Birkac aydır araştırdığım yıkanabilir bebek bezi meselesinde son noktaya geldim sanırım. Aklında bir koşede denesem mi diye duşunen varsa belki yol gosterebilir yazacaklarım.

TERCİH SEBEPLERİ

Yıkanabilir bezleri herkes farklı sebeplerle tercih ediyor. Kimi uzun vadede ekonomik olarak daha uyguna geleceği icin kullanıyor. Kimi cevre dostu olduğu icin cop uretmek istemiyor. Bazıları da bebeğin sağlığı icin tercih ediyor.

Benim tercih sebebim oncelikle sağlık, sonra cevre, sonra da ekonomik uygunluk.

Sağlık kısmıyla başlayayım. Tek kullanımlık bezlerin icinde bulunan kuruluk verici maddeler bebeğin hem cilt hem de ureme organı sağlığı acısından ceşitli zararları olduğu soyleniyor. Ne gibi zararların olduğunu google da birkac arama yaparak ayrıntılı bir şekilde gorebilirsiniz.

Cevre kısmına gelince bir bebek bir yılda ortalama 2000 adet bez kullanıyor ve bu maddelerin doğada cozunmesi cok uzun yıllar alıyor.

Ekonomi acısından ben kendi bulunduğum ulkeye gore hesap yaptığımda bebeğe en ucuz bezlerin bir ust kalitesini kullanmaya karar versem ilk bir yılda bebek bezine vereceğim parayla yıllarca, sonraki cocuklar icin de kullanabileceğim tam bir takım cok kaliteli organik yıkanabilir bebek bezi satın alabiliyorum. Bu bezler organik pamuk ve kenevir ipinden yapılmış. Bebeğin cildi icin gercekten harika bezler. Her yaş icin ayarlanabilir tek boylar var, iki veya 3 farklı bedende satın alınabilecekler var. Tek boylar en kucuk ayarında bile yeni doğanlarda hafif bol geldiği icin sızdırma yapabiliyor diye ben ilk etapta sadece 1 numaralı bedenini alacağım o yuzden bebeğin ilk 6 aylık tek kullanımlık bez parasına ortalama ilk 9 ay kullanabileceğim kaliteli organik yıkanabilir bezden bir takım almış olacağım. Bu fiyat oranı Turkiye'de tam olarak ne olur bilmiyorum. Bezlerin marka ve fiyat bilgilerini sonda acıklayacağım.

Ozetle bu bezler bebek icin sağlıklı olması, cevre dostu olması ve ekonomik olarak ilk etapta toplu alım gerektirse de uzun vadede daha karlı olması nedeniyle annelerin tercih sebebi olmuş.

İŞ YUKU FARKI

Yıkanabilir bezler ile tek kullanımlık bezlerin kullanım kolaylığı acısından tek bir farkı var. Birinde kullanılan bezi cope atıp yeni bezi takıyorsunuz. Diğerinde bezleri hava gecirmez bir cantada biriktirip 2 veya en gec 3 gunde bir makineye atıyorsunuz. Yıkanan bezleri seriyorsunuz, kuruyunca katlayıp kaldırıyorsunuz. Onun dışında kirli beze dokunup elleri kirletme, elde ust kirini giderme vs durumları yok.

Bebek ek gıdaya başlayana kadar dışkısı suda cozunebilir olduğu icin bezler olduğu gibi cantaya atılıp biriktiriliyor, sonra direkt makineye. Yıkanınca makineden tertemiz cıkıyor. Ek gıdaya başladıktan sonra ise liner denilen, cope atılabilir, cok ince bir ara bez kullanılıyor. Bu ara bezlerin bazıları klozete atılabilir suda eriyen şekilde de olabiliyormuş. Ara bez uzerindeki katı dışkıyla birlikte cope veya urun ozelliğine gore tuvalete atılıyor. Kalan normal bez de bez cantasına. Eller normal tek kullanımlık bezde cişe kakaya ne kadar bulaşıyorsa yıkanabilir bezlerde de aynı oranda bulaşıyor. Yıkanabilir bezlerin yıkamasını da makine yapıyor. Ek yapılan işlemler bezleri makineye doldurmak, makineyi calıştırmak, bezleri asmak, kuruyunca katlayıp yerleştirmek. Tek fark burda. Bunun dışında benim araştırmalarıma gore tek kullakımlık bezlerden hicbir farkı yok. Bazıları ara bez kullanmak istemediği icin ek gıdaya başladıktan sonra ustte biriken kakayı atmak icin bu işe ozel spatula veya kaşık gibi bir şey kullanıyor. Ara bez tercih etmeyenlerin ek olarak bir de bu iş yuku var. Başka bir fark yok.

