YA ŞUNDADIR, YA BUNDA !KARAR VEREMİYORUM!
Bir turlu karar veremiyor musunuz? Surekli başkalarına danışıp sonra pişman mı olursunuz? Eş ve Aile Terapisti Lale Akat sorununuza bu yazıda yardımcı olmaya calışıyor.

Biliyor musunuz ozgurluğun en zor tarafı karar verme zorunluluğudur. Başkalarının doğruları ile hareket etmek onların yolundan yurumek her zaman daha kolay gibi. En azından ben de herkes gibi yaptım diyebilir insan. Uyum icinde kendini bir sure daha guvencede hissedebilir. Sorumluluk taşımaya da pek gerek kalmaz. Sanırım bircok insan boyle yaşıyor. Sonra birden ozel hayatımızla ilgili kritik bir durum yaşıyoruz ve karar vermek gerekiyor.
Evet dersem bir dolu şey geliyor başıma, hayır dersem kapkara bir dunya ve boşluk mesela.
"Aslında boyle yapmamam gerek ama yapmazsam huzur bulamıyorum, muthiş bir kararsızlık - nedir bu bilmece, bu cıkmaz?"
Kendimizi yargılamak yararsız
Bir de ustune kendimizi yargılamamız başlar. "Of, niye boyleyim, niye bilemiyorum nasıl karar vermem gerektiğini, aptal mıyım, neyim eksik?" "Başkaları nasıl karar veriyor, hic can cekişmeden benim gibi? Niye cesaret edemiyorum", vs. vs.
Arkadaşlara, guvendiğimiz kişilere sorarız caresiz kalınca "Sen olsan ne yapardın", ben bir turlu karar veremiyorum" şeklinde. Onlar da canı gonulden, anlatırlar, nasihatlar, ornekler verirler, kendi hayatlarından, ata sozlerinden, gecmişten, onun bunun başına gelenden.
Evet, doğru, siz de biliyorsunuzdur bunları, cok kereler duşunmuşunuzdur aynı şeyleri. Ama yine de tuhaftır iciniz - rahat değildir. Hak da verirsiniz onlara ama niye o kararı oylesine vermek doğal gelmez, kolay gelmez sizi rahatlatmaz! "Herkes icin doğru olan benim icin de doğru mu? Benim doğrumu bulmam icin benim karar vermem gerekmez mi?"
Karar vermekten korkmayın!
Kararlarımız yaşantımızın kacınılmaz parcaları. Sorumluluk taşıdığımız surece verdiğimiz kararlar ile ister istemez hayatımızı belirli yollara yonlendiriyoruz.
İnsanların karar vermede karşılaştıkları en buyuk sorun sonradan pişman olmamak ve yanlış bir şey yapmamak icin kendilerini doğru karar vermeye zorlamaları oluyor.
İşte ben o yanlış karar kısmında durmanızı istiyorum. Kime gore yanlış olabilir kararınız? Evet bir suru insan "Ayol cıldırdın mı?" diyebilir. Sebep, onların boyle bir karar almayacaklarıdır. Olabilir. Ama onlar siz değilsiniz. Sizin yaşamınız boyunca edindiğiniz deneyimler, sizin gereksinmeleriniz, sizi boyle bir karara itiyor olabilir. Ve bu sizin gelişiminiz icin cok onemli bir yol olabilir. Diğerleri buralara gelmemiş olabilir, boylelikle sizin daha yaşamanız gereken yeni duygulara, yeni olaylara yeni deneyimlere şans vermeniz şart. Diyelim ki yanlış bir karar verdiniz. Hani o en korktuğunuz şey başınıza geldi. Bu ne ifade eder? Cok basit: Kendinizi daha yakından tanımanızı, tecrube edinmenizi ve en onemlisi yeni sonucun, sizi yeni cozumler aramanız icin zorlamasını. Evet en kotu ihtimaliniz.
Ben boyle istedim, ben sonuclarına katlandım, ben her turlu duyguyu, aşk, sevinc, korku, umutsuzluk, acı, başarı, guven; evet hepsini yaşadım. Ben yaşadım diyebilmek!
Yanlış yapmaktan korkmayın
Sorumluluğu ustlenip, ne olursa olsun bir cozum bulabileceğinize inanıp kendinize "Ben becerebiliyorum" diyebilme şansını verin.
Eğer karar verememe surecinde cok bunalırsanız, en azından "Bugun karar vermeyeceğim, yarın karar vereceğim" diye karar verin!
Bir takım yeni zorluklara cozum bulmak zorunda kalmanız, bunları mecburen cozmeniz ve başarı sağlamanız gerecek ve bu da sonucta sizi daha guvenli ve mutlu bir insan yapacaktır.