Ninenin MektubuAmanın yavrım,
Ben oyle duyuyom, o gocuman memleketlerde cicili bicili, boyalı moyalı, şıngırdak fıngırdak, kirpikleri takma, sacları sokma, onlan bunlan duşup kalkma, gozleri elde, etekleri belde, artanı da yerde, sıska mıska, şıbıldak gibi bazı, cirkin mirkin hanımlar, gızlar oluveriyormuş… Amanın onlara tutuluveren de, yanıveren de deme yavrım. Alceen gızın soyu sopu belli, sacı sırma telli, eline el değmemiş, kotu sut emmemiş, sevisi derinde, eti butu yerinde olmalı. Dizine otutturuverdin mi kucağın dolmalı, domuz hem evlenince pazara kadar değil, mezara kadar varmalı. Ee hanım dediğini de alaya kattın mı, koluna taktın mı yakışmalı, duvara attın mı yapışmalı. Bu sozlerimi eyi dinle bakem, bi kulağından sok da ote kulağını tıka, cıkıvermesin len. Senin nazlı Eminen ne gune duruyo?
Gecenlerde ekmek ediyodum. Accık hamurum kaldıydı. Emine gelivedi. "Koley gelsin ninem" deye artanını da o edivedi sağolsun. Maşallah bi olmuş hopur hopur. Dilim dağı taşı gırkbin kere maşallah… Amanın, artanını da o ediverdikten sonra iki supurgu calıvedi avluya, malların altlarını kuruyuvedi. Ben de ah benim ak topanım, govercinim, kalem kaşlım, nazlı gulum, mor zumbulum, al burgulum, bol gorgulum, naha Alah seni allı başlı gelinler edivesin, muradına er, gonca guller der, naha evlerine sarı sarı buğdeyler yağıvesin deye dualar edivedim. Giderken de senin hesabiyetine şoole "e gelinim olmecen mi len?"… Sarmeştim de iki yaneceğinden şappudu şuppudu opuvediydim. Amanin misler gibi kokuyo len. Ee opmek filan deyince o gul yuzun guluyo de mi? Seni gavurun p... seni! Emi gel yavrım, yokluğun koz oluyo yureğimde.
Dun akşamustu kırmızı fistanımı geydim de şoole cami duvarına doğru yukarı cıkıyodum. Elimi ardıma kodum. Bizim Zartlak Osman pencereyi acmış, bende şoole oturdum. Bi de iradyoyu sonuna kadar actıttırmış da havaları dinliyon deyyodum. Beni goruvedi, "ninee!" dedi. "Eeey!" dedim. "Gel de bi accık oynayıvee" dedi. "Beni mi deyyon ay oğlum" dedim. "Heee" dedi. "Uleen" dedim, "benden gecti gari a yavrim. Sen o karını, Gıygıdı İbram'ın gızını bi cıscıbıldak soy, koyun delikanlılarını unle, onların garşısında boyle şakkıdı şukkudu bi oynatıve!". İyi dememiş miyim len? Sen olmayınca yokluğun koz oluyo yureciğimde. Gel gari yavrım. Yollara bakıttırma, gozumuzden yaş akıttırma. Gel gari yavrım, gel gari! He hey…