Oğrenme gucluğu tanımında, cocukların belirli alanlarda yetersizlikler gosterdikleri belirtilmektedir. DSM-IV ‘e gore oğrenme bozukluğu, matematik bozukluğu, okuma bozukluğu, yazılı anlatım bozukluğu ve başka turlu adlandırılamayan oğrenme bozukluğu şeklinde tanımlanmaktadır.

Matematik bozukluğunda, kişinin kronolojik yaşı, zeka duzeyi ve yaşına gore aldığı eğitim goz onunde bulundurulduğunda, matematik becerisi, beklenenin onemli olcude altındadır. Bu cocuklar, işlem yapmakta zorlanırlar, işlem yaparken yavaştırlar, sayı kavramını algılamakta, sembolleri ve carpım tablosunu oğrenmekte zorlanırlar.Problemi cozerken bağlantıları kurmakta zorlanırlar.Bu duruma eşlik eden sorunlar olsa bile matematik becerisi sorunları cok daha fazladır.

Okuma bozukluğunda, kişinin kronolojik yaşı, zeka duzeyi ve aldığı eğitim goz onune alındığında okuma başarısı, beklenenin onemli derecede altındadır.Yine yaşam etkinlikleri bozulur ve okuma zorluğu, eşlik eden problemlerden daha on plandadır. Okumada yanlışlıklar, okuma hızında yavaşlık, sesleri okumakta ve bazı harfleri oğrenmede gucluk, hecelemede ve harflere ayırmada zorluk, yanlış sozcuk kullanma ve sozcuk-hece atlamaları olmaktadır.

Yazılı anlatım bozukluğunda ise; yazma becerileri, olculen zeka duzeyi, alınan eğitim goz onunde tutularak beklenenin onemli derecede altındadır.El yazısı yaşıtlarına oranla okunaksızdır ve yaşıtlarına gore daha yavaş yazdığı gorulmektedir. Bazı harf ve sayıları ters yazarlar ( b-d, d-t, m-n, g-y, 2-5 gibi ), bazı harf ve heceleri atlarlar, ters yazarlar ( ab- ba) veya harf ve hece eklemeleri ( gider- gideri gibi ), sıkca imla hataları yaparlar.

Belli alanlarda yetersizlik yaşayan cocuk, dolayısıyla ders calışmayı, odev yapmayı, kitap okumayı sevmez, kolay sıkılır, dikkat suresi kısadır, calışırken birisinin yonlendirmesine ihtiyac duyarlar.Genellikle eşya-oda duzeni konusunda sorun yaşarlar, zaman( bugun-yarın), yon kavramında (sağ-sol-kuzey-guney ), saati oğrenmekte gucluk yaşarlar.Dili kullanma becerisi zayıftır.Hikaye anlatma, bir olayı anlatma, kendi duygu-duşuncelerini ifade etmede, soyut kavramları anlamada zorlanırlar.Motor becerileri zayıftır.Sık sık sakarlık yapabilirler.

Bu yetersizlikler, bu cocukların toplumda farklı ve başarısız algılanmalarına sebep olmakta, kişinin eğitimini, meslek hayatını olumsuz yonde etkilemektedir.Dolayısıyla sosyal ilişkiler bozulmakta ve kendine guven azalmaktadır.

Oğrenme bozuklukları, genellikle cocuk okula başladığı zaman, kendisinden beklenen akademik performansı gosteremediği durumda farkedilmektedir. Bazı kişilerde davranım bozukluğu, karşıt olma-karşı gelme bozukluğu,dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, major depresif bozukluk veya distimik bozukluklarla birlikte oğrenme bozukluğu da bulunabilir.Dil gelişimindeki gecikmeler, oğrenme bozukluklarıyla birlikte gorulebilmektedir.

Oğrenme gucluğu yaşayan cocukların oğrenme surecleri farklıdır.Erken donemde teşhis edilip, gereken tedavi ve eğitim alınması gereklidir. Tanı koymada değerlendirmenin temel taşı psikometrik testlerdir.Cocuğun hangi alanda yetersizlik yaşadığı klinik ortamda birtakım test ve tetkiklerle belirlendikten sonra cocuğa ozgun ozel eğitim programı yapılarak, aile- oğretmen işbirliği ile tedavi yurutulmelidir.Tedavide tıbbi boyut ve ozel eğitim onem taşımaktadır.