Erkek arkadaşımla evlilik uzerine konuşmaya başladığımız gunden beri ona hep soyledim. Ben ceyiz bohca vs gibi şeylerden hic hoşlanmıyorum ve hicbir şekilde bu gelenekleri uygulamak istemiyorum dedim. O da hep sen nasıl istersen oyle olsun dedi.

16 Ağustos ’ta aileler tanıştı. 23 Ağustos ’ta da hem isteme oldu hem de yuzuk takıldı. Arada 1 hafta gibi bir sure var ama ailesi onceden biliyordu 23 unde olacağını. Erkek arkadaşım annesine soylemiş bohca istemediğimi. Hatta nişan alışverişine bile gitmedik. Kullanmayacağım hicbir şey almak istemiyorum sonucta. Sadece nişan elbisemi aldılar ki onu bile kendim almayı teklif ettim ama yine de almak istediler. Buraya kadar bir sorun yok.

Sorun şurda başlıyor. Tanışmadan bir gun sonra annesi annemi aradı ve şoyle soyledi: hllly bohca istemiyormuş ama benim heves edip yaptığım el emeği şeyler var yine de kendisine getirmek istiyorum. Annem de dedi ki evet hllly kucukluğunden beri hic hoşlanmaz boyle şeylerden. Kadın ısrarla getireceğini soyledi sizden hicbir şekilde beklemiyorum ama ben heves ediyorum getirmek istiyorum dedi kapattılar. Sonra ben erkek arkadaşıma biraz soylendim o da annesiyle tekrar konuşmuş. Hatta babası da konuya dahil olmuş. Madem heves edip yaptın kıza vermek istiyorsun o zAman bir gun gelir beğenir alır demiş. Hem taşınma surecindeler şimdi onları nereye koyacak diye kızmış babası. Ama benim bunlardan haberim yok. Ailemle duşunduk madem onlar getirecek biz de kucuk bir damat bohcası hazırlayalım dedik. Hani kadın heves etmiş ben de hevesini kırmak uzmek istemediğim icin kendimden odun verdim ama bunu dert etmedim. Carşıda bohca icin alışveriş yapacakken aklıma geldi annesini aradım. Bizim de nişan akşamı mı size vermemiz gerekiyor bohcayı yoksa daha sonra mı getirelim siz de nasıl oluyor dedim. O da bohca getirmekten vazgectiğini soyledi. Nişandan sonra gelir bakarsın istediğini alırsın falan dedi. Benim başka alacaklarım da vardı zaten 2 gunde ne yetişir ki falan diye biraz laf sokar gibi konuştu. Cunku istemeyle yuzuk takma arasındaki surenin kısa olması biraz benim talebim oldu. Yeğenlerim yurt dışına donecekti oyle ayarladık. Ben de biraz uzuldum oyle soylemesine ama neyse dedim kurtulduk bohca işinden.

Nişan gunu bunlar bir geldiler her girenin elinde bir bohca. Ben gorunce şok oldum zaten. Dayısının eşi elime bir bohca tutuştururken diğer yandan da dedi ki sen istememişsin ama biz sana bi jest yapalım dedik. Aşırı moralim bozuldu. O kadar cok getirmişler ki 15-20 tane boyle tulle suslenmiş eşya var ellerinde. Bir de uzerlerine Yazılar yazmışlar. Ailemize hoşgeldin yazıp altına teyze eniştesi adını yazmış. Diğerine yine aynı şekilde dayı yenge adını yazmış. Geri kalanlar da annesinin kendi yaptıkları falan.

Sanki boyle oh olsun sen istemedin ama biz tum sulale sana bohca getirdik der gibi gozume soka soka getirmişler bide uzerine isimlerini yazmışlar.

Şimdi diyeceksiniz ki ne kadar kabasın kıymet bilmiyorsun ne guzel duşunmuşler getirmişler. Ama bir insan ısrarla ben istemiyorum diye diretiyorsa buna rağmen boyle yapılıyorsa bu bana gore saygısızlıktır. Hoşlanmıyorum bu kadar basit. Şimdi ben bunu kabul edersem bana surekli boyle adetleri dayatacaklar.

Ayrıca annesi daha onceden de 23 unde olacağını biliyordu istese hazırlığını yapardı niye bana boyle laf soktu diye duşunmuştum ki getirdiklerine baktım hep onceden yapılmış şeyler. Yani zaten hazırlığı tammış ama yine de laf soktu. Ben o uzulmesin diye getireceği şeyleri bile kabul etmiştim kendimden odun vererek. Samimiyetine inanıyorum sessiz sakin bir kadın ama kardeşlerinin gazına geliyor sanırım. yine de kendisini uzmek kotu olmak istemiyorum. Kanser tedavisi gormuş atlatmış ve erkek arkadaşım cok hassas annesi konusunda. Ben de kendisini cok sevdim guzel şeyler hissettim ama cok hassasım hemen alınıyorum galiba. Ya da gercekten laf sokuyor alttan alttan bilemedim.

Sonuc olarak ben bu dayatmayı kabul etmek istemiyorum. Ama ailem ısrarla onlar yaptı bizim de yapmamız gerek diyorlar. Eğer yaparsak bu adetlerin sonu gelmeyecek ben yapmak istemiyorum.

Siz olsanız ne yapardınız?

11.sayfada guncelleme