Muhafazakar kadın magazin ve moda dunyasında neden yok?

Uzun zamandır uzerinde duşunduğum cevap aradığım bir husus var. Bizim mahallenin magazin ve moda dunyası yok. Moda ile ilgili bir iki dergi cıktı ama kapsayıcı olamadı. Butunleşemedi camiayla.

Dunyayı takip ettiğinizde -Ortadoğu haric- gundem ne olursa olsun muhakkak hayatın devamlılığını vurgulayan fotoğraf kareleri vardır. Magazin dunyasının cazibesi buradan kaynaklanıyor biraz da. Siyaset, ekonomik sıkıntılar yoruyor insanları, renkli bir şeyler gormek istiyor. Farklı dunyaları merak ediyor. Takdir eden de, acımasızca eleştiren de takip ediyor magazini.

Sanırım fıtratımızda var…

CAMİA EN ŞAŞALI DONEMİNİ YAŞIYOR AMA BİR EKSİK VAR.

Ulkemizin de başarılı bir magazini var ama eksik. Benim dunyam yok mesela magazin dunyasında. Haftanın şık kadınında ben yokum, benim gittiğim duğunler, toplantılar yok. Gittiğim kafeler yok.

MuhafazakÂr camianın sosyal hayatının en şaşalı donemini yaşadığımız zaman diliminde neden eksiğiz, neden yokuz?

Bu duşuncelerimi percinleyen bir olay yaşadım gecenlerde. İstanbul ’un Fatih semtinde, 22 yaşında dunya tatlısı bir genc kızla tanıştım, sohbet ettik.

Aslen Cezayirli. Ulkesinde yaşamak istemiyor. “Dunyayı gezeceğim ve hangi ulkeyi seversem orada yaşayacağım” dedi. “Neden ulkende yaşamak istemiyorsun?” diye sordum. ‘Hic bir sosyal alanımız yok, kulturel etkinlikler yok, genclere dair bir yaşam yok Cezayir ’de” diye cevap verdi.

Doğduğu-buyuduğu topraklarda yaşamak istemeyen bu genc kız mı suclu? Ona yaşam alanı sunamayan ulkesinin yoneticileri mi?

Bu sorun aslında tum Ortadoğu ’nun sorunu. Gormezden gelirsek bizim de sorunumuz olacak. Genclerimizin sadece din ile meşgul olmasını, okuluna gidip-gelmesini, kendine benzeyen arkadaşları olmasını istiyoruz. Renkli bir dunya var ama gozlerini kapatsınlar istiyoruz.

Turkiye, model olabilecek kapasitede bir ulke ama bu alandaki boşluğu doldurmak icin hicbir gayret yok.

MUHAFAZAKAR KADIN MARKAYI BİLİYOR AMA MODACIYI TANIMIYOR.

Bizim mahallenin zengin kadınlarına marka nedir diye sorsanız, size dunyaca kabul gormuş, (hepsi Avrupalı) isim yapmış markaların canta, ayakkabı ve eşarp isimleri sayabilir ama modacı soyleyemez.

Daha ilerisi yok, cunku Avrupa ’daki modacılar tesetturlu değil.

İslam Dunyası zaten bu işlerle ilgilenmeyi mekruh gorur, zaman israfı gorur ama parasını gider eleştirdiği dunyaya verir. Eleştirdiği dunyayı acıktan kucumsese de gizliden hayran hayran izler.

Kısacası, neden İslam dunyasından dunyayı peşinden surukleyecek bir isim cıkmıyor? Neden kendi markamızı yaratamıyoruz? Neden hayatın canlı ve renkli kısmını yok sayıyoruz? Bunu anlamak ve sorgulamak uzere bir yazı dizisi hazırladım. Renkli soyleşilere hazır olun.

---------------------------

UNLU MUHAFAZAKAR EŞLERİNİ GİYDİREN TERZİ ANLATIYOR.

İsmet Guven, muhafazakÂr camianın tanınmış bir terzisidir. Turkiye ’nin first lady ’lerini, belediye başkan eşlerini, kısacası siyasetci eşlerini giydiren bu başarılı adamla şık ve mutevazi atolyesinde soyleşi yaptık.

Sare Davutoğlu, Sevgi Kurtulmuş, Esra Albayrak Erdoğan ve Sumeyye Erdoğan ve Numan Kurtulmuş gibi unlu isimleri ağırladığı atolyesinde bir tane ‘unlu fotoğrafı ’ goremezsiniz. Nedenini sorduğumda verdiği cevap “ Valla aklıma gelmedi Ayşe gerek de gormedim ama hatıra olması acısından bunu duşuneyim.”

İsmet Guven kimdir?

41 yaşındayım, Aslen Sivaslıyım. İlkokul bittikten sonra ailemle birlikte İstanbul ’a goc ettik. Evliyim ve bir kız babasıyım.

KADIN ZOR DEĞİL, AMA ZITLAŞMAMAK LAZIM.

