1-VUK gore “Gayrimenkuller’de veya Elektrik Uretim ve Dağıtım Varlıklarında Maliyet Bedelinin Artması” acıklayınız?

Gayrimenkullerde veya Elektrik Uretim ve Dağıtım Varlıklarında Maliyet Bedelinin Artması
Madde 272.- Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulu veya elektrik uretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulun veya elektrik uretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.
(Bir geminin iktisap tarihindeki suratini fazlalaştırmak, yolcu ve eşya yukleme ve barındırma tertibatını genişletmek veya değiştirmek suretiyle iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderlerle bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi icin yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.)
Gayrimenkuller kira ile tutulmuş ise veya elektrik uretim ve dağıtım varlıklarının işletme hakkı verilmiş ise, kiracı veya işletme hakkına sahip tuzel kişi tarafından yapılan bir ve ikinci fıkralardaki giderler bunların ozel maliyet bedeli olarak ayrıca değerlenir. Kiracının veya işletme hakkına sahip tuzel kişinin faaliyetini icra icin vucuda getirdiği tesisata ait giderler de bu hukumdedir.
Gayrimenkuller veya elektrik uretim ve dağıtım varlıkları icin yapılan giderler hem tamir, hem de kıymet artırma giderlerinden terekkup ettiği takdirde, mukellef bu giderlerden maliyet bedeline eklenecek kısmı ayrı gostermek mecburiyetindedir.