Mercimek yorgunluğu yok ediyor, palamut ve hamsi mutluluk veriyor

Depresyonla mucadele etmek icin mutlaka ilac kullanmanız ya da psikolojik destek almanız gerekmiyor. Hamsi, palamut ve mercimek gibi Omega-3 iceren gıdalar, depresyon tedavisinde onemli bir rol oynuyor

Beslenmek yaşamamız icin gerekli olduğu kadar, yaşam kalitemizi artırmak icin de gereklidir. Her konuda mucizevi etkiler yaratan besinler; kendini yorgun, mutsuz ya da asabi hissedenlerin, kısacası depresyonda olanların da imdadına yetişiyor. Medical Park Hastanesi'nden Diyetisyen Sevil Nas Can; vucuttaki kolesterol ve yağ seviyeleri uzerinde, bağışıklık sistemini guclendirmede, goz ve cilt uzerinde olumlu etkileri bulunan Omega-3 iceren gıdaların, sinir sistemine de cok iyi geldiğini soyluyor. Can; kış aylarında iyice artan depresyon durumlarında kendimizi daha iyi ve sakin hissetmemizi sağlayacak, beynimizi guclendirecek ve strese karşı direncimizi artıracak olan Omega-3 iceren gıdaları sıraladı:

* BALIK: Omega-3; hamsi, palamut ve somon balığı gibi yağlı balıklarda daha fazla bulunur. Balık tuketimi, depresyon tedavisini destekler ve kişinin kendisini daha mutlu hissetmesini sağlar. Balığı haftada en az iki kere, ızgara veya buğulama şeklinde tuketmek gerekir.

* CEVİZ-FINDIK: Yuksek oranda Omega-3 iceren ceviz ve fındık; kalp ve zihin sağlığı uzerinde cok etkilidir. Bunlar; cinko, potasyum, magnezyum ve demir acısından zengindir. Her gun iki-uc ceviz veya 10 adet fındık tuketilmelidir. Ancak yağ icerikleri ve kalorileri yuksek olduğundan, bu besinlerin tuketiminde aşırıya kacılmaması gerekmektedir.

* KETEN TOHUMU: Guclu bir Omega-3 kaynağı olan keten tohumu; magnezyum, demir, bakır ve cinko acısından da cok zengindir. Yuksek oranda cozunur ve cozunmez posa icerdiğinden, bağırsak fonksiyonlarını da duzenler. 100 gramında ortalama 430 kalori bulunmaktadır. Her gun bir tatlı kaşığı keten tohumu yemek, sinir sistemini rahatlatmak icin yeterlidir.

* KANOLA YAĞI: Zengin bir Omega-3 kaynağı olan Kanola yağı, sinirlerin yatışmasını sağlar. Bir kilogram sebze yemeğine uc corba kaşığı Kanola yağı katılabilir.

* YEŞİL YAPRAKLI BİTKİLER: Ozellikle koyu yeşil yapraklı bitkiler; yuksek oranda antioksidan vitamin icermelerinin yanı sıra, Omega-3 acısından da oldukca zengindirler. Mevsiminde olduğumuzdan ozellikle ıspanak tuketmeye ozen gostermeliyiz. Ispanak sebze yemeği olarak tuketilebileceği gibi, corbaların ve boreklerin icinde de kullanılabilir.

* KURUBAKLAGİLLER: Kurufasulye, borulce, bezelye, yeşil mercimek, nohut, barbunya ve soya fasulyesi gibi kurubaklagiller; bitkisel protein acısından oldukca zengin gıdalardır. Cinko, demir, B vitamini ve protein icerikleri de yuksek olan bu besinler; cok guclu birer Omega-3 kaynağıdır. Bunlar, beslenmemizde cok onemli yer tutarlar. Kolestrolu yuksek olan kişilerde et yerine tercih edilebilirler. Zihinsel yorgunluk ve mutsuzlukla mucadelede de son derece etkili bir rol oynarlar. Kurubaklagilleri haftada en az iki kere tuketmekte yarar vardır.