Yaşadığım acı tecrubeyi siteyi ziyaret edenlere fikir vermesi icin paylaşmak istedim.

40 yaşındayım ve Eylul 2018'de 19 haftalık hamileliğimi sonlandırmak zorunda kaldım. Gebeliğimin başında beri kanama ve duşuk tehlikesi vardı. Ayrıca yaşım nedeniyle 2'li 3'lu testlerin zaten yuksek riskli cıkacağını bilerek 11+5 gunlukken Harmony Testi (Fetal DNA Testi) yaptırdım. 2 hafta sonra sonucu aldığımızda %99 Trizomi 21 yani Down sendromu riski cıktı. Psikolojik olarak yaşadığım yıkımı anlatmama gerek yok. Doktorum kesin sonuc ve yasal olarak gebelik sonlandırılabilmesi icin 16. haftada amniyosentez yapılması gerektiğini soyledi. 15+3 gunlukken universite hastanesinde riskli doğum uzmanı tarafından amniyosentez yapıldı.

Amniyosentez oncesi bu sitede okuduklarım korkularımı oyle arttırdı ki titreyerek gittim ama bu yazıyı yazmamın asıl sebeplerinden biri de budur, lutfen burada yazılan abartılı yorumlara aldanmayın, amniyosentezde hicbir acı hissetmedim. Hemen sonrasında 2 gun adet sancısı gibi hafif kasık ağrılarım dışında hicbir sorun yaşamadım. 3-4 gun sonra fish yani erken sonucun 10 gun sonra da tam sonucun cıkacağı soylendi. Fish testinde sadece Trizomi 21, Trizomi 18 ve Trizomi 13'e bakılıyormuş, beni ilgilendiren asıl kısım da buydu. Ancak fish sonucunu oğrenmek icin aradığımda bolum başkanının benim testim icin "Fish sonucu verilmeyip, tam sonuc beklenecek" notunu duştuğunu soylediler. O zaman bunu nasıl yorumlayacağımı bilememiştim, tam sonucu aldığımızda anladım ki, Fish sonucunda Trizomi 21 tespit edildiği icin kesinleştirmek amacıyla tam sonucu beklemişlerdi. Netice olarak bebeğimin Down Sendromlu olduğu kesinleşmişti

Gebelik sonlandırma icin Adana Medline Hastanesi'nde Ayşe Parlakgumuş'e gittim. Doktorum en başta doğumun ne zaman gercekleşeceğinin bilinemeyeceğini, 2-3 gun de surebileceğini soyledi. Hastaneye yattığımda vajinadan 2 ilac yerleştirildi. 4 saat aralıklarla 2'şer 2'şer ilaclar yerleştirilmeye devam etti. Bu arada verilen ilacın yan etkisi olarak ateş, kusma ve su gibi ishal başladı. Sancılarım gittikce sıklaşıyor, ishal ve ateşin etkisiyle zangır zangır titriyordum. Gece 11'den sonra sıvı ve katı hicbir şey yememem soylendi, cunku doğum gercekleştikten sonra kurtaj ile rahim ici temizlenecekti ve anestezi alacağım icin midemin boş olması gerekiyormuş. Doğumdan onceki son 2 saatte i 1-2 dakikada bir gelen şiddetli sancılarım oluyordu. Hastaneye yattığımda saat 14:00'du ve sabaha karşı 05:30 civarında doğum gercekleşmişti yani ilk ilac verildikten 16 saat sonra doğum gercekleşmiş oldu. Doğum gercekleştikten sonra plasenta kendiliğinden cıkmadığı icin anestezi verilip kurtaja alındım. Doktorum ve başımdaki hemşireler sağ olsunlar cok ilgili ve şefkatliydiler, bu sayede zaten psikolojim dibe vurmuşken aklımı kaybetmeden atlatabildim.

Sonuc olarak şunu demek istiyorum, amniyosentezden korkmayın, abartıldığı gibi bir şey değil. Deneyimli doktor yaptığı surece riski cok cok duşuk.

Son olarak da vicdanen ve kalben cocuğundan vazgecmek istemezken hayatın gercekleri nedeniyle ondan vazgecme kararını vermek cok zor. Yaşım nedeniyle belki yeniden cocuk sahibi de olamayacağım Rabbim kimseye benim yaşadığımı yaşatmasın.