bobreğe faydalı bitkiler safra taşına ne iyi gelir safra kesesine zararlı yiyecekler bobreğe zararlı yiyecekler kesesine iyi gelen bitkiler
Şifalı Bitkiler (K-L)
• Kabak: Tohumları (cekirdekleri) tenya ve kurt duşurucu olarak bilhassa cocuklarda kullanılmaktadır. Tohumlar diş kabuklarından ayrılarak dovulur, şekerle karıştırılarak verilebilir. Ortalama doz cocuklarda 40 gr buyuklerde takriben 100 gr’dir. Kabak cok besleyici ozelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pişirilen etli kısmı yiyecekten başka cıban ve şiş yerlere lapa olarak da tatbik edilir.
• Kafur: Camphora Sinir sistemi, solunum ve kalp uzerinde uyarıcı etkileri vardır.
• Kahve: Kahvede kafein alkoliti vardır.Kafeinin az miktarının damarları genişletmek sûretiyle uyarıcı etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, bobrek damarlarını genişleterek idrarı coğaltır, solunumu hızlandırır. kanı beyne cekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerle zehirlenmelere karşı kullanılır. Fazla miktarda alındığında uyarıcı etki fazlalaşır, kalbin carpıntısını arttırır, kulakların uğuldamasına sebep olur.
• Kakao: Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, idrar sokturur. Fazla miktarı zararlıdır.
• Kakao yağı: Oleum cacao Basur memelerini, kadınların goğuslerindeki yara ve catlakları yumuşatmak icin haricen kullanılır.
• Kakule: Cardamomi İştah acıcı, gaz sokturucu ve midevi etkilere sahiptir. Kahveye konur.
• kantaron: Cayı kuvvet verici, iştah acıcı, ateş duşurucu ve hazmı kolaylaştırıcı olarak verilir. Ayrıca astım ve mide ağrılarında da faydalı olduğu bilinir.
• Karabaş Otu: Ağrıları dindirir. Kalbe kuvvet verir. Balgam soker. Uyuşukluk giderir, zindelik verir.
• Karabaş yağı: Lavandulae Romanae Haricen ve dahilen antiseptik olarak kullanılır.
• Karabiber: Mideyi ısıtır. iştah acar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve barsaklardaki mikropları oldurur. enerji verir. Afrodizyak ozelliği vardır.
• Karanfil: Mikropları oldurur. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah acar.
• Karanfil yağı: Oleum Caryophylli Dişhekimliğinde antiseptik ve ağrı kesici olarak, dahilen ise gaz sokturucu olarak kullanılır.
• Karnabahar: Zihin yorgunluğunu giderir. Afrodizyak ozelliği vardır. Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar sokturur. Dalak hastalıklarına iyi gelir. Şeker hastalarına faydalı olduğu bilinir.
• Karpuz: vucuttaki toksinleri temizler ve bobrekteki kumları eriterek sıhhat ve zindelik kazandırır. Ayrıca kemik gelişimine de yardımcı olur.
• Kasımpatı: Bocek oldurucu ilac yapılır.
• Katırtırnağı: İdrar ve balgam sokturur. Hazmı kolaylaştırır. Bobrek ve safrakesesi taşlarının duşurulmesine yardım eder. Mesane hastalıklarını tedavi eder. Romatizmada faydalıdır. Kabızlığı giderir. kalp hastalıklarında kullanılır.
• Kavun: Kavun meyve olarak cok yenildiği gibi tohumları (cekirdekleri) de tıbbî olarak kullanılmaktadır. Olgun kavunların cekirdekleri kurutulur. Cekirdekler halk tabÂbetinde oksuruğe karşı (cekirdekleri suda, suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp icilmesiyle) kullanılır. Ayrıca kavun, sinirleri yatıştırır, bobreklerdeki kanı temizler, taşların duşurulmesine yardımcı olur. Barsaklarda ulser ya da iltihab olanlarla, şeker hastaları ve yuksek tansiyonu olanlar yememelidir.
• Kayın Ağacı: Avrupa kayınının tohumlarından elde edilen yağ, yemek yağı olarak margarin endustrisinde kullanılır. Kayın katranının distilasyonundan antiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir. Bu da dıştan romatizma ve deri hastalıklarına karşı kullanılır. Kabuklarının suda kaynatılmasıyla elde edilen su yuz lekeleri ve cilleri giderir.
• Kayısı: Cekirdeklerinden yağ elde edilir. Etli meyvesi şeker, organik asitler ve C vitamini ihtiv etmesi bakımından onemlidir. Cekirdek icinden elde edilen yağ badem yağı yerine, yaprakları derelerde balıkları sersemleterek tutmak icin kullanılır.
• Kaynanadili: Dizanteri ve ishali giderir.
• Kebabiye: Cubebae Solunum sistemi antiseptiğidir. Belsoğukluğunda kullanılır.
• Keciboynuzu: Olgun meyveleri gıda olarak kullanılır. Kuru meyvelerin temizlenmiş unu bilhassa sut cocuklarının mide ve barsak bozukluklarında kullanılır. Ayrıca goğsu yumuşatır ve balgam soker. Sigara tiryakileri icin faydalıdır.
• Kekik: Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. kalp carpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının duşurulmesine yardım eder. kandaki şeker miktarını azaltır.
• Kekik yağı: Oleum Thymi Dahilen safra artırıcı, kurt duşurucu ve ağrı dindirici, haricen ise antiseptik olarak kullanılır.
• Kenevir: Merkezî sinir sistemine etki eder, yatıştırıcı ve uyuşturucudur. Hazım sistemine pek tesiri yoktur.
• Kereviz: Kerevizde B vitamini, demir ve kirec vardır. Kereviz unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar soker, bobrek taş ve kumlarının duşurulmesine yardım eder, kan ve sut yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yuksek tansiyon ve romatizma da da faydalıdır.
• Kereviz tohumu: Apii graveolentus Uyarıcı ve iştah acıcıdır. Prostat icin kullanılır.
• Kestane: Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen cay, ateş duşurur ve sinirleri yatıştırır. meyvesi kasları kuvvetlendirir. kan dolaşımını duzenler. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini onler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini gecirir. kansızlığı giderir. Damar sertliği ve yuksek tansiyondan şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir.
• Keten tohumu: Semen Lini Mushil, sindirim sistemi iltihapları ve tahrişlerine karşı koruyucudur.
• Keten yağı: Oleum Lini Bezir yağı olarak bilinir. Yara ve yanık tedavisinde kullanılır.
• Kına Ağacı: Ayak terlemesine engel olur. Dolamada kullanılır. Uyuz ve egzamaya iyi gelir. Guatrın uzerine bağlanırsa fayda gorulur. Ağız yaraları ve deri catlaklarını tedavi eder, sacları besler ve kuvvetlendirir.
• Kınakına: Ateş duşurur. Sıtmayı tedavi eder. Tifoda faydalıdır. Ağır ve mikrobik hastalıkların nekahat devresini kısaltır. Cilt kaşıntılarında faydalıdır. İştah acar. Kuvvet verir. Kabızlığı giderir.
• Kısa mahmut: Chamaedrys midevi, uyarıcı, şeker hastalığına karşı etkilidir.
• Kızılcık: Kızılcık meyvelerinden ezme, marmelat, meyve suyu yapılır. Kabız edici ozelliği vardır. Gıd olarak istifÂde edildiği gibi kabukları ateş duşurucu olarak kullanılır.
• Kiraz: Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden cok daha etkili oluyor. Michigan eyaletinde yaşayanlar, bu yorede cok yetiştiğinden, bol bol kiraz yiyorlar. Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri suruyor. Michigan Eyalet Universitesi’nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ”antosiyanin” olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine dikkat cekiyor. Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak soz konusu belişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri icerip icermediğini araştırdı. Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı etkilerini yok edici ozelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle karşılaştırdı. Sonucta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu goruldu. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair’e gore, gunde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla ozdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete donuşturulmesine calışıyor.
• Kişniş: İştah acıcı, barsak gazlarını giderici, teskin edici, bas donmesine karşı kullanılır.Fazlası zararlıdır.
• Kitre: Tragacantha Boğaz hastalıkları ve iltihaplarında koruyucudur.
• Kivi: Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı onler.
• Kudret narı: Momordicae charantiae Mide ve barsak ulserine karşı dahilen kullanılır. Yara, cıban ve ekzemalarda haricen kullanılır.
• Kuşburnu: Cok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gozlerin dostudur. Vucuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Guclu bir kurt duşurucu ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuc veriyor.
• Kuşkonmaz: Hazımsızlığa karşı etkili. Antitoksit maddeler iceren bu sebze bobreği toksinlerden arıtıyor ve besinlerin hazmedilmesini kolaylaştırıyor
• Lahana: kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum icerir. Ozellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. vucutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. kandaki şeker miktarını duşurur. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları icin iyidir. Astıma faydalıdır. Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanser hucrelerinin uremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) iceriyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya gore, haftada bir gun lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri ucte iki oranında azalıyor.
• Lavanta: Lavanta ciceği, kuvvet verici, idrar sokturucu ve romatizmaya karşı cay hÂlinde kullanılır. Cok iyi bir koku vericidir. HÂricen yatıştırıcı olarak da kullanılır. Parfumeri sanÂyiinde kullanılan onemli bir bitkidir.
• Limon yağı: Oleum Limonis Uyarıcı ve koku verici olarak kullanılmaktadır.
kaynak:devturkler.com
Şifalı Bitkiler (K-L)
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Şifalı Bitkiler (K-L)