerde bulunmayın, soz verirseniz mutlaka yerine getirmeye calışın.

· Bazen sizin yatak odanızda uzanıp televizyon izleyin, onun istediği bir şeyi yaparak onu da sizin ozel odanıza dahil edin.

· Ozel gunlerin onemini birlikte karşılayın, sizin doğum gununuz, onunki, bayramlar, yılbaşı, bu gibi ozel gunlerin gelmesini beklemesine yardımcı olur.