İsmet İNONU'nun oğlu Erdal İNONU'nun
Siyasi yonunun yanısıra espirituel kişiliğiylede unutulmaz anekdotları...

Kendisini sinema cıkışında yakalayan bir gazeteci sorar:

- Sayın İnonu, sizi bu sıralar sinema salonlarında goremiyoruz pek?

- Tabii goremezsiniz sinema salonları karanlık oluyor.

Parti başkanı iken zaman zaman sevenleri onu omuzlara almak isterdi.

Bu tur gosterilerden hoşlanmayan İnonu, kıyafetine bulundu yere bakmadan hemen yere yatardı.

Kimse kendisini kaldıramasın diye boyle dururdu bir sure.

Erdal yetiş fare var" diye cığlığı basan karısına gayet sakin "Bana ne Sevinc, ben kedi miyim?" diyeyanıt vermiştir.

Gazeteci sorar:

-"Sizin icin Norvec'e başbakan olur diyorlar"

Erdal İnonu cevap verir:

- "Cok teşekkur ederim. Bu herhalde sen bu işleri Turkiye'de beceremiyorsunun kibarca soylenmesi oluyor."

Bir miting oncesi SHP'li milletvekili, İnonu'ye cok sık yapılan bir eleştiriyi gundeme getirdi.

-"Sayın Genel Başkan'ım, siz iyi konuşamıyorsunuz. Bakın Ozal'a esip gurluyor."

-"Peki ne yapmam gerekiyor" diye sorar İnonu

-"Sayın İnonu, konuşmaya başladığınızda şoyle yumruğunuzu masaya vuracaksınız. İşte biz boyle partiyiz.

Adamı şoyle yaparız, boyle yaparız" diye kukreyeceksiniz."

Erdal İnonu, miting alanındaki otobusun uzerine cıkar ve kursuye yumruğunu vurup konuşmaya başlar:

_"Biz oyle bir partiyiz ki, adamı" der ve durup yanında duran kendine akıl veren milletvekiline donerek şoyle der:

-"Devamını arkadaş soyleyecek."

İzmir'i bir ziyaretinde balıkcılar etrafını cevirdi ve dert yanmaya başladı.

- Paşam burada bir komutan var. Bizi mahvetti. Balık avlatmıyor. Denize acılamıyoruz.

Balıkcıların şikayetlerini 15 dakika dinleyen İnonu sakin bir şekilde doner ve şoyle der:

- Merak etmeyin gorursem soylerim.

Secmenlerden biri secim otobusunun onune atılır ve Erdal Bey'e hitaben "Olurum yoluna" diye haykırır.

Erdal Bey cevap verir: Dur, olme. Bir oy bir oydur.

Erdal Bey bir gun İstanbul'da taksiye binmiş. Şofor:

"Sen ne kadar Erdal İnonu'ye benziyorsun" demiş.

"O, benim" diye cevap vermiş Erdal Bey...

Şaşırmış taksi şoforu...

"Yahu" demiş, "...birisi daha var. Harbiye'nin oralarda dolaşıyor. O da aynı Erdal İnonu".

Bunun uzerine Erdal Bey, espriyi patlatmış:

"O da benim....!"

SHP genel başkanlığı donemimde diğer sol parti liderleri ve burokratlarla bir restorana gider.

Garsonun "Birşey almak ister misiniz, efendim" sorusu uzerine "Teşekkurler biz birbirimizi yiyeceğiz" yanıtını verir.

SHP Genel Başkanıyken Sosyalist Enternasyonal toplantısı icin Paris'e gitmişti.

Beraberinde SHP Genel Sekreter Yardımcısı İstemihan Talay da vardı.

Toplantıdan sonra Champs Elysees bulvarındaki bir sinemaya gittiler.

Filmin oykusu, iki mafya ailesi arasındaki catışmaydı. İki saat boyunca beyaz perdede silahlar konuştu.

İnonu film bittikten sonra koltuğundan kalktı. İstemihan Talay, "Filmi nasıl buldunuz?' diye sordu.

İnonu cevapladı: - Cok beğendim ama iyi ki bitti. Yoksa cok daha fazla adam olecekti

rep istemek suc değil,rep to rep yapmak yasaktır.