

KAVUN AĞACI olarak ta adlandırılır.
Ozellikleri ve Tarihcesi
Papaya egzotik meyveler arasında cok değerli bir yere sahiptir. Protein, mineral ve vitaminler gibi gunluk alınması gereken besinlerin onemli bir kısmı bu besinlerden sağlanabilir. Papayalar olgunlaştıkca icerdikleri C vitamini miktarı da artar. İcerdiği karbonhidrat da tabi şekerlerden gelmektedir.
Yetiştirildiği Yerler
Guney Afrika, Latin Amerika, Avustralya ve Hawaii de uretilmektedir.
Faydaları
Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan cocuklar, hamile ve emziren bayanlar icin mukemmel bir kuvvet deposudur.
Papaya' nın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir ozelliği vardır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur. Papaya da bulunan papain adlı enzim yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine yardımcı olur ve ozellikle mide suyu eksikliği olması ya da midede cok fazla oranda sağlıksız sıvı bulunması durumunda hayli etkili bir maddedir. Duzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir. Papayanın eti yumuşatıcı ozelliği de keşfedilmiştir.
Bu bilgilerden yararlanarak ozellikle Hindistan' da et yemeklerine papaya ilave edilerek etin daha yumuşak ve daha kolay sindirilebilir hale gelmesine katkıda bulunur.
Hem papaya' nın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir. İcinde irin oluşumu olabilecek şişkinliklere ya da doğrudan irinlere, siğillere, sivilcelere, nasırlara, normal olmayan dışarı uzanan deri cıkıntılarına iyi geldiği gorulmuştur.
Papayanın sıvısı kozmetik olarak cillere ve guneşe maruz kalma sonucu oluşan kahverengi lekelere iyi gelip derinin puruzsuz bir gorunum almasını sağlamaktadır.
Papaya cekirdeğinden yapılan macunlar, mantar gibi değişik cilt hastalıklarına surulduğunde
de olumlu sonuclar verdiği gorulmuştur.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Olgunlaşmamış papayalar genelde sarıyla karışık yeşildir ve baskı uygulandığında serttirler, olgunlaştıklarında renkleri yarı sarı yarı yeşil durum alır ve basıldığında biraz daha yumuşak bir his verirler, derileri puruzsuzdur yaralanma izleri ya da aşırı yumuşak bolgeleri yoktur.
Papayaları kesmeden yada doğramadan once yıkayınız. Kabuklarını bıcakla soyun ve ortadan boylamasına ikiye kesin ve cekirdeklerini cıkartın. İstediğiniz gibi dilimleyin.
Papaya, taze olarak tuketilmesinin yanı sıra, meyve salatalarında, meyve suyu olarak, kokteyllerinizde, pasta yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca, yemeklerinize aroma ve lezzet katmasının yanı sıra dondurma yapımında da kullanabilirsiniz.
Muhafaza Koşulları
Eğer olgunlaşmamış papaya alınmışsa mutfakta guneş ışığından uzak bir yerde 2-3 gun saklanabilir. Olgunlaşma projesini hızlandırmak icin genişce ağzı kapalı kağıt bir torbada elma, muz, armut gibi etilen gazı ureten bir meyveyle beraber 1-2 gun bekletebilirsiniz. Eğer papayayı uzun sureli bekletmek istiyorsanız plastik bir cantada sebzelikten uzak bir yerde buzdolabında saklayabilirsiniz.