ATAN ALIR SPOR:
Mahalle macları genellikle caddelerde yahut bahcelerde yapıldığı icin topun kacma olasılığı olan cok yer vardır. Top bir yere kactığında topu kacıran takımın karşısındaki takım hemen,
"Atan alır sipor." der.
Top onların sahasında auta cıkmış olduğu halde karşı takım topu almak zorunda kalır.
ELİN AVANTAJI OLMAZ:
Takımlardan biri ataktadır. Defans oyuncusu topu elle keser fakat pozisyon devam eder ve gol olur. Golu yiyen takım el var diye mızırdar. Karşı takım,
"Avantaj olum." der.
Hemen akabinde kaleci
"Ulan elin avantajı olmaz." diye haykırır.
Bir yere varılamaz. Kısır dongudur.
ADAMIN GOL DİYO:
Gol atılır fakat yiyen takım saymaz. Hep bir ağızdan "Direk ulan." diye anırmaktadırlar. Fakat iclerinden biri, "Gol abi." der. Karşı takımdan bunu duyan biri direk atlar ve,
"Ulan adamın gol diyo." diye serzenişte bulunur.
Gol sayılır, adam dovulur.
ABANMA YOK:
Genelde kucuk cocuklar arasında yaygındır. Kaleciler abanma yok derler. Aralarından yaşca buyuk olanı "Lan karı mısınız." dese de abanma olmaz.
GONUL ALMA:
Buyuklerle kucuklerin ortak oynadığı macta buyuklerden biri gaza gelip kucuk bir cocuğa sert girince direkt penaltı olur. Nerede olursa olsun. Kucuk cocuk sevilen bir simadır ve faulu yapan abidir. Penaltı kullanılır, genelde gol olmaz cunku kalede bir ayı vardır ve penaltıyı atan kucuk cocuktur.
KALECİ DEĞİŞTİN 2 PENALTI:
Herhangi bir penaltı pozisyonunda kaleye hemen forvetin etkili silahlarından biri gecmek ister cunku o her mevkide iyidir. Buna karşılık karşı takıma teselli olarak ekstra bir penaltı verilir. 1+1=2.
3 KERE SEKTİRME:
Kaleci degaj kullanırken eğer yanında bir rakip forvet varsa topu 3 kere sektirir ve,
"Acılsana ulan uc kere sektirdim işte." der,
rakip acilir. Ne keyiflerdi bunlar bea. Bak gozlerim dolu dolu oldu.
1'E 1 ATIŞ:
Cift penaltı sisteminde eğer birinci penaltı kacarsa ikinci şans vardir ama gol olursa ikinci şans kullanilamaz. Bunun mantiğını hala cozebilmis değilim.
SAĞLIK ONLEMLERİ:
Bazen top insanın pek munasip olmayan bi tarafına gelir, herkesin reaksiyonu aynıdır:
"işe işe!."
Uygun araziye ciş edildikten sonra maca devam edilir.
AHENKLE DANS EDEN SACLAR:
Mahalle maclarında her zaman sacı ince telli ve uzun olan kişiler vardır. Bunlar geriden topu alıp butun gucleriyle ileri koşarken kafalarını ileri doğru atarlar. Amac gol atmak ya da rakibi calımlamak değil, sacların ruzgarda ahenkle dans etmesini sağlamaktır. Bu kişiler buyuyunce Umit Davala gibi olurlar.
TOP KURTARMA OPERASYONU:
Top zırt pırt araba altına kacar. Boyle durumlarda, sahadaki en celimsiz ve en hop-zıp kişi, en iri iri kişi tarafından topu almaya gonderilir. Arabanın altına kacan toplar tam ortasında durur bazen, kimse yetişemez oraya. Bu sefer taş atma ve sopayla itekleme faslı başlar. Arabanın egsozuna vurulan birkac darbeden sonra top yuvarlana yuvarlana cıkar bir taraftan; artık koşarak maca geri donme zamanıdır.
AT BAKİİM AABİNİN KILLI GOĞSUNE... :
Ya ne iğrenc bir şeydi bu. Sen takımını kurmuşsun, paşa paşa macını yapıyorsun. Muhtemelen yaşca ve boyutca senden buyuk olan eleman damlar, bu gereksiz cumleyi sarfederek maca dahil olur, tadımızı tuzumuzu kacırır.
GOL DİİL OLUM BEL USTU :
Minyatur kale maclarda topun elle tutulmasına engel olunmak icin getirilmiş bir cozumdur ancak bel ustu gibi kişiden kişiye değişen ve ispatı zor bir kriter getirdiği icin nice kavgaların cıkmasına, nice başların yarılmasına sebep olmuştur.