Kucuk bir not: asmayla uğraşmak ve kurumasını beklemek istemiyorsanız coğu pamuklu bezleri makinede kurutmanızda bir sakınca yok. Yalnız uzun vadede cabuk yıpranabileceği icin 1 takımla birkac cocuk buyutebilecekken kurutma makinesi yıprattığı icin 1 cocukta 2 takım almanız gerekebilir. Ona rağmen hazır bez parasını yine gecmez anca eşit olur. Her markanın, her bezin kendine gore yıkama kurutma talimatı var ona dikkat edilerek kurutma makinesini kullanmada bir sakınca yok. Tabi kar etmek icin 1 takım bezi 2-3 cocukta kullanma gibi bir duşunceniz yoksa.

Buraya kadar neden tercih ediliyor ve kullan at bezlere gore ne gibi ekstra iş yuku yapacak sorularının cevabını vermeye calıştım. Eğer size makul geldiyse bundan sonrasını okuyabilirsiniz cunku buna karar verdikten sonra aklıma bir suru soru takıldı ve bu zamana kadar bulabildiğim cevapları buraya yazmaya calışacağım. Ama bu fikir makul gelmediyse devamında işinize yarayacak pek bir bilgi yok demektir.

BEZ CEŞİTLERİ

Bezler dış kalıp (cover) ve ic bez/ic havlu (insert) olmak uzere iki parcadan oluşuyor. Her markanın farklı ozelliklerde dış kalıpları ve ic bezleri var.

Dış Kalıp

Bazı markalar tek boy satıyor ve cıtcıtlı ayarlanabilir eni ve boyuyla doğumdan tuvalete alışana kadar bu bezler kullanılabiliyor. Ancak bu bezlerin coğu 4 kilodan aşağısı icin kenarlardan hafif boşluklar bırakabildiği ve sızdırabildiği icin bazı anneler 4 kiloya kadar hazır bez kullanıyor. Hem o arada lohusalık donemi bitmiş ve camaşır asma ve katlama yukuyle ilk zamanlar uğraşmamış oluyorlar. Kimisi de yenidoğana uygun beden satın alıyor. Herkesin onceliği farklı bu konuda. Tek bir doğru da yok zaten. Herkesin tecrubesi farklı.

Markasına gore dış bezlerin kumaşları, şekilleri farklı farklı. Ama hepsinin ortak noktası su gecirmez ve ince/hafif olması.

Dış bezlerde bir de pocket denilen bir tur var. Bu turdeki bezleri cepli dış kalıp gibi duşunebilirsiniz. Dış tarafı su gecirmez, ic tarafı pamuklu bezler. Aradaki ceplerine de ek ic bez koyarak kullanıyorsunuz. Bazı anneler icin en kolay yontem bu. Bolca bu bezlerden ve icine yerleştirecekleri ek bezlerden alıp bir set yapıyorlar. Kimisi de cepleri bezle doldurmayı sevmiyor.

Dış bezlerde bir de yun bez / yun don seceneği var. Dış bezin şu gecirmemesi lazım ama yun su gecirmez mi diye duşunuyor olabilirsiniz. Bu kısmı en cok merak edilen kısım. Bir de yun sıcak tutmaz mı meselesi. Kullananlar kesinlikle bu iki sorunu yaşamadıklarını soyluyorlar. Koyunların yunlerinde aslında derilerinden salgılanan lanolin diye bir yağ oluyor. Bu yağ yağmurda koyunların sırılsıklam olmalarını engelliyor. Su yunlerinin uzerinden kayıp yere dokuluyor. Ancak yun iplerden elbette bu yağ arındırıldığı icin yun su geciriyor. İşte yun bezlere ortalama 3 haftada bir defa lanolinleme işlemi yaparsanız yun bezleriniz artık su gecirmez dış bezler haline geliyor.

İc Bezler

İc Bezler bu zamana kadar gorduğum kadarıyla 4 farklı kumaş turunde olabiliyor.

