Bush’un yukardakiyle kırmızı telefonu mu var’
‘Afganistan ve Irak’a beni Tanrı gonderdi’ dediği ileri surulen ABD Başkanı Bush hem tepkiye yol actı, hem de alay konusu oldu. ITN Televizyonu, ‘Bush ile Tanrı arasında kırmızı telefon mu var?’ derken, din adamları ‘Dunyada secilmiş ulus yoktur. Kimse kendisine boyle bir gorev vehmedemez’ dediler. Beyaz Saray ‘Bush bu sacma sozleri asla soylemedi’ diye acıklama yaptı.
BEYAZ Saray, Başkan George Bush’un, Afganistan ve Irak’a saldırırken Tanrı’dan ilahi emir aldığı yonunde ifadeleri asla kullanmadığını acıklayarak, kesin bir dille yalanladı. Ancak Bush yine de sert bicimde eleştirilmekten de, tiye alınmaktan da kurtulamadı.
Beyaz Saray sozcusu Scott McClellan, olayı yalanlarken, ‘Bu, sacma. (Bush) Asla boyle sozler etmedi’ dedi. Buna karşılık, İngiliz ITN TV’sinin internet sitesinde konuyla ilgili haberde, ‘Bush ile Tanrı arasında kırmızı telefon hattı var’ şeklinde espirili bir başlık kullanıldı.
ITN ayrıca, Bush’un Tanrı’dan ilahi emir alıp alamayacağı konusunu din adamlarına danıştı. Bath ve Wells, Oxford, Coventry ile Worcester piskoposları, şu yanıtı verdiler:
‘Dunyada secilmiş bir ulus yoktur. Hicbir ulke, kendisini kurtarıcı olarak gormemeli. Ve hicbir ulus, tanrı tarafından ozel olarak gorevlendirilmemiştir.’
EN DİNDAR BAŞKAN
40 yaşında alkolizmle mucadele ederken Hıristiyanlığı keşfederek, dine donen Bush, ABD tarihinin en dindar başkanlarından biri olarak niteleniyor. Hatta bunu acık bir şekilde dile getirip, politikalarını ona gore ayarlamaya calışan en curetkar başkan olarak da one cıkıyor. Dindarlığıyla gurur duyduğunu her fırsatta dile getiren Bush, bu yonuyle ulkenin ozellikle en geri kalmış orta kesiminden buyuk destek alıyor.
BLAIR İLE SAVAŞ DUASI
Bush’un dindarlığı ve politikalarında dinin etkisiyle ilgili bircok ornek veriliyor, bircok hikaye anlatılıyor. Diplomatik cevreler, Bush’un, İngiltere Başbakanı Tony Blair’i de kendine benzetmeye calıştığını savunuyorlar. Yeni muhafazakar (Neo-Con) olarak nitelenen Blair’in, bunun bir orneğini Bush’un Teksas’taki ciftliğinde yaşadığı ifade ediliyor. 2002 yılında, birlikte Irak’a karşı prensipte savaş kararı aldıktan sonra, Bush ile Blair’in, birlikte zafer icin dua ettiği anlatılmıştı. Blair, bu iddiayı şimdiye kadar ne doğruladı, ne de yalanladı.
ELCİ BUSH
Watergate skandalını ortaya cıkaran Washington Post editoru Bob Woodward, Bush ile arasında gecen konuşmaları, gecen yıl cıkan kitabında şoyle anlatıyor:
‘2003 yılı Mart ayında Irak’ı işgal emrini verdikten sonra, Beyaz Saray’ın bahcesine cıkıp, askerlerini koruması icin Tanrı’ya dua ettiğini soyledi. Bush, Tanrı’nın emrini yerine getirebilmek uzere guc vermesi icin de yakarmış. Sonra Bush bana, ‘Savaşı haklı gostermek icin, Tanrı emrine dayandıramam. Yine de, onun emirlerini yerine getiren iyi bir elci olmak icin dua ediyorum. Tabii sonra da affetmesi icin dua ediyorum’ dedi.’ Bir başka anısında Woodward, Irak savaşıyla ilgili olarak, bu konuda şuphesiz cok tecrubeli olan eski başkan babasına danışıp danışmadığını sorduğunda Bush’un, ‘Dunyevi babam, danışmak icin yanlış biri. Ben ondan daha buyuk babaya danışıyorum’ yanıtını verdiğini soyledi
HURRİYET
ARGUN03
- ReadBull.net
- ReadBull Hakkında
- Sohbet Muhabbet
- Geyik
- Bush’un yukardakiyle kırmızı telefonu mu var’