Verilerimiz oncelikle HDD ve bugunlerde moda olan SSD lerde saklanır. Ve ne olursa orda olur başka bir yerde cozum aramaya gerek yok. verileriniz sektorler halinde saklanır ve adreslenir siz bunları sildiğinizde sadece o bilginin adres bilgisi sıfırlanır, ki bu da yeni bilgilerin kaydedilmesi icin yer ihtiyacı olduğunda o bilginin uzerine başka bilgiler kaydedilebilir demektir. Kalıcı silme (wipe) yapmadığımız ve yeni veri yazmadığımız surece kurtarılabilirler. Arkadaşlar veri kaybına uğradığınız disklerinizde yada boluntulerde kesinlikle veri yazdırmayı durdurun hatta disk yonetimden harf atamayı kaldırın o zaman işletim sistemi tarafından gorulmez ve bir hataya kurban gitmezsiniz verileriniz silinse bile diskinizi klonlama programları ile klonlayıp ondan sonra işlem yapın riski en aza indirin. Onereceğim Program acronis true image: PC backup software | Acronis True Image
burdan try versiyonunun edinebilirsiniz.
veriler temelde boyle saklanır.
Diskinizde bir sorun olup olmadığını S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis Reporting Technology)değerlerine bakarak anlayabilirsiniz. S.M.A.R.T. yeni nesil butun sabit disklerde kullanılan bir teknolojidir. Diskin kendi kendini analiz etmesine ve işletim sistemi aracılığı ile kullanıcıya rapor vermesine yarar. Dolayısıyla bilgisayarınız durduk yerde donmaya başladı ise sorunun diskinizde olma ihtimali cok yuksektir. S.M.A.R.T. değerlerini kontrol ettiğinizde sorun gorunuyorsa diski değiştirmeniz gerekir. Onarılması mumkun değildir. Bunu nasıl yapacağınızı kullanacağımız veri kurtarma programında olduğu icin konunun ilerleyen bolumlerinde gostereceğim
Şimdi gelelim veri kayıplarının nedenlerine temelde 2 nedeni vardır:
1. Mekanik (Donanımsal) hatalar (Yanma, sıvı teması, hasar vb. )
Hasar gormuş bir HDD
Arkadaşlar bizlerin bu konuda yapacaklarımız sınırlıdır . Eğer verilere ulaşılabiliyorsa hemen yedekleyin zira her an kaybolma ve ulaşılamama riski vardır. Eğer ulaşılamıyorsa yapılacak bir şey yok tek cozum veri kurtarma şirketleri ama onlarda baya bir meblağa cıkartırlar bilginiz olsun.
2. Yazılımsal hatalar:
Arkadaşlar Asıl konumuz bu ve buna ağırlık vereceğim. Bunların bir cok nedeni olabilir ama temel olarak:
1. Yanlışlıkla format atarken D boluntusunun de formatlanması
2. Tak calıştır ozelliği olan veri depolama aygıtlarında guvenle kaldır yapılmaması veya veri aktarımda yapılan ani bağlantı kesmeler
3. Kullanıcı hatalarından kaynaklı dosya veya klasor silme vb.
4. Zararlı yazılımlardan kaynaklanan kayıplar
5. Disklere veya boluntulere ulaşılmaz
6. İşletim sistemi calışmaz.
arkadaşlar burada 6. seceneği ayırırsak hepsinde mantık ve izlenecek yol aynıdır kafanızın karışmaması icin tek bir yontemle anlatacağım cunku hepsinde de adres bilgisi silinmiştir. Ama sakın diski boluntulemeyin ve hard format atmayın işler zorlaşır ve kurtarılan dosyalarda yetim dosya olarak kalır . Yetim dosya orijinalinden farklı olarak isim tarih vb. gibi belirleyici ozellikleri olmaz kurtaran program kendisi bir numara verir.
Şimdi İşletim sistemi calışmaz İse yapacağınız bir iki yontem var bilgisayarı onarmak veya MBR kaydını onarmak yada en son care Diskinizi bir HDD kutusunu Yada başka bir bilgisayara Takmak sorununuzu kayıpsızca cozer.
Şimdi gelelim 1,2,3,4 ve 5 seceneklerin cozumune arkadaşlar bunda yapılacak en iyi yol 3. part yazılımları ve bunu
RStudio IDE ile yapabilirsiniz try indirme linki : RStudio
Şimdi gelelim kurtarmaya Programı indirip kuruyoruz try versiyonunu sadece tarama yapıyor tam versiyonunda her şeyden faydalanılabiliyor ve bence verilen parayı hak ediyor
uygulamayı yonetici olarak acıyoruz:
Mavi işaretli olan sizin HDDniz Kırmızı olanlar ise boluntuleriniz kurtarmak istediğiniz disk veya boluntuyu tıklayarak :
Gosterilmiş olan SCAN butonuna tıklıyoruz karşımıza boyle bir menu gelir:
Changeden Hangi formatta arama yapılmasını ayarlayabilirsiniz daha kısa surmesi icin bir kac kişileştirme ayarı yapabilirsiniz yaptıktan sonra Scan butonuna tıklayın ondan sonra :
Bu şekilde arama yapmaya başlar ben ntfs formatında 750 GB HDD mi 2 saate Yakın bir surede taramayı bitirdim. Tarama bittikten sonra soyle bir sonuc gelir:
Burda yeşil olanlar tam olarak kurtarılmış verileri gosterir acık kahve rengi olanlar yetim dosyaları
kırmızı olanlar ise kurtarılamayan dosyaları gosterir
burda istediğiniz bolumu cft tıklayarak istediğiniz dosyaları kurtarabilirsiniz:
istediğiniz dosyayı işaretleyim recover diyoruz acılan pencereden :
uc noktalı yeri tıklayarak kaydeceğimiz yeri burda tarama yaptığımız disk veya boluntuyle kaydeceğimiz disk veya boluntu aynı olamaz ayrı bir yere kaydetmek zorundasınız bindiğiniz dalı kesmek gibi birsey
ok deyip bitmesini bekliyoruz hepsi bu
ha son olarak konunun basındada değindiğim S.M.A.R.T. olayıda aynı program icinde bakabilirsiniz :
diski secip sağ alt kosede yazan yere tıklayıp diskinizin sağlığını kontrol edebilirsiniz burda kırmızı olanlar sorun var demektir yeşil olanlar sağlıklı olanlar demektir
burda anlatacaklarım bu kadar bazı resimler alıntıdır . bir teşekkur yeterli iyi gunler