1. Mikrofiber: Mikrofiber doğal değil sentetik bir kumaş turu. Sıvıyı en hızlı emen ancak uzerine basınc uygulandığında da sıvıyı en hızlı bırakan kumaş turu. Ayrıca cilde değmesi zararlı olduğu icin genelde 5 katlı ic bezlerin en alt ve en ustu pamuk veya bambu oluyor, arada 3 kat mikrofiber kumaş oluyor. Bu bezleri ekstra destekleyici bir bezle kullanmayınca bebek uzerine baskı yaptığında emdiği sıvıyı sızdırıyor. O yuzden tek bez yeterli olmuyor. Ayrıca mikrofiber uretim aşamasında cevreye cok ciddi miktarda atık uretiyor bu nedenle coğu kişinin tercihi mikrofiber bezler değil.

2. Pamuk: Bu bezler sıvıyı en hızlı emen ikinci kumaş turu. Ancak mikrofiber gibi emdikten sonra sızdırma yapmadığı icin ve sentetik değil doğal bir kumaş turu olduğu icin ic bezlerde en yaygın olanı pamuklu kumaşlar.

3. Bambu: Sıvıyı pamuktan daha yavaş emiyor, icinde tutabilme ve sızdırmama oranı da pamuğa gore daha az. Ayrıca kimyasal işlem goruyor kumaş haline getirilirken. Yine de sentetik olmadığı, sağlam olduğu ve cilde değmesine bir sorun olmadığı icin kullanan olabiliyor. Benim tercihim pamuktan yana. Daha doğal ve daha koruyucu bir bez pamuk.

4. Kenevir: İngilizcesi hemp diye geciyor. Turkce'de kenevir ipliği diye buldum sanırım doğru adı bu. Sıvıyı emme suresi en gec olan bu. Ancak bir kere emince de uzerine ne kadar baskı yapılsa da dışarı sızdırması cok zor. Adeta sıvıyı icine hapsediyor. Bu nedenle bebeğin cildine en yakın yere konmuyor cunku emme suresi uzun. Ancak one pamuk konup arkasına kenevir bez konunca pamuktan sızan sıvıyı kenevir bez emiyor ve uzun sureli bir kuruluk sağlıyor. Ozellikle geceleri pamuk bezin arkasına veya arasına destekleyici olarak koyuyorlar. Yıkanabilir bezlerde kolaylık sağlayan en buyuk taktiklerden biri kenevir kumaşlardan yapılan bezler. Yalnız yıkama sonrası kuruma suresi bir hayli uzun. Pamuğa gore birkac kat fazla sure bekleyebilirsiniz kuruması icin. Sıvıyı hapsetme ozelliği burada dezavantaj.

İc Bezler bu şekilde 4 farklı kumaş turune sahip genel olarak. Dizayn olarak da her marka farklı bezler uretmiş. Mesela tek kat kare kumaş var siz istediğiniz boyda katlıyorsunuz. Bebek bezi boyunda dikilmiş cok katmanlı bezler var. Veya 2-3-4 katlı ince kare kumaşlar var siz sadece uce katlayıp kullanıyorsunuz vs. Kimisi dış bezin icine yerleştiriliyor. Kimisi de dış bezin iki katının arasına yerleştiriliyor. Tercih annelerin.

Bu arada Turkiye'de maalesef yıkanabilir bez konusunda o kadar ceşitli urun yok. Olanları kullanıp memnun kalan da cok var ama. Bazıları da kendileri kesmiş, dikmiş, diktirmiş vs. Bazıları dış kalıpları hazır satın alıp ice muslin ortuleri katlayıp kullanmış. Ama bu işin kolaylıkla yapılabilmesi icin benim tercihim iyi bir markanın sadece bebek bezi olarak kullanılması icin urettiği bir urunu alıp sonradan pişman olmamak. Cunku bu urunler sızdırmaması icin defalarca test edilip uretilmiş ve sadece bu iş icin uretilmiş. Yazının sonuna Turkiye'de yıkanabilir bebek bezi satanların web sitesi ve sosyal medya hesaplarının bir listesini koyacağım.

HANGİ MARKA

Ben yurt dışında olduğum icin ilk etapta bulunduğum yerde kullanabileceğim guzel markalar var mı diye araştırdım ancak pek fazla secenek yoktu beğenemedim.

