Samyeli AYM'ye gidiyor
TUİK’in hane anketine katılmadığı icin 600 TL ceza odeyen Defne Samyeli davasını AYM’ye taşıdı

Samyeli AYM'ye gidiyor
2013 yılı Tuketici Fiyatları Endeksi’ni belirlemek icin ailelerin aylık giderlerini de yakın takibe alan ve bu kapsamda unlu sunucu defne samyeli’nin de kapısını calan TUİK gorevlileri Samyeli tarafından “Anket cok kapsamlı sorular iceriyor. Bunları yanıtlayacak vaktim yok. Ayrıca bazı sorularda istenen bilgiler ozel hayatın gizliliğini ihlal edecek nitelikte” diyerek kabul edilmemişti.

Bunun uzerine TUİK yetkilileri Samyeli’ye kurumlarına yardımcı olmadığı gerekcesiyle 920 TL para cezası kesti. Cezayı erken odeme yaptığı icinde kendisine 320 TL indirim yapılan unlu sunucu, avukatı aracılığıyla cezanın iptal edilmesi icin Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak savcılık takipsizlik kararı aldı. Samyeli’de son careyi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmakta buldu, cezanın iptal edilmesini talep etti.

‘Pedime kadar her şeyi sordular’

Başvuru sonrası Vatan'dan Cağdaş Ulus'a konuşan Samyeli, şunları anlattı: “Araştırmada ne yersiniz, ne icersiniz, misafiriniz eve ne getirir, hepsinin tek tek kayda alınması, evinize gelenlerin bilinmesi ozel hayatın gizliliğine aykırı. Evimde pedime kadar her şeyi sordular. Bu nedenle gorevlilere yardımcı olmadım. Ozellikle benim evimin secilmesini de anlayamadım. Ayrıca TUİK’in resmi internet sitesinde, ‘Sayımlarda gecerli mazereti olmadan verilen gorevleri yapmaktan kacınanlara 500 TL idarî para cezası uygulanır’ yazıyor. Birincisi ben mazeretimi kendilerine ilettim. İkinci olarak bana 920 TL ceza kesildi. Kesilen ceza neden fazla? ” dedi. milliyet