Şifalı Bitkiler (S-Ş-T)
• Safran: Sinir sistemini uyarıcı, iştah acıcı, Âdet sokturucu, koku ve renk verici olarak kullanılır.Fazla miktarda kullanılmamalıdır. Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.
• Salatalık: Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler. Salatalık kabızlığı onler, bobrek ve kalp hastalıklarında vucutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kukurt iceriyor ve bu madde vucudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolu de duşuruyor.
• Salep: Oksuruk ve bronşite faydalıdır. Aybaşı kanamalarının duzenli olmasını sağlar. Zihni calıştırma gucunu arttırır.
• Sandalos: Sandaraca Haricen ve dahilen romatizma ağrılarını dindirici olarak etkilidir.
• Sarı kantoron: Herba Hyperici Dahilen antispazmotik, kabız, yatıştırıcı, haricen ise antiseptik ve yara iyileştiricidir.
• Sarısabır: Aloe Kalın barsağa etkili bir mushildir.
• Semizotu: Mide ve barsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır. kanı temizler. Şeker hastalığında susuzluğu giderir. Uykusuzluk, sinir ve zihin yorgunluğunda faydalıdır.
• Servi kozalağı: Cupressi Cocukların gece işemelerinde, haricen basura ve kokulu ayak terlemelerine karşı kullanılır.
• Sığla yayı: Styrax Liquidus Haricen antiseptik, yara iyi edici ve anti paraziter olarak kullanılır.
• Sinameki: Memleketimizde cok kullanılan mushil ilÂcıdır. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.
• Soğan Ve Sarımsak: Yuksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hucrelerin zarar gormesini onleyerek, vucudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler iceren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor. Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili. Soğan icerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi guclendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor. Newcastle’da yapılan araştırmalar, duzenli bir şekilde soğan yiyenlerin damarlarının tıkanma riskinin azaldığını gosteriyor.
• Soya: Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tuketmelidir. Soya, icerisinde ostrojen hormonuna benzer işlev goren ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde icerir ve buda kadın bunyesi icin son derece yararlıdır. Cunku, hucre yenilenmesini hızlandıran ostrojen hormonunun aşırı uretimi, goğus, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini cok arttırır.
• Sumak: Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca boğaz ve diş etleri hastalıklarında gargara hÂlinde kullanılır. Sumak meyveleri de tanen, ucucu yağ ve organik asitler ihtiv eder. Baharat olarak cok kullanılır.
• Susam: Nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır.
• Susam yağı: Oleum Sesami Dahilen mushil olarak etkilidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.
• Şahtera: Herbe Fumariae İdrar artırıcı, yatıştırıcı, zayıflatıcı ve tansiyon duşurucudur.
• Şebboy: Tohumları kalp uzerine etkili bileşikler taşır.Ayrıca idrar sokturucu ve kabızlığı giderici etkisi vardır.
• Şeftali: Cicekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını duşurur. meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar sokturur. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve bobrekler icin faydalıdır.
• Şeytantersi: Gummi Asa foetida Sinir sistemi yatıştırıcısı, hazmı kolaylaştırıcı ve gaz sokturucudur.
• Taflan: Yapraklardan elde edilen taflan suyu oksuruk dindirici olarak kullanılır.Taze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmuş meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılır.TÂze meyveleri taş duşurucu olarak da kullanılmaktadır.
• Tarcın: Ruhi sıkıntıları giderir. Surmenajda faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah acar, hazmı kolaylaştırır.
• Tarcın yağı: Oleum Cinnamomi İştah acıcı ve midevi olarak dahilen kullanılır
• Tere: İştah acar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, oksuruk sokturur. İdrar sokturur, bobrekleri ve idrar yollarını temizler. kanser, anemi ve lif hastalıklarına karşı etkili. Tere kanserle savaşan sebzelerin arasında olduğu gibi aynı zamanda en fazla kalsiyum, demir ve folik asit icerenlerin başında geeliyor. Tere gibi yeşil sebzeler yiyen kadınların, life ilişkin hastalıklara yakalanma riskleri daha az.
• Turp: Bobreklerdeki mikropları oldurur. Kum ve taşların dokulmesine yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının duşurulmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.
kaynak:devturkler.com
Şifalı Bitkiler (S-Ş-T)
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Şifalı Bitkiler (S-Ş-T)