Ya Turkiye'den getirtecektim ya da amazondan satın alarak Amerika'dan. Nereden getirmek daha mantıklı olur diye fiyat ve kalite acısından cok araştırdım.

Turkiye'de en fazla urun ceşidi olan ve benim gorebildiğim kadarıyla en kaliteli olan Baby Neo markası. Fakat yine de amazonda satılan urunlerle kıyaslayınca baby neo dan cok daha kaliteli urunler vardı amazonda.

Turkiye'de zaten cok fazla secenek yok. Pamucco ve baby neo biliniyor. Birkac tane de az bilinen marka var o kadar. Ben başka goremedim. Pamucconun ic havluları pek beğenilmiyor anladığım kadarıyla. Zaten tek bir model sunuyor pamucco. O standardın ustune cıkamıyorsunuz. Baby Neo dışındaki markaların ic bezlerinin resimlerini hic beğenemedim. Hatta dediğim gibi baby neo bile yurt dışında satılanların yanında bir derece duşuk kalıyor kalite acısından. Ancak bir yıkanabilir bebek bezinden bekleneni vermeye yeter diye duşunuyorum kullanıcı yorumlarına baktığımda. Dolayısıyla Turkiye'de olsam mutlaka ic bezlerde baby neo dan farklı farklı ic bez alır hepsini denerdim. Hangisini beğenirsem ondan toplu satın alırdım.

(Guncelleme: Arada gecen surede Ecowoco markasını keşfettim. Ayrıca instagramda kendi diktikleri bebek bezlerini satan hesaplar gordum ve gayet guzel secenekler mevcut. Onların sayfalarını da ekleyeceğim yazının sonuna.)

Ayrıca burada ben dış kalıp ve ic bezleri ayrı ayrı araştırdım. Dış kalıpların coğu Turkiye'de de Amerika'da da naylon gibiydi yuksek oranda sentetikti ve fiyatları yuksekti. Bez ıslansa da dış kalıba kolay kolay bişey olmuyor, bezle silip dış kalıbı yıkamadan ic bezi değiştirip tekrar kullanmak icin yapılmış. Ama ben bebeğin bacak ve bel kısmında cildine değen yeri pamuklu olan ama hicbir yerinden sıvı gecirmeyen bir şey arıyordum onu da bir tek Pamucco markasında gordum. Belki başka marka da vardır ama pamucconun dış kalıplarını cok beğendim ben. Fiyatları da cok iyiydi. 5 adet dış kalıp 250 TL. Bu yuzden dış kalıpları pamucco dan alıp buraya getirmeyi planladım.

(Guncelleme: Turkiye'den pamucco dış bez getirttim. Pamucconun dış bezleri tek kat ancak ic yuzeyleri pamuklu olduğu icin her ic bez değiştirmede dış bezin de değişmesi gerekiyor. Benim getirttiğim 5 adet 1 numara pamucco dış kalıp yeterli değil. İc bez sayısı kadar almam gerekiyormuş onu sonradan anladım. Ancak Turkiye'den yun bez de getirttim. O nedenle pamuccolar hic olmasa da sorun yaşamayacağım. Şu an deniyorum. Hangisini beğenirsem ust bedeni ondan almayı planlıyorum.)

