Bebeklerde Ikinci Bir Dil
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Bebeklerde Ikinci Bir Dil
-
02-10-2022, 06:49:09
Ne kadar snob bulursanız bulun, son zamanlarda eğilim cok dilli cocuk yetiştirmek. Aileler ve ozellikle anneler bu yola baş koymuş durumda. Hamileyken cocuğuyla İngilizce konuşmaya başlayan bile var. Yeter ki İngilizce oğrensin. Annesi veya babası yabancı olup evde doğal bir ortamda iki dili birden duyan cocuklardan soz etmiyoruz. Anne de baba da Turk; ama cocuklarına daha doğar doğmaz başka bir dil oğretmek icin rolleri paylaşıyorlar. Biri cocukla İngilizce, diğeri Turkce konuşuyor. Peki bir insanın cocuğuyla başka bir dilde iletişim kurması zor değil mi?
Cevrelerinden, aile buyuklerinden, arkadaşlarından hic mi eleştiri almıyorlar? Cocuklar hic mi bunalmıyor? Bu şekilde yabancı dil oğrenmek sonuc verebilir mi? Anne babalara sorarsanız, bunların hicbiri abartılacak sorunlar değil. Yabancı dil eğitimi ve pedagoji uzmanlarından bazıları bu yontem konusunda kuşkucu. Yabancı dilin cok erken yaşta oğrenilebileceğini kabul ediyorlar ama boyle bir eğitimin yapay ve zorlama bir ortam yarattığını one suruyorlar. Ama aileler zor olsa da bu yontemin doğruluğuna inanıyor. Hepsinin birleştiği nokta yabancı dili, ozellikle de İngilizce’yi ne kadar erken oğrenirse o kadar iyi olduğu.
Ben daha hamileyken biliyordum ki iki dil konuşan bir cocuğum olacaktı
Daha hamileyken biliyordum ki, iki dil konuşan bir cocuğum olacaktı. Bir yaşından itibaren ben hep İngilizce konuştum. Ama mesela Kanyon gibi bir yere girip tuvalette İngilizce konuşunca insanlar sempatiyle bakmıyor. Bu durumlarda bazen kısık sesle konuştum. Cok kalabalıksa Turkce konuşmayı tercih ettim.
Ali’nin seyrettiği butun filmler, kitaplar İngilizce idi. 2.5 yaşında bir Amerikalı ve İngiliz oğretmenin calıştığı anaokuluna başladı. Burada hep İngilizce duyduğu icin kulak alışkanlığı edindi. Sonra gittiği uluslararası okulda Avustralyalı ve Hollandalı hocalardan ders aldı. Oğlumun butun arkadaşları yabancı olduğu icin birbiriyle İngilizce konuşuyordu. Oyle alıştı ki, okuldan gelirken servis şoforuyle bile İngilizce konuşma eğiliminde.
Başta abartmayın, diyen arkadaşlarımız, Ali’nin İngilizce konuştuğunu gorunce bize akıl danıştı. Bazı arkadaşlarımızı yeter ki cocuğa verin, o almaya o kadar acık ki diye cesaretlendirdim. Ben şimdi İtalyanca oğrenmeye gidiyordum. Oğrendiklerimi evde Ali’ye tekrarlıyordum. Gordum ki, benimle aynı paralellikte İtalyanca oğrendi. Keşke iki veya ucuncu dilim de olsa, oğretsem. Şu anda Ali, 4 yaşındaki bir Amerikalı ne kadar İngilizce biliyorsa, o kadar biliyor. ABD’ye gittiğinde oradaki cocuklarla şaka yapacak kadar İngilizce konuşuyor. İngilizce yazmak istiyor ama oğretmemek icin frene basıyoruz.
Bir insan İngilizce bilmiyorsa dunyada hareket etme imkanı yok. O cocuğa vereceğiniz her yeni vizyon, yeni kultur, yeni bakış acısı dille olur. İngilizce’yi kendi kendine ilerletecek seviyeye geldikten sonra tabii ki onunla İngilizce konuşmam. Benim anadilim Turkce, bu eğitim Turkce’ye saygımızdan hicbir şey eksiltmez.
Kızım gorki gorki diye ağlıyordu, ne yapacağımı şaşırdım meğer Rusca kaydırak diyormuş
Talya 3 yaşında. Anaokuluna gidiyor. Gazeteci Fatih Turkmenoğlu ile İdil Turkmenoğlu’nun kızı. Babası anlatıyor:
İdil hamile kalır kalmaz karar aldık. Bebeğimizle ben İngilizce, İdil Turkce konuşacaktı. Ben İngilizce, Fransızca ve biraz da Almanca biliyorum. Eşim de Rusca, Tatarca, İngilizce konuşuyor. Plan, program yaptık. Talya doğar doğmaz uygulamaya başladık. O bebekken bile kucağıma alıp her sabah yarım saat İngilizce kitap okuyordum. Sadece İngilizce televizyon kanallarını actık. Zaman zaman sokakta, lokantada, mağazada karşılaştığımız garip bakışlara, kucumsemelere, alaycı ifadelere rağmen İngilizce konuşmaktan hic vazgecmedim. Bu arada Talya’ya eşimin akrabası İlmira Ahmetova bakmaya başladı. O da onunla sadece Rusca konuştu.
Kızımız 2.5 yaşındayken İngilizce, Rusca ve Turkce’yi anadili zannederek "Da mama cat geliyor" gibi cumleler kurmaya başladı. Şimdi dorduncu bir dil oğreniyor. Fransızca hocası haftada iki kez geliyor, onunla Fransızca oyun oynuyor, gittiği anaokulunda da Fransızca konuşuluyor. Talya artık İngilizce, Turkce, Rusca ve Fransızca dışında bir dil duyduğunda "Bu, no" diyor.
Tek sıkıntı Talya’nın biraz gec konuşması oldu. Sonra aynı cumlede uc dilin kelimelerini kullanmaya başladı. Ama şimdi acıldı, Turkce’yi eksiksiz kullanıyor. Barbi’leriyle Rusca ve İngilizce oynuyor. Her dilin farklı olduğunun farkında. Bu aralar tek sorunu yazma konusunda. Annesi bir gun "B" yazıp "Baba" dedi. Talya itiraz etti, "bu, V" dedi. Cunku "B" Rusca’da "V" diye okunuyor. Şimdi okuma-yazma konusunda bir uzmanın desteğine ihtiyacımız var.
alıntı