FASULYE :
Oynayacak kişi sayısının tek olması ve kimsenin oyundan cıkarılarak kalbinin kırılmak istenmemesi durumu sozkonusu olur sıkca. Bu durumda futbol kariyeri en berbat durumda olan fasulyeden tabiri ile adlandırılarak birinci devre bir takımda ikinci devre bir takımda oynatılarak ufacık yureklere ve beyinlere adaleti yerine getirmiş olma duygusu zerk edilir.
ARTİST AMCA :
Bazen kucukler kendi aralarında oynarken eli torbalı bir iş donuşu adamı maca dalıp topu kucuklerin ayağından alır ve aptal aptal şeyler yapmaya başlar. Eğer adam yetenekliyse bir iki numara yapıp cocukların aklını alır. En sonunda topa hızlıca vurur. Cocuklar topu yakalayamaz ve top uzağa gider. Eli torbalı iş donuşu adamı yaptığı ufak hareketten mutlu bir halde evinin yolunu tutarken cocukların "hay ........., top ta .............. gitti, kim alcek lan topu?" dedikleri duyulur.
ELDEN GOL OLMAZ :
Paşa paşa oynuyoruzdur, adamın tekinin eline carpar top, biz dikeriz topu, hemen bi mahalle macı oyun kuralları uzmanı portler oradan bir yerden ve der ki, "Elden gol olmaz"! Ulan niye olmasın hasta mısın sen? El kararı verilmişse, bunun sonucu frikiktir. Herkes de kabullenmiştir elden gol olmayacağını, hatta baraj bile kurulmazdı bazen. Ben de buyuyunce oğrendim elden direkt kaleye cekilip gol atılabileceğini. Oğrendim de ne oldu, o caanım frikikler geri mi geldi?
UC ADIM ACILMAK :
"Uc adım acılmak" denen olayı atlamak , senelerini betonda top oynayarak, dizinde o cok derin olmayan ama surekli yanan yaralarla dekore eden bir cok mahalle topcusunu uzecektir. Top frikik noktasına dikilir ve rakip barajın ustune doğru adeta 'onlar orda diilmişcesine yurunur'. Kocaman uc adım atılır ve baraj goğusle itmek suretiyle uzaklaştırılır. Adımların buyukluğunden şikayet edenler iki kere "o-ha" der.
TEKNİK VURMAK :
Penaltı vuruşlarında en bıckın forvet oyuncusu sahne alacağından kalecinin gozu korkar. Hemen ici rahatlatılır: "Korkma olum, teknik vurcam".
KALECİ DUZENİ :
Mahalle maclarında rastlanan pek cok tatsız durumdan sadece biridir kalecisizlik. Herkes kendisini ispatlamak ve golleri yağmur edip yağdırmak istediğinden kimse kaleye gecmeyecektir. Adil duzen ilk "kalede son" diye bağıranı kayırmaktadır. Hemen arkasından gelen "son bir", "son iki".. gibi cığlıkların sonunda artık son kac olduğunun bir onemi kalmayan ağır kanlı arkadaş kaleye gecer. Kaleci gerek iki golde bir, gerekse dakika ayarıyla eldivenleri bir sonraki arkadaşına teslim edebilir. Nizam boyle emreder.
DİZİN KANIYO :
Arkadaşın biri "iyi orta gol getirir" diye bağırır o da iyi bir orta yapmaya calışır ve ortasını yaptıktan sonra duşer. Arkadaşın dizi kanıyordur ama farkında değildir birisi ordan "olum dizin kanıyo" der ve olan olmuştur dizi kanayan cocuk ağlamaya başlar.
Ee bir de her zaman bağırılarak soylenen sozler vardır;
- Avut be olum avut
- Kasti faul yapma lann
- Direk abi direk
- Valla gol diil
- Abi siz cok guclu oldunuz ya
- Mithat'ı bize verin, Mete'yi siz alin
- Ahh bacağım
- Annem anneeem
- Top benim oolum istediğimi oynatırım
- Beşte devre onda biter
- Santra yapın lan santraaa
- Şahsi oynama olum pas ver
- Abanma beee
- Yuhhh o da kacar mı
- Hakeme gozluuuk
- Ortanı goriim
Akşam herkes eve gidip yattığında da hep o gunku macı, varsa attığı golleri, kacırdıklarını, bir sonraki maclarda yapmayı planladığı hareketleri hayal ederek uykuya dalar. Bu planlanan ama becerilemeyen hareketlere girmiyorum. Ben mahalle macı kurallarının nasıl bilindiği sorusuna ise kalıtsal diyorum.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sohbet Muhabbet
- Geyik
- Mahalle Macları