İc bezlere gelince, maalesef Turkiye'deki hicbir ic bezi beğenemedim. Dediğim gibi orda olsam baby neo ya mecburen bir şans verip onun bezlerini kullanırdım. (Guncelleme: instagramı sonradan keşfettim guzel ic bezler varmış ama ben aldım amazondan) Beğenmezsem ne yapar eder başka bir cozum arardım. Ama zaten bir yerden gelecekse bari daha kalitelisi olsun amazondan alayım diye karar verdim. Amazonda da fiyat olarak cok cok farklı standartlarda bezler var. Baby neo ayarında cok fazla marka var. Kullanıp memnun olan da cok var. Ama benim icime hicbiri tam sinmedi. Thirsties markasının urunlerini inceledim, kullananların videolarını izledim. Gorduğum kadarıyla sızdırma yapmayan ve uzun sure kuruluk sağlayan en kaliteli markalardan biri. Ayrıca baby neo ayarında dediklerim ic bezlerinde genelde pamuk veya bambu kullanıyor. Mikrofiberleri zaten elemiştim zihnimde yukarıda anlattığım sebeplerle. Fakat thirsties markası %45 organik pamukla %55 kenevir (hemp) ipinden olan iki kumaş turunu tek bir urunde birleştirerek normal yuzde 100 pamuk kumaşlara gore %25 daha emici ve sıvıyı tutucu bir bez uretmiş. Kolay kuruması icin de iki kat dikilmiş bir kumaş. Altı kesik poşet gibi yanlardan dikilmiş şekilde duşunebilirsiniz. Dolayısıyla kare şeklinde masaya serince bu kumaş 4 kat oluyor. Onu da uce katlayınca tam 12 kat pamuk kenevir ic bez oluyor. Bu şekilde 12 kat haliyle başka hicbir ek destekleyici beze ihtiyac duymaksızın dış kalıbın icine yerleştiriyorsunuz. Bu kadar. Ek bez ihtiyacı olmadığı icin bebeğin altında koca bir kalıp gibi de durmuyor. İnce kalıyor. Geceleri ekstra kuruluk icin kenevir pamuk ic bezleri de var normal bez boyunda dikilmiş katlama vs yapılmıyor onlardan 2-4 tane alıp sadece geceleri ekstra kullanılabilir.

Dolayısıyla benim dış kalıplarım Turkiye'den Pamucco markasından, ic bezlerim ise amazondan Thirsties markasından olacak. Ama orda olsam Baby Neo dan birkac adet alıp denemeden başka bir şey almazdım.

(Guncelleme: kenevirin cok gec kuruması ciddi bir sorun olabilir. Bezler yeterli gelmeyebilir. Bir tane kenevir bez alıp yıkayıp denedim iki gun surdu kuruması. Bu da benim gozumu epey korkuttu. Ayrıca bu markanın ic bezi yun donla kullanmaya cok uygun değildi. İc bezlerde mecburen fikrimi değiştirdim. Yuzde yuz pamuk bezlerden aldım.)

KAC ADET ALINMALI

Bezlerden kac adet alınacağı yıkama sıklığına bağlı. 1,2 veya 3 gunde bir yıkamayı tercih edebilirsiniz. 3 gunden daha fazla aralıklarla yıkamak bezlerde koku bırakacağından ve hijyen sorunu oluşturacağından maksimum 3 gunde bir yıkama yapılması gerekiyor. Her gun yıkamak zor olacağı icin ben ortalama 2 gunde bir yıkama yapılacak şekilde sayı vereceğim.

Dış kalıpları eğer dediğim şekilde ic yuzeyi de sıvıyı emmeyen kumaşlardan alacaksanız 6-7 tane almanız yeterli olacaktır. (Guncelleme: 3 taneyle idare eden de gordum.) Dış kalıp eğer kirlenmediyse 3-4 defa ic bez değiştirdikten sonra 1 adet dış kalıp değiştirebiliyorsunuz. İc bezi değiştirirken dış kalıbın ic tarafını sadece silmek yeterli. Pamucco dış kalıp icin kac tane yeterli olur bilmiyorum. Onun ic tarafa gelen kumaşı silinebilir mi yoksa yıkama mı yapılmalı bilmiyorum. Kullandıktan sonra buraya yorumlarımı da yazarım inşaallah.

Ozetle ici silinebilir turde olanlardan 6-7 dış kalıp 2 gunde bir yıkama yapan bir anne icin yeterli. Buraya minimum sayıyı yazıyorum. Sayıyı arttırmak herkesin kendi tercihine bağlı. Tek bedense sayı bu şekilde ama bir ust bedene gecerseniz daha az ihtiyac oluyor. 5-6 tane yeterli olabilir.

İc bezler ise sık değiştiği icin daha fazla olmalı. Yine 2 gunde bir yıkama yapan bir anne icin gerekli olan minimum ic bez sayısı 24. 1 numaralı boy veya tek beden boyda sayı aynı. Ust bedene gecerken 18-20 ye duşebilir.

Ozetle 2 gunde bir yıkama icin gerekli olan minimum bez sayısı:

Tek beden: 6 adet dış kalıp, 24 adet ic bez.

veya

Bir numaralı beden: 6 adet dış kalıp, 24 adet ic bez.
İki numaralı beden: 5 adet dış kalıp, 18 adet ic bez.