Terzi olmaya nasıl karar verdiniz?

Ben okumak istemedim. Ailem meslek sahibi olmamı istedi. Terzilik ve marangozluk arasında tercih yapmam gerekti. Marangozluk cok tozlu olduğundan istemedim, terziliği sectim. Cırak olarak başladım.

Kendi işinizi ne zaman kurdunuz?

1987 yılında işe başladım. 1999 yılında da kendi atolyemi kurdum.

Neden kadın terziliği, kadınlarla calışmak zor değil mi?

Ozel bir nedeni yok. Elbette psikolojileri farklı ama işini guzel yaptıktan sonra sorun olacak bir şey yok.

Kadınların dilinden anlıyorsunuz yani?

Anlıyorum diyelim. Kadınlar zor değil aslında. Zıtlaşmamak lazım. Dediklerini yapmasan bile yapıyormuş gibi olmak lazım (guluyor). Guven vermek cok onemli esasında.

KADINLAR KUAFORUNU VE TERZİSİNİ ZOR DEĞİŞTİRİYOR.

Kadınlar kuaforlerini kolay değiştirmezler, terzileri de boyle midir?

Evet oyledir. Zamanla muşterinizin tarzını ve ne istediğini oğreniyorsunuz. Birlikte karar veriyorsunuz, dolayısıyla bir bağ oluşuyor.

Bir de kadınlarda erkeklere gore şoyle bir fark var. Bir iki muşterimle başka bir terzi de rastlaştık mesela. Mahcup oluyorlar, yuzume bakamıyorlar filan. HÂlbuki bu cok doğal bir durum. Ozellikle referansla gelen yeni muşterilerim bazen fiyatlarımı fazla bulup başka terziye gider. Umduklarını bulamayıp geri gelirler. Hic takılmam boyle şeylere. Neticede ben işimi yapıyorum.

EKONOMİK KRİZDE İŞİMİZ AZALMIYOR TAM AKSİNE ARTIYOR.

Peki, ekonomik krizler veya ulkenin gundemi etkiliyor mu işinizi?

Hicbir şekilde etkilemiyor, aksine iş yoğunluğumuz artıyor. Genelleme yapmak cok doğru değil ama kadın ac kalmadığı surece giyiminden vazgecmez.

Bu kadar unlu kadınları giydiriyorsunuz, bir anlamda mesleğinizin duayenisiniz. Neden Turkiye sizi tanımıyor?

Estağfurullah ama benim duayen olmak gibi bir arzum yok. İşimi iyi yapmak, muşterilerimi memnun etmek, paramı helal kazanmak derdim. Tanınma mevzusu benden de kaynaklanıyor biraz. Reklam yapmıyorum ve bir yerlerde gorunmekten sıkılıyorum. Biraz da muşterilerim tesetturlu kadınlar olduğundan kıyafetlerini bir erkek terziye diktirdiklerini soylemekten imtina ediyorlar.

Unlu muşterinin sizin icin onceliği var mı?

Hicbir onceliği yoktur. Unlu veya sıradan fark etmez genellikle bizde son dakika işleri cok olur. Bunu da ancak hatır icin yaparım. Hic tanımadığım bir muşteri bile olsa ihtiyacının aciliyetine inanırsam işinin gorulmesi acısından gece bile calışırım ama diğer muşterimi mağdur etmem. Prensiplerim vardır ve bunlar her muşterim icin eşittir. Benim icin ucretini veren her muşteri aynı hizmeti alma hakkına sahiptir asla hakkımın fazlasını kabul etmem.

SARE HANIM 15 YIL ONCE NE İDİYSE BUGUN DE OYLE

Bir muşterinizin unlu olmadan onceki talepleriyle unlu olduktan sonraki talepleri arasında fark var mı? Sare Davutoğlu mesela.

Tabii. Daha stresli oluyorlar. Goz onunde olduklarından daha secici oluyorlar. Sare Hanım 15 yıl once ne ise bugun de o cizgidedir. Zerre kadar değişiklik yoktur.

Peki, ne tarz kıyafetler tercih eder?

Klasikcidir, detaycıdır. Oyle model ceşitliğine oncelik vermez. Kumaşın kalitesi ve rengi onemlidir onun icin.

SEVGİ KURTULMUŞ SON DAKİKACIDIR.

Sevgi Kurtulmuş?

Sevgi Hanım son dakikacıdır. Bir kıyafet bulur kendine, kombin eder ve gider. Detaylara cok takılmaz. İkisi de sevdiğim muşterilerdir, Allah yollarını acık etsin.

MUHAFAZAKAR KADIN ARTIK DAHA DAR KIYAFETLER İSTİYOR.

Muşterilerinin kıyafet konusundaki talepleri eskiye gore değişti mi?

Cok değişiklik yok aslında. Şoyle diyebilirim, eskiden daha bol kıyafet diktiriyorlardı şimdi biraz daha dar istiyorlar. Ozunde kapanma var yine ama İslami acıdan olan cekinceler eskiye nazaran az. Kadının sosyal hayatın icinde daha aktif olmasının etken olduğunu duşunuyorum. Daha rahat ve pratik kıyafetleri tercih ediyorlar.

