Ukrayna'nın savaşla beraber Rus kontolune gecen ayrılıkcı Donbas bolgesinde referandum sona erdi. Ukrayna'dan 2015 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk'ın yanı sıra Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı saldırıların ardından Rus ordusunun kontrolune gecen Zaporijya ve Herson bolgelerinde referandum duzenlendi. İHA'nın haberine gore bolgenin Rusya topraklarına katılımı icin duzenlenen sozde referandumlarda oylarını kullandı. Zaporijya'da oyların yuzde 47'si sayılırken, sandık cıkış anketlerine gore oy kullananların yuzde 97,74'u Rusya ’ya katılıma “evet”, yuzde 1,43'u ise “hayır” dedi. Donetsk ve Luhansk'taki referandumda ise oy kullananların yuzde 97 ’si, Herson Bolgesi'nde ise oy kullananların yuzde 87,42'si ise sandık cıkış anketlerine gore Rusya'ya katılımı destekledi. Secimleri izlemek icin bircok ulkeden bağımsız gozlemciler bolgede bulunurken, Donetsk Secim Kurulu, gozlemcilerin secimlerde herhangi bir ihlal kaydetmediğini duyurdu.

İlk sonucların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin Genel Sekreteri Andrey Turcak'ta acıklama yaptı. Secimlerin meşru olduğunu savunan Turcak,
"Referandum herkes icin şeffaftı. Meşru olduğu şuphesiz. Milyonlarca Donbass sakini secimini yaptı" dedi.
Ote yandan oyların sayıldığı surede tum bolgelerde guvenlik onlemleri hala en ust duzeyde tutulurken, oy sayımlarının gece yarısından once tamamlanması bekleniyor. Bolgelerdeki secim komisyonları referandumlara katılım oranlarına henuz bilgiler paylaşmadı.