Bebeğin ve annenin durumuna gore bu sayılar artıp azalabilir ancak benim bu zamana kadar yaptığım araştırmaların sonucu ortalama olarak bu sayıyı veriyor.

Once mumkunse birkac farklı ceşitten sadece birer tane ic bez alıp hangisini daha cok beğeneceğinizi tespit edebilirsiniz. Ondan sonra en cok beğendiğinizden bir takım oluşturabilirsiniz.

Ekstra kuruluk isteyenler 2-4 adet gece kulanmak icin kenevir veya pamuk-bambu ic bez alabilirler. Kenevir sanırsam Turkiye'de yok.

BİR TAKIM YIKANABİLİR BEZ MALİYETİ

Yine ortalama 2 gunde bir defa yıkama yapmaya gore bir takımdan bahsediyorum.

Burda Baby Neo tek beden olduğu icin ona gore fiyat yazacağım cunku Turkiye'deki en iyi marka olarak sadece onu gorebildim ben. Başka bildiğiniz varsa siz yazabilirsiniz.

6 adet dış kalıp ve 24 adet ic bez.
2 adet kirli bez cantası (biri evde kirli bezleri biriktirmek, diğeri de dışarı cıkarken boş kirli cantası taşıyabilmek icin)

Baby Neo 1 adet dış kalıp fiyatları 83-100 tl arasında değişiyor.

İc bez fiyatları ise 28-77 TL arasında değişiyor.

Dış kalıplarda bildiğim kadarıyla 100 tl lik olanlar daha cok tercih ediliyor. Fiyatı ona gore hesaplayacağım

6 x 100 = 600 TL dış kalıp fiyatı

İc bezleri
de inceledim orda da tek beden organik sızdırmaz emici ped 55 TL ve fiyat aralığında orta bir yerde olduğu icin bunu şectim. Ben olsam bunu denerdim ilk.

24 x 55 = 1320 TL

Ekstra gece icin ic bez 2-4 adet eklenebilir. Sonucu cok etkilemeyecek ama onu da ekleyelim:

2'li bambu emici ekstra ped: 30 TL

2 Adet kirli bez cantası: 65 × 2 = 130

Toplam= 2080 TL

Yuvarlak hesapla ortalama 2000 TL ye bir takım oluşturmak mumkun.

(Guncelleme: İnstagramda satılan benzer urunlerde 1300 TL civarı bir set oluşturmak mumkun oluyormuş.)

Yıkanabilir bez kullanmasanız hangi tek kullanımlık bezlerden almayı duşunursunuz ona gore bebeğin kac aylık bez parasına bir takım yıkanabilir bez alınır ona gore hesaplayabilirsiniz.

Orneğin benim bu sitede en fazla duyduğum marka Sleepy. Bugun baktığıma gore e bebekte 120 adedi 200 TL ortalama.

1200 adet kullan at bebek bezi 2000 TL

Araştırdığımda gore ilk aylarda bebekler gunde ortalama 8 adet bez değiştiriyorlar. Boyle bir durumda 1200 adet bez 150 gunde kullanılacak demek. Yani 5 ayda 2000 TL.

Yıkanabilir bezlerin masrafını ise farklı ic bez kombinasyonlarıyla 1800'e kadar da duşurebilirsiniz. (Guncelleme: 1300'e kadar da oluyormuş)

Ozetle bebeğin ortalama ilk 5 ayda kullanacağı bez parasına bir takım yıkanabilir bebek bezi satın alınabiliyor.

Hatta tuvalet iletişimi yapan anneler cok daha az bez kullanıyorlar. 6-8 bezle gunu bitiriyorlar ve belki onlara 24 değil 16 ic bez yetiyor olabilir. O tamamen ayrı bir konu olduğu icin oraya girmiyorum pek cok video var tuvalet iletişimi konusunda.

Benim tercih ettiğim pamucco dış kalıp ve thirsties ic bezlerine gelince fiyat cok farklı cıkıyor.

(Guncelleme: burayı tamamen silip yeniden yazıyorum. Aldığım urunler yukarıda yazdıklarımdan farklı oldu. Mesela kenevir bezi iptal ettim, yun bez ekledim vs. Ben aldıklarımın fiyatını yazayım.

5 adet pamucco 1 beden dış kalıp 250 TL
3 adet Ecowoco yun bez (0-6 ay) 510 TL
Bu dış kalıplar Turkiye'den. Yun bez tek başına yeterli normalde. Pamucco deneme amaclı. Hangisini beğenirsem ust bedeni ondan almak icin.

24 adet Osocozy prefold ic bezler Amazon'dan 42 USD. Bugunku kurla 614 TL.

Yine Amazon'dan bu bezlerin bebeğin altından kaymaması icin uretilen aparat aldım. İngilizce snappi deniyor. Turkiye'de ne urunun adını bulabildim ne de satan bir yer gordum. Ama cok ciddi bir kolaylık bence. 3 tanesine 10 USD de ona verdim yani 146 TL.

Denemek icin de yaklaşık yine 146 TL civarı aldığım iki kenevir bez var. Bunlar misafirliğe gitme veya gece uzun sure bez değiştiremeyeceğim ekstra durumlar icin kurtarıcı mahiyetinde bezler. Duzenli kullanmayacağım.

Hepsi toplam 1666 TL tuttu. Bir ust beden artık tek beden oluyor. Bu aldıklarını beğenirsem ust bedenine de yaklaşık 1300 TL civarı bir masrafım olacak. Cantasını henuz almadım onla birlikte bir bebeğin butun bez ihtiyacını toplam 3000-3100 TL civarı bir masrafla halletmiş olacağım.)

Bulunduğum yerde 1 yıllık bebek bezi masrafı 6000 TL civarı. Yani ben de ortalama 6 ay boyunca kullanıp cope atacağım ici kimyasal ve kalitesiz liflerle dolu olan bezlere vereceğim parayla tertemiz bir tam takım almış olacağım. Allah nasip ederse sonraki bebeklerde de aynı setleri kullanmaya devam ederim.

Ayrıca bunun doğrusu yanlışı da yok. Bazıları yarı zamanlı yıkanabilir bez yarı zamanlı kullan at bez kullanıyor, bazıları 6 aylıkken başlıyor vs vs... Herkesin maddi durumu, fiziksel olarak veya psikolojik olarak 2 gunde bir bez yıkamaya bakışı, veya cişli kakalı bezleri makineye doldurma konusunda hijyen duşunceleri vs konuya bakışını etkileyebiliyor. Bu yuzden herkesin duşuncesi, tercihi, tecrubesi bambaşka. Benim tercihim de bu yonde oldu. Daha hic denemedim cunku henuz doğuma daha var. Doğuma kadar rahat rahat araştırayım diyordum artık araştırmalarımın sonuna yaklaştığımı, yeni pek bir şeyle karşılaşmadığını fark edince kararımı verip bulduklarımı buraya yazdım. Deneyince ne olur hic bilmiyorum ama bir gun bunun tam tersi bir noktaya gelirsem bile burada paylaşma niyetindeyim. Yaşamadan, denemeden tahminde bulunmak cok zor. İnşaallah gercekten dedikleri gibi kolay olur da devam edebilirim.

Cok uzun bir yazı oldu farkındayım ama yıkanabilir bezlere ilgisi olmayanlar zaten baştaki paragraflarda okumayı bırakmıştır. İlgi duyanların ise soruları bir nebze cevaplanmıştır umarım...

Yıkanabilir Bezleri İncelemek İcin

BabyNEO Yıkanabilir Bebek Bezleri Alışveriş Sitesi BabyNEO Yıkanabilir Bebek Bezleri ailelere %70'e varan oranlarda tasarruf etmelerine, bebeklerini daha sağlıklı yetiştirmelerine ve aynı zamanda cevreyi, doğayı korumada yardımcı oluyor. Bebeğiniz icin en uygun BabyNEO urunlerini sitemizden satın alabilirsiniz.
www.babyneomarket.com

Urunlerimiz – Pamucco www.pamucco.com

Organik Yıkanabilir Bebek Bezi En Uygun Fiyatlarla | Ekolojik/Saf Yun/Pamuk Urunler Organik Yıkanabilir Bebek Bezi En Uygun Fiyatlarla | Ekolojik/Saf Yun/Pamuk Urunler | En uygun fiyatlarla en uygun urunler.
www.ecowoco.com

YBB satış sayfası