Oncelikle herkese merhabalar, cok rahatsız olduğum bir konuyu sizlerle paylaşarak fikir ve onerilerinize ihtiyac duyuyorum.
Ciceği burnunda bir universite mezunuyum ve mali muşavirlik sınavlarına hazırlanıyorum ancak bilen bilir biraz masraflıdır. Aileme yuk olmamak adına masraflarımı kendim karşılamak icin calışmaya karar verdim ve olan oldu.. Bilinen bir firmaya internet uzerinden iş başvurusu yaptım, geri donduler ve 3
aşamalı mulakatlarını gectim. Nihayetinde iş teklifi yapıldı ve 1 aylık eğitim vereceklerini belirttiler. Bahsettiğim iş alanı bir cağrı merkezi kredi kartı satış pozisyonudur. Eğitimin ilk gununde bize bir taahhutname imzallattılar, buna gore eğitimin sonunda 15 iş gunu icerisinde iş teklif edilmesi halinde bu işi kabul edeceğimizi ve 6 ay boyunca calışacağımızı beyan ediyorduk. Aksi takdirde eğitim bedeli olarak 1650 tl eğitim masrafı odeyeceğimizi belirttik. Ancak bize taahhğtnameyle beraber iş sozleşmesi maddeleri belirtilmedi.. Eğitimin sadece 7 gunu satış uzerine idi, geri kalan gunlerde iş oryantasyonu kapsamına giren urun bilgisi eğitimi aldık. Bu sırada elemeler yapıldı yine... Ve nihayet eğitim tamamlandı işe başladık.. Ancak cok yorucu bir işti ve ben daha ilk haftadan cok zorlandım sesim kısıldı, kulaklık sebebiyle kulağımda ağrılar olmaya sivilceler cıkmaya başladı ilkkez boyle bir şey gordum.. Bu işi yapamayacağımı belirttim ancak taahhutnameyi ileri surdukleri icin devam etmeye calıştım.. Fakat ses kısıklığım duzeleceğine daha da kotu bir hal aldı.. Gectiğimiz pazartesi gunu doktordan rapor aldım ve takım liderini arayarak raporum olduğu icin işe gelemeyeceğimi belirttim.. Bana verdiği cevap " aaa canım şirket doktoruna da gozukmen gerekiyor " dedi. Neden gozukmem gerektiğini sorduğumda " yonetmelik gereği " dedi ve benim orda sinirim tavan yaptı. Cuma gunu işe başladığımızın 3. haftası olmasına rağmen hala bize iş sozleşmesini getirmediler ( taahhutnameyi ilk gunden imzalattıkları halde sozleşme hala ortada yok ) Bende şoyle cevap verdim kendisine " ben bugun devlet doktoru tarafından istirahat etmemi gerektiren bir rapor aldım ve oraya gelerek bunu sizin doktorunuza teyid ettirmem gerektiren bir yonetmelikten haberim yok! Bunu gerektiren bir yonetmelikte olamaz cunku devletin doktoruna yalancı demekle eş değerdir.. Ustelik bahsettiğiniz yonetmeliği ben hala goremedim iş sozleşmelerini hazırlayamadığınız icin.. " Bunun uzerine konuyu insan kaynaklarıyla goruşmem gerektiğini belirtti ancak ben o kadar soğudum ki hic işe gitmedim..
şimdi size şunu sormak istiyorum, sigortamızın odemesini yaptılar ancak iş sozleşmelerini hala hazırladıklarını one surdukleri icin iş sozleşmesini getirmediler taahhutname gecersiz kılınabilir mi? Ya da olası bir mahkeme durumunda taahhutname de yazan parayı tahsil edebilirler mi? Eğitim bedelini tahsil edebilmeleri icin bunu faturalandırabilmeleri gerekli diye biliyorum. Lutfen bana yardımcı olun.
Teşekkur ederim..