Karşınızkine duşuncelerinizi anlatırken ya da onu ikna etmeye calışırken zorlanıyorsanız doğru yontemleri kullanmıyorsunuz demektir. Aslında ihtiyacınız olan tek şey; doğru kelimeyi kullanmak. Peki bu kelimeyi nasıl sececeksiniz?

* Oncelikle alışılmış sozcukleri doğru ve uygun anlamda kullanmaya dikkat edin. Sozluğun ucra koşelerinde zaten var ve kabul gormuş bir kelimenin eşanlamlısını kullanmak sizi ilginc yapmaz, anlaşılmaz yaptığı gibi komik gorunmenizi de sağlar.

* Argo kullanmamaya ozen gosterin. Ozellikle teknik terimlere ve mesleki dile gunluk konuşmanızda kesinlikle yer vermeyin. Bunlar karşınızdakine “Ben anlatıyorum, anlayamamak senin problemin” demek anlamına gelir.

* Konuşurken negatif onermelere yer vermeyin. Pozitif olun. Hani şu bardağın yarısının dolu ya da boş olması gibi. Doluyu kullanın.

* Belirsizliklere yer vermeyin. Kesin konuşun ki anlattığınızdan emin olduğunuz anlaşılsın. Boylece karşınızdakinin sizi can kulağıyla dinlemesini sağlarsınız.

* Karmaşaya yer vermeyin. Anlattığınız şeyi en az sayıda sozcuk kullanarak ve yalın anlatın. Boş yere kafa karıştırmayın.

* Cumlelerinizi uzun tutmayın. Bu anlatmaya calıştığınız noktadan karşınızdakinin uzaklaşmasını sağlar.

* Duşuk cumle kurmayın. İmla kurallarına uyduğunuz surece duzgun anlatım yaparsınız.

* Bir şey anlatırken karşınızdakini de konuya ortak etmek istiyorsanız onu da anlattıklarınıza katın. Arada sırada onaylama alın ki, tepkisine gore konuşmanıza yon verebilin.

Alıntı.net