Kadınların kıyafet konusunda ortak istekleri var mı?

İstisnasız, ince gorunme isteği.

Fatih semtindeyiz ve burada dunya kadar tesettur mağazası var. Kadınlar neden bu mağazalara gidip giyinmiyorlar da size diktiriyorlar?

En onemli etken şu, tesettur mağazalarında bir modelden yuzlerce var. Pişti olma ihtimalleri yuksek. Zaten giyindiği camia belli. Biz de boyle risk yok. Hazır giyimde tam olarak uste oturmuyor olabiliyor kıyafetler.

Daha mı ozel hissediyorlar kendilerini?

MUŞTERİ GELİP SARE HANIM ’IN ELBİSENİNİ AYNISINI İSTESE?

Peki, bir muşteri gelse dese ki “Ben Sare Davutoğlu ’nun kıyafetinin aynısını istiyorum.” Diker misin?

Modeli yaparım ama model ve renk aynı kıyafeti kesinlikle dikmem.

Muşterilere karşı yaklaşımınız nasıldır?

Muşteri velinimettir. Memnun ve mutlu olmaları benim icin cok onemli. Bazı muşterilerim gelir kıyafetini giymeden alıp gitmek ister. Ben ısrar ederim, sorun olabilir giyin diye. Ama beni cok zorlayan ve boğan muşteri olduğunda kim olursa olsun dikmem.

Muşterilerinizin geneli tesettur kıyafeti mi talep ediyor?

Yuzde doksanı tesetturlu.

NUMAN BEY ’İN KIYAFETLERİNİN TADİLATINI YAPIYORUM.

Erkek giyim konusunda da iyi olduğunuzu ve hatır icin diktiğinizi biliyorum. Atolyenizi erkek muşterilere acmayı duşunuyor musunuz?

Hatır icin dediğin Numan Bey ’dir ama genel olarak kıyafetlerinin tadilatlarını yaparım. Kendisi sevdiğim bir insandır. Bu alanda kendimi cok iyi gormuyorum. Bilmiyorum, belki surekli yapmadığım icindir.

COK PARA HARCANIYOR AMA MAALESEF GORUNMUYOR.

Tesettur dunyasının modası olmalı mı?

Belirli cizgiler icinde kesinlikle olmalı. Bu alanda şıklık var, ciddi paralar harcanıyor ve gorunmuyor. Kadınlar normal abiye modellerini tesetture uygulamaya calışıyor. Maalesef bu alanda tasarımdan sunumuna kadar olan sureci takip edebilecek yetişen insan yok.

TESETTURDE SIRADIŞILIĞA HEHUZ HAZIR DEĞİLİZ.

Neden tesettur camiasında dunyaya acılabilen bir isim yok? Sıradanlık var, birbirine benzeyen kadınlar var. Talep mi yok? Talebi karşılayacak insan mı?

Şoyle soyleyeyim; ben sıra dışı olarak tabir edebileceğimiz tarzda kıyafetler tasarladım ama talep olmadı. Talep olmayınca yapmadım. Bu diğer arkadaşlar icin de aynıdır, talep olmayınca kimse risk almıyor. Tesettur alanında cok sıra dışılığa hazır değiliz diye duşunuyorum.

HAYRUNNİSA GUL VE ESRA ALBAYRAK ERDOĞAN ’IN KIYAFETLERİNİ BEĞENİYORUM.

Siyaset dunyasında kıyafetlerini beğendiğiniz kadın var mı?

Hayrunnisa Gul.

Gencler tesettur kıyafet konusunda bizim jenerasyona gore cok farklı. Tesetturu sadece başlarındaki eşarp olarak algılıyorlar. Ortaya garip bir kıyafet tarzı cıkmış durumda. Bir rol model mi yok?

Yok tabii. Benim eşim ve kızım da tesetturlu ama kızımın giyim tarzı annesinden farklı. Genc jenerasyon bana gore tam olarak tesetture uygun giyinmiyor.

Genc jenerasyondan beğendiğiniz bir isim var mı?

Ben Esra Albayrak Erdoğan ’ı cok beğeniyorum. Kendisi sade ve şık giyinmeyi tercih ediyor. Bunun yanı sıra cok hanımefendi, asil ve mutevazı bir genc kadındır.

CUMHURBAŞKANI HEM ŞIK GİYİNİYOR, HEM DE İYİ TAŞIYOR.

Peki, en şık erkek siyasetci kim sizce?

Cumhurbaşkanımız. Hem şık giyiyor, hem guzel taşıyor. Kendisine bir gun kıyafet dikmek isterim.

Şık olmak parayla mı olur?

Kesinlikle hayır. Şıklık parayla olmaz. Ayrıca sadece kıyafet değildir insanı şık yapan.

Ayşe Baykal