Şifalı Bitkiler(H-I-i)
• Halile ( Kara sarı): Fructus Myrobalani Sarı halile mushil, Kara halile ise kabız olarak kullanılır. Haricen ise yara iyileştiricidir.
• Hanımeli: Tıpta yaprakları gargara yapmak icin, cicekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar sokturucu ve kusturucu olarak kullanılır.
• Hardal tohumu: Sinapis nigrae Haricen lapası, yakısı ve banyosu yapılir. kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek icin kullanılır.
• Haşhaş: Bitkinin kullanılan kısımları ham meyvelerinin cizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmuş ham meyveler, yapraklar, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır.Bilhassa hÂricen kullanılan bÂzı merhemlerin bileşimine girer ve ağrı dindiricidir.Bileşiminde toplanma zamanına gore değişen afyon alkaloitleri vardır. Harici ağrı dindirici olarak, ozellikle diş hekimliğinde kullanılır. Tohumlarının yağı ise, tohumları soğukta tazyik edilmesi sûretiyle elde edilen yağdır. Soğukta elde edilen yağın bileşiminde asitler az, sıcakta elde edilen yağın ise asitleri fazladır. Soğukta elde edilen yağ, bÂzı merhemlerin bileşimine girer. Sıcakta elde edilen yağ, yemek yağı ve sanayide sabun yapımında kullanılır. İcerdiği zehirli maddeli dolayısıyla, hekim kontrolu ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
• Hatmi: Ağız, boğaz ve dişeti iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak iltihaplarını giderir.
• Hatmi ciceği: Flos Altheae Goğus yumuşatıcı ve tahrişleri gidericidir.
• Havacıva: Radix Alkannae Kabız ve yara iyileştiricidir.
• Havuc: Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard’ın araştırmalarına gore kadınlarda kalp enfarktusunu, felc tehlikesini yuzde 68 oranında azaltıyor. Gunde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolu yuzde 10 oranında azalttığı gorulmuştur. Her gun yenen bir havuc da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuctaki Beta-Karotin de gozleri yaşlılığın getirdiği gorme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak kanamalarını onler, kansızlığı giderir, anne sutunu arttırır, yuz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını sokturur, ulserdeki şikayetleri giderir. kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini guclendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini guclendiriyor) iceren havucun en buyuk ozelliklerinden biri icerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine donuşebilmesi.
• Havuc tohumu: Dauci carotae Midevi, gaz sokturucu, gebeliği onleyici ve cinsel gucu artırıcıdır.
• Hayıt: İdrar sokturur. Sancıları keser. Aybaşı kanamalarını duzenler. Anne sutunu artırır. Hazımsızlığı giderir. Karın ağrısı ve ishali keser. Ayak şişlerini indirir. Akrep ve arı sokmalarında kullanılır.
• Hayıt tohumu: Agni-Casti idrar artırıcı, gaz sokturucu ve yatıştırıcıdır.
• Hindistancevizi: İdrar sokturur. Bobreklerdeki kum ve taşların duşurulmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını giderir.
• Hint yağı: Oleum Ricini İnce barsak uzerinde etkili olan ve tahriş yapmayan bir mushildir
• Hodan: Bitkinin cicekleri ve yaprakları kullanılır. Fazla miktarda musilaj, recine, mÂdenî tuzlar taşır. Yapraklar ve cicekler ter verici, idrar ve balgam sokturucudur. Boğaz ağrılarına ve oksuruğe karsı kullanılır.
• Hurma: Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugune dek kalp ve damar hastalıklarından korunmada elmanın sihirli gucu biliniyordu. İsrailli bilimadamları kalbin gercek dostunun hurma olduğunu kanıtladı. İsrailli bilim adamları, hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmak icin onerilen elmadan daha etkili olduğunu acıkladılar. İsrail’de yapılan bir araştırmada, elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif, mineral ve fenol acısından zengin olduğunu soyleyen bilim adamları, elmada daha fazla bakır ve cinko bulunduğunu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler. Bilim adamları, duzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin icindeki yararlı maddelerin daha cok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler.
• Hunnap: Jujubae Goğus yumuşatıcı, oksuruk kesici, mushil ve kan temizleyicidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.
• Husnuyusuf: Mide uşutmesinden doğan şikayetleri giderir. İktidarsızlıkta da faydalıdır.
• Ihlamur: Ihlamur ciceği yatıştırıcı, idrar verici, goğus yumuşatıcı ve balgam sokturucu olarak cay halinde kullanılır.Ihlamur ciceği banyosunun da yatıştırıcı bir ozelliği vardır. Balla karıştırılıp icilirse mide ulserine faydalıdır. kan dolaşımını duzenler.
• Isırgan: Dıştan tatbik edildiği zaman ic organlarda biriken kanı ceker. Burun kanamalarını keser. Balgam sokturur.
• Ispanak: kalp hastalıklarına, felce, yuksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği goz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze. Goz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili. Ispanak icerdiği iki kimyasal madde sayesinde gorme bozukluklarına karşı etkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin yuzde 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya cıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gosteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya cıkan goz hastalıklarına karşı da etkili. Bir porsiyon ıspanak, gunluk demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.
• İğde ciceği: Flos Elaeagni Kabız, kuvvet verici ve antiseptiktir. C vitamini deposudur. Gribe karşı etkilidir.
• İncir: Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit, oksuruk ve boğaz ağrılarında faydalıdır. enerji verir.
kaynak:devturkler.com
Şifalı Bitkiler(H-I-i)
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Şifalı Bitkiler(